ELTA

Teisės ir teisėtvarkos komitetas: valstybė, perdavusi savo funkcijų vykdymą antstoliams ir notarams, neužtikrina, kad šios funkcijos būtų vykdomos efektyviai

2021-02-10
15:04
Seimas
komitetas
Teisė
Šiandien Teisės ir teisėtvarkos komiteto posėdyje Valstybės kontrolė pristatė valstybinio audito ataskaitą „Ar užtikrinama, kad antstoliams ir notarams pavestos valstybės funkcijos būtų įgyvendinamos efektyviai“.
Pagrindiniai audito rezultatai parodė, kad nesiimama pakankamai priemonių užtikrinti, jog antstoliams ir notarams pavestos valstybės funkcijos būtų vykdomos efektyviai. Ataskaitoje konstatuojama, kad trūksta nuoseklumo organizuojant veiksmus skirtingų subjektų, teikiančių notarines paslaugas ir vykdančių priverstinį išieškojimą; ne visiems Lietuvos gyventojams vienodai prieinamos antstolių ir notarų teikiamos paslaugos; neužtikrinta, kad už antstolių ir notarų veiksmus būtų mokama pagrįsta kaina; nepakankamai rezultatyvi antstolių veiklos kontrolė ir notarų veiklos tarnybinė priežiūra.
Valstybės kontrolės rekomendacijose Vyriausybei ir Teisingumo ministerijai siūloma iš esmės pertvarkyti antstolio vykdymo išlaidų dydžių ir notaro atlyginimo įkainių nustatymo mechanizmą, numatyti priemones prieinamumui gerinti, ištaisyti kitus trūkumus.
Teisingumo ministerija informavo Komitetą, kad sudarė minėtoje ataskaitoje nurodytų rekomendacijų detalų įgyvendinimo planą, kuriame pateikti priemonių įgyvendinimo veiksmai ir šių veiksmų atlikimo terminai. Siekdama įgyvendinti aukščiausiosios audito institucijos pateiktas rekomendacijas, Teisingumo ministerija yra suplanavusi konkrečias priemones trūkumams šalinti, be kita ko, parengti Notariato įstatymo, taip pat Antstolių įstatymo pakeitimų projektus ir juos pateikti Seimui.
Komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras pabrėžė Teisingumo ministerijos svarbą ne tik Valstybės kontrolės rekomendacijų įgyvendinimo metu, bet ir nuolatinės antstolių veiklos ir notarų veiklos priežiūros kontekste.
Atsižvelgdami į antstolių ir notarų atliekamų paslaugų aktualumą, Komiteto nariai domėjosi tiek dėl atskirų rekomendacijų įgyvendinimo, tiek dėl spartesnio jų įgyvendinimo galimybių. Teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska pripažino rekomendacijų įgyvendinimo svarbą ir atkreipė Komiteto narių dėmesį į tai, kad dalis darbų suplanuota jau 2021 metams. Teisingumo ministrė pabrėžė, kad tiek antstoliai, tiek notarai nusiteikę konstruktyviam bendradarbiavimui, o tai turėtų prisidėti siekiant objektyvesnio teisinio reguliavimo šiose srityse.
 
 
Parengė
Teisės ir teisėtvarkos komiteto biuro patarėjos
Irma Leonavičiūtė, tel. 239 6792
Martyna Civilkienė, tel. 239 6568
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis