ELTA

Europos Parlamentas priėmė pirmąją rezoliuciją dėl Astravo AE: pripažino grėsmes Lietuvai ir Europai, reikalaus jas šalinti

2021-02-11
17:55
Pranešimas žiniasklaidai
2021 m. vasario 11 d.
Šiandien Briuselyje Europos Parlamentas priėmė rezoliuciją „Dėl Astravo (Baltarusija) atominės elektrinės saugos“, kuria pirmą kartą europiniu lygmeniu įvardintos Astravo AE keliamos grėsmės Lietuvai ir Europai, iškeltos sąlygos dėl jėgainės saugumo užtikrinimo ir elektros importo iš esamos nesaugios atominės elektrinės draudimo ES valstybėse. Rezoliucijos priėmimą Europos Parlamente inicijavo peticiją jam pateikęs pilietinę visuomenę jungiantis Sąjūdis prieš Astravo AE.
Už rezoliuciją balsavo 642 europarlamentarai, prieš – 29, susilaikė 21 europarlamentarai. Visą vasario 11 d. Europos Parlamente priimtą rezoliuciją rasite čia.
„Sąjūdžio prieš Astravo AE inicijuota peticija, kurios pagrindu ir atsirado Europos Parlamento rezoliucija, yra ypač reikšmingas visos pilietinės visuomenės ir prieš metus Vilniuje įsteigto Sąjūdžio pasiekimas, reikalaujant užtikrinti Lietuvos bei visos Europos gyventojų saugumą. Svarbu tai, kad rezoliucijoje įvardinta, jog Astravo AE yra geopolitinis Baltarusijos ir Rusijos projektas, o pati jėgainė kelia grėsmę ES ir valstybėms narėms, vertinant saugumo, sveikatos ir aplinkosaugos klausimus. Galima sakyti, Briuselyje įvyko istorinis balsavimas, kuriuo Astravo AE keliamos grėsmės Lietuvai bei Europai buvo pirmą kartą taip aiškiai ir tiksliai įvardintos“, – sako europarlamentaras, Sąjūdžio prieš Astravo AE valdybos pirmininkas Petras Auštrevičius.
Vienas inicijuotos peticijos Europos Parlamentui autorių, Sąjūdžio prieš Astravo AE valdybos narys Arvydas Sekmokas teigia, kad nesaugios atominės elektrinės klausimas pasiekė Briuselį dėka pilietinės visuomenės, kurią įkūnijo Sąjūdis prieš Astravo AE. „Kartais pilietinė visuomenė gali daugiau nei valdžios institucijos. Tačiau nusiraminti dar anksti. Sieksime, kad nesaugi atominė elektrinė Astrave būtų uždaryta arba perkelta į kitą, saugią vietą“, – pabrėžia A. Sekmokas.
„Džiugu, kad Europos Parlamentas su mumis. Ši ES institucija visada sunkiausiais klausimais būdavo arčiausiai mūsų – kažkada Europos Parlamentas buvo pirmasis, parėmęs ir Lietuvos stojimo į ES derybas, dabar – pirmasis, išreiškęs aiškią paramą Astravo elektros stabdymui. Tačiau dabar mums teks sujungti jėgas, kad įtikintume ir Europos Komisiją, ir ES Tarybą pasekti sąžiningų Europos politikų pavyzdžiu bei paremti baltarusių laisvę ne tik gražiais žodžiais, bet ir konkrečiais darbais“, – sako Sąjūdžio prieš Astravo AE valdybos narys, parlamentaras ambasadorius Žygimantas Pavilionis.
„Ši EP priimta rezoliucija, kuria Baltarusija raginama nepradėti Astravo AE komercinės veiklos iki bus įgyvendintos visos ES atliktų streso testų rekomendacijos, simbolizuoja Europos solidarumą su Lietuvos pilietine visuomene ir jos pastangomis kovojant prieš Astravo monstrą. Net jeigu šis EP sprendimas nesutrukdytų Baltarusijai kovo mėnesį pradėti numatomą elektrinės komercinį eksploatavimą, viliuosi, kad rezoliucija bet kuriuo atveju paskatins Europos Komisiją imtis efektyvių priemonių stabdant nešvarios elektros importą į ES ir gal net sužadins kaimyninės Latvijos pilietinę visuomenę prisidėti prie Lietuvos, o dabar jau ir visos ES pastangų visokeriopai priešintis šiam pavojingam geopolitiniam projektui“, – sako Sąjūdžio prieš Astravo AE valdybos narys profesorius Herkus Gabartas.
Sausio 28 d. Europos Parlamentui taip pat buvo įteikta peticija su daugiau kaip 12 tūkst. parašų prieš Astravo atominę elektrinę. Peticiją pasirašė ne vien Lietuvos, Baltarusijos, bet ir kitų Europos valstybių, JAV piliečiai. Šios peticijos pasirašymą ir pateikimą EP inicijavo Sąjūdis prieš Astravo AE.
***

Sąjūdis prieš Astravo AE
Petras Auštrevičius, Valdybos pirmininkas
Tel. 862615114
El. paštas: petras.austrevicius@europarl.europa.eu
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis