ELTA

Seime vyks Pasaulinei retų ligų dienai paminėti skirta konferencija „Genetikos revoliucija – ar esame pasiruošę būti vieni iš lyderių“

2021-02-15
13:07
2021 m. vasario 15 d. pranešimas žiniasklaidai
Kovo 1 d., pirmadienį, 13 val. nuotoliniu būdu vyks Seimo Neįgaliųjų teisių komisijos ir Lietuvos Nacionalinio retų ligų aljanso organizuojama konferencija „Genetikos revoliucija – ar esame pasiruošę būti vieni iš lyderių“.
Pastaraisiais metais Lietuvą ir pasaulį sudrebino nemažai genetikos ir biotechnologijų mokslų atradimų, kurie revoliucionuoja šias sritis ir visą mokslo pasaulį. Jų panaudojimas retų ligų gydyme pastarajį taip pat galėtų pakeisti iš esmės. 
Prieš dvidešimt metų buvo iškoduotas žmogaus genomas. Prieš keletą metų lietuvis mokslininkas prof. Virginijus Šikšnys kartu su partneriais sukūrė CRISPR genų „žirklių“ mechanizmą. Šis atradimas per keletą paskutiniųjų metų buvo apdovanotas didžiausiomis pasaulinėmis mokslo premijomis, o atradimo pritaikymui žadama sėkminga ateitis. Lietuvos informacinių technologijų sektorius taip pat atsisuka į šią sferą pradėdamas kurti patogius informacinių technologijų įrankius tyrėjams, o molekulinės biologijos produktus tyrimams ir diagnostikai gaminančios įmonės džiaugiasi kasmet augančia apyvarta. 
Individualių pasiekimų yra ir daugiau, bet ar mes kaip valstybė juos išnaudojame, ar esame pasiruošę išnaudoti šį mūsų mokslo potencialą? Ar jis bus tinkamai pasitelktas tiek šalies vystymuisi, tiek retoms ligoms gydyti?
„Žmonijos evoliucijoje įvyko revoliucinis atradimas, keisiantis viską – pradedant medicina ir baigiant grožio industrija. Progresyvios šalys jau seniai suprato atradimo svarbą ir strategiškai į tai pažiūrėjusios intensyviai dirba šioje srityje. Pasaulis pasileido į lenktynes, o ką veikia Lietuva? Ar nepramiegosime šanso būti lyderiais šioje be galo svarbioje srityje, kuri bus itin svari ateities ekonomikos dalis“,  – sako renginio iniciatorė Seimo narė Monika Ošmianskienė.
Konferenciją sudarys trys dalys. Pirmoje apie Lietuvos mokslo status quo, pasiekimus ir jo potencialą diskutuos garsūs šalies mokslininkai: biotechnologas prof. V. Šikšnys, genetikas prof. Algirdas Utkus, ir epigenetikas prof. Artūras Petronis. 
Antroje konferencijos dalyje bus aptariamos retų ligų gydymo, priežiūros galimybės ir iššūkiai. „Net 72 proc. retų ligų yra genetinės, todėl šiomis ligomis sergančiųjų, jų artimųjų, visos retų ligų bendruomenės viltis – sparti genetikos mokslo raida, genų redagavimo technologijos, kurios leistų didesnę dalį genetinių ligų gydyti. Šiuo metu tik apie 5 proc. retų ligų turi gydymą“, – sako Nacionalinio retų ligų aljanso vadovas Danas Čeilitka. Plačiau apie tai kalbės retų ligų srityje dirbantys gydytojai: prof. Augustina Jankauskienė ir prof. Rimantė Čerkauskienė (VUL Santaros klinikos), prof. Rasa Ugenskienė ir gyd. Milda Dambrauskienė (LSMUL Kauno klinikos). 
Trečiojoje dalyje bus kalbama apie Lietuvos mokslo potencialo išnaudojimą ir pasitelkimą valstybės vystymui. Joje savo nuomonę išreikš ir vizijas pristatys: Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė, ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė, dr. Birutė Tumienė, VUL Santaros klinikų Retų ligų koordinavimo centro Tarptautinių ryšių poskyrio koordinatorė, Lietuvos atstovė ERT Šalių narių taryboje, Tarptautinio retų ligų mokslinių tyrimų konsorciumo IRDiRC Diagnostinio mokslinio komiteto narė, PSO Globalaus bendradarbiavimo retų ligų srityje tinklo ekspertų tarybos narė, Europos jungtinės programos „Retos ligos“ koordinavimo grupės narė ir Europos žmogaus genetikos draugijos tarybos narė; Lietuvos mokslo tarybos atstovė dr. Živilė Ruželė, taip pat Sveikatos apsaugos ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijų atstovai.
RENGINIO PROGRAMA
Renginį stebėti kviečiami Seimo nariai, valstybės institucijų, įstaigų, savivaldybių, nevyriausybinių organizacijų ir asociacijų, profesinių, mokslo ir verslo bendruomenių atstovai, pacientai, jų artimieji ir pacientų organizacijos, žiniasklaidos atstovai – visi neabejingi mokslo pažangai ir tikintys su juo susijusiu potencialu.
Renginys bus tiesiogiai transliuojamas internetu ir televizijos programa „Seimas – tiesiogiai“, Seimo „YouTube“ paskyroje „Atviras Seimas“.
Konferencija „Genetikos revoliucija – ar esame pasiruošę būti vieni iš lyderių“ yra atvira visuomenei ir skirta Pasaulinei retų ligų dienai paminėti.

Daugiau informacijos:
Seimo narė Monika Ošmianskienė
Mob. 8 698 42 296
El. p. monika.osmianskiene@lrs.lt
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis