ELTA

Reitingų agentūra „Moody’s“ rodo pasitikėjimą nauja Vyriausybe – po šešerių metų gerina Lietuvos ilgalaikio kredito reitingą, o „Standard & Poor’s“ – patvirtina turėtą A+

2021-02-13
07:19
Tarptautinė kredito reitingų agentūra „Moody’s Investment Service“ pagerino Lietuvai 2015 metais suteiktą A3 (teigiama perspektyva) ilgalaikio skolinimosi reitingą į A2 (stabili perspektyva). Dar viena kredito reitingų agentūra „S&P Global Ratings“ patvirtino anksčiau Lietuvai suteiktą A+ ilgalaikio skolinimosi reitingą ir paliko stabilią perspektyvą.
„Džiaugiamės, kad šios tarptautinės kreditų reitingų agentūros įvertino Lietuvos ekonomikos atsparumą šokui ir pasirengimą įveikti Covid-19 pandemiją. Tai svarbus įvertinimas, parodantis pasitikėjimą Lietuvos Vyriausybės vykdoma politika. Žinoma, tai taip pat ir atsakomybė toliau užtikrinti tvarią finansinę politiką“, – teigia finansų ministrė Gintarė Skaistė.
„Moody’s“ agentūros ekspertų sprendimą dėl Lietuvos reitingo pagerinimo lėmė dvi esminės priežastys. Visų pirma, teigiamos Lietuvos ekonomikos augimo, kurį skatina išaugusios investicijos ES lėšomis, į produktyvumo augimą orientuotos struktūrinės reformos bei pagerėjusios migracijos ir demografinės tendencijos, perspektyvos vidutiniu laikotarpiu. Be to, agentūra tikisi, kad, nepaisant krizės poveikio, Lietuvos skolos našta išliks mažesnė nei daugumos tokį patį (A2) kredito reitingą turinčių šalių, o fiskalinę padėtį dar sustiprins žemi skolos aptarnavimo kaštai ir skolos užsienio valiuta mažėjimas.
„S&P Global Ratings“ aukštą ilgalaikio skolinimosi reitingą patvirtino palankiai vertindama lūkesčius, susijusius su greitu šalies atsigavimu po pandemijos ir pagerėjusiu užsienio mokėjimų balansu. Taip pat atsižvelgta į Europos centrinio banko vykdomą pinigų politiką, leisiančią valstybėms lengviau išgyventi laikiną fiskalinės padėties suprastėjimą per ateinančius kelerius metus.
Reitingų agentūros „Moody’s“ pranešimą galite rasti čia, o „S&P Global Ratings“ – čia.
Tarptautinė kreditų reitingų agentūra „Fitch Ratings“ Lietuvai yra suteikusi ilgalaikio skolinimosi reitingą A (stabili perspektyva), „DBRS Morningstar“ – A (stabili perspektyva).
 
Papildoma informacija:
Kredito reitingas – rodiklis, suteikiantis investuotojams (kreditoriams) koncentruotą informaciją apie skolininko gebėjimo vykdyti savo finansinius įsipareigojimus lygį. Aukštas kredito reitingas rodo mažesnę riziką, kad skolininkas (emitentas) nevykdys įsipareigojimų, ir atitinkamai mažesnę skolinimosi kainą.
„Moody's Investor Service“ ir „S&P Global Ratings“ bendrovės priklauso įtakingų kredito reitingo agentūrų grupei, tokių kaip „Fitch Ratings“. Kredito reitingams išreikšti jos vartoja tam tikrą klasifikaciją ir simbolius bei nustato kredito vertę besiskolinančioms valstybėms ir bendrovėms naudodama standartizuotus kredito reitingus.
Justina Kazragytė
LR finansų ministerijos
Komunikacijos skyrius
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis