ELTA

„Luminor“ užbaigė ketvirtąjį ketvirtį – stiprus pagrindas augti ir baigta technologinės transformacijos programa

2021-02-11
13:59
Luminor
PRANEŠIMAS ŽINIASKLAIDAI
2021 m. vasario 11 d.
„Luminor Bank AS“ paskelbė tarpinę 2020 metų ketvirtojo ketvirčio finansinę ataskaitą. Bankas užbaigė savo technologinę transformaciją ir į 2021-uosius įžengia turėdamas stiprų finansinį pagrindą, padėsiantį jo klientams atlaikyti tebesitęsiančią pandemiją. 
Banko indėlių portfelis 2020 metų ketvirtąjį ketvirtį padidėjo 713 milijonų eurų ir pasiekė 11,8 milijardų eurų. Paskolų ir indėlių santykis ketvirčio pabaigoje buvo 80/100. Neveiksnios ir pradelstos daugiau nei 90 dienų paskolos sudarė vos 3,2 proc. bendro paskolų portfelio, ir tai yra žemiausias rodiklis banko istorijoje. Grynasis pelnas pasiekė 18,6 milijonų eurų ir, palyginti su 2019 metų ketvirtu ketvirčiu, padidėjo 14,6 milijonais eurų.
„Luminor“ banko kreditavimo potencialas dar padidėjo išleidus 300 milijonų eurų obligacijų bei anksčiau termino išpirkus 250 milijonų eurų vertės vertybinius popierius, kurie turėjo būti apmokėti 2021 metais. 
„Išnaudosime stiprią banko finansinę padėtį mūsų klientų labui, siekdami užtikrinti, kad „Luminor“ yra patikimas partneris visų Baltijos šalių gyventojams ir verslui. Prisijungusį prie šio banko mane sužavėjo naujų kolegų atsidavimas ir polėkis kurti stiprų banką, orientuotą į klientą. Esu ypač dėkingas, kad galiu vadovauti šiam bankui įgyvendinant kitą jo transformacijos etapą“, - sakė „Luminor“ generalinis direktorius Peteris Bosekas.

Praėjusių metų gruodžio mėnesį Europos investicijų bankas (EIB) ir Europos investicijų fondas (EIF) suteikė „Luminor“ garantijų, kurios leistų smulkiam ir vidutiniam verslui paskolinti maždaug 660 milijonų eurų ir taip sustiprinti verslo imunitetą koronaviruso pandemijos sukeltiems sunkumams. „Luminor“ yra pirmasis bankas Baltijos šalyse, gavęs tokią garantiją.

„Nepaisydamas vyraujančio neapibrėžtumo ir kasdienio blogų naujienų srauto, „Luminor“ nuosekliai kūrė ir stiprino saugią užuovėją mūsų klientams. Šiandien mūsų resursai kredituoti verslą ir gyventojus yra didesni nei bet kada anksčiau. Tai mums suteikia lankstumo ir daugiau galimybių adaptuojantis prie besikeičiančių rinkos sąlygų“, - sakė Andrius Načajus, „Luminor“ banko vadovas Lietuvoje.
„Luminor“ galutinai baigė atsiskyrimą nuo buvusių motininių bankų platformų, atlikdamas visų Baltijos šalių klientų perkėlimą į naują bendrą bankinę platformą. Bankas taip pat pasirašė bendradarbiavimo sutartį su bendrove IBM, kuri įgyvendins skaitmeninę banko transformaciją. Ji padės dar labiau sustiprinti duomenų saugumą ir atitiktį nustatytiems teisės aktų reikalavimams.

Bankas taip pat yra pasirengęs stiprinti pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos sistemą. Praėjusiais metais „Luminor“ investavo į žmogiškuosius ir technologinius resursus, kurie padės tobulinti procesus ir greičiau nustatyti kylančias grėsmes.

Apie „Luminor“
„Luminor“ yra trečias pagal dydį finansinių paslaugų teikėjas Baltijos šalių bankininkystės rinkoje, 2020 m. gruodžio 31 d. turėjęs 16,1 proc. indėlių ir 17,2 proc. paskolų rinkos dalį. Daugiau nei 2300 „Luminor“ darbuotojų aptarnauja 900 000 klientų. 1 lygio kapitalo pakankamumo (CET1) koeficientas yra 22,4 proc., o akcinis kapitalas sudaro 1,7 mlrd. eurų.

Daugiau informacijos:
Indrė Baltrušaitienė
„Luminor“ komunikacijos vadovė
Tel.: +370 676 45334
El. p.: indre.baltrusaitiene@luminorgroup.com
Atsisiųsti
Atsisiųsti
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis