ELTA

Atsisveikinimas su senuoju telefonu: žingsniai, kuriuos turite padaryti

2021-02-18
09:50
Tele2
Telefonas
2021 02 18
Įsigijus naują telefoną skubame greitai atsisveikinti su senuoju. Dažniausiai jis yra parduodamas, dovanojamas arba tiesiog nugula į stalčių. Visgi svarbu prisiminti, kad telefone sukaupta labai daug mūsų asmeninės informacijos, todėl būtina atsakingai ja pasirūpinti.
Jūsų dėmesiui – Arnoldas Lukošius, „Tele2 Inovacijų biuro“ ekspertas, dalinasi vertingais patarimais kaip saugiai ir tinkamai atsisveikinti su savo senuoju telefonu.
„Android“ naudotojams
Prieš atiduodant ar parduodant savo telefoną svarbiausia persikelti visus savo duomenis, atsijungti nuo paskyrų, ištrinti asmeninę informaciją ir išimti savo SIM kortelę bei Micro SD atminties kortelę, jei tokią naudojote.
Turintiems „Android“ telefonus pirmiausia reikėtų sukurti atsarginę savo telefone saugomų duomenų kopiją. Pasirinkite „Settings“ (liet. Nustatymai), spauskite „System“ (liet. Bendrasis valdymas), tuomet „Backup“ (liet. Atsarginė kopija) ir prie eilutės „Back Up to Google Drive“ (liet. Sukurti atsarginę kopiją „Google Drive“ serveryje) pažymėkite „On“ (liet. Įjungti).
Įsitikinę, kad kopija yra sukurta ir jūsų duomenys yra saugūs, atsijunkite nuo savo „Google“ paskyrų. Eikite į nustatymus, pasirinkite „Accounts“ (liet. Paskyros), pažymėkite savo paskyras ir spauskite „Remove Account“ (liet. Ištrinti paskyrą).
Nepamirškite ištrinti išsaugotų slaptažodžių savo naudojamose naršyklėse. „Google Chrome“ naršyklėje tai padarysite nuėję į nustatymus, pasirinkę „Passwords“ ir paspaudę „Off“ (liet. Išjungti) prie funkcijos „Save Passwords“ (liet. Išsaugoti slaptažodžius).
Galiausiai atkurkite telefono gamyklinius parametrus. Šis veiksmas iš jūsų įrenginio pašalins visą asmeninę informaciją, nustatymus ir duomenis. Eikite į nustatymus, pasirinkite „System“ (liet. Bendrasis valdymas), „Reset Options“ (liet. Atkūrimo pasirinkimai) ir „Factory Data Reset“ (liet. Gamintojo duomenų atkūrimas). Spauskite „Reset Phone“ (liet. Atkurti telefoną) ir įveskite savo telefono PIN kodą. Telefonas persikraus ir informacijos atžvilgiu bus lyg naujas.
„iPhone“ savininkams
Pirmas dalykas, kurį turite padaryti prieš atsisveikindami su savo „iPhone“ išmaniuoju – atsijungti nuo kitų savo „Apple“ įrenginių, pavyzdžiui išmaniojo laikrodžio „Apple Watch“ ar ausinių „AirPods“.
Kitas žingsnis – išsaugoti visą savo turimą informaciją (nuotraukas, vaizdo įrašus, užrašus, kontaktus ir kita) „iCloud“ debesyje. Norėdami įsitikinti, kad jūsų duomenys yra saugūs, patikrinkite ar turite atsarginių duomenų kopiją. Tai padarysite nuėję į „Settings“ (liet. Nustatymai), paspaudę ant savo vardo, pasirinkę „iCloud“ ir „iCloud Backup“ (liet. „iCloud“ atsarginė kopija). Aktyvuokite kopijų kūrimą pažymėję „On“ (liet. Įjungti). Ten pat paspauskite „Back Up Now“ (liet. Sukurti atsarginę kopiją dabar).
Tai padarę, atsijunkite nuo savo savo „Apple ID“ paskyros. Nustatymuose spauskite ant savo vardo, pasirinkite „Sign Out“ (liet. Atsijungti), įveskite savo slaptažodį ir spauskite „Turn Off“ (liet. Išjungti).
Dabar laikas atkurti gamyklinius parametrus ir ištrinti visus savo duomenis. Nueikite į telefono nustatymus, pasirinkite „General“ (liet. Bendrieji), spauskite „Reset“ (liet. Atkurti), tuomet „Erase All Content and Settings“ (liet. Ištrinti visą turinį ir nustatymus) ir „Erase Now“ (liet. Ištrinti dabar). Įrenginys paprašys jūsų suvesti slaptažodį, o užbaigus procedūrą telefonas bus išvalytas ir paruoštas naujam jo savininkui.
Originalūs seno telefono panaudojimo būdai
Seno, bet dar veikiančio telefono išmesti tikrai nereikia – galite jį panaudoti pakeitę jo paskirtį. Pavyzdžiui, į telefoną įdiegus interneto kameros funkciją atliekančią programėlę ir susiejus jį su kompiuteriu, nebenaudojamas išmanusis gali būti paverstas kokybiška išorine kamera.
Ištrynus visas nereikalingas aplikacijas ir kitus duomenis, senas telefonas taip pat gali tapti puikia nuotraukų ir vaizdo įrašų saugykla. Joje galėsite patogiai peržiūrėti, rūšiuoti ir archyvuoti savo akimirkas.
Seną išmanųjį telefoną galite paversti ir belaide pele. Į mobilųjį ir į kompiuterį įsidiegus „Remote Mouse“ (liet. Nuotolinė pelė) išmanųjį sprendimą ir prisijungus prie to paties „Wi-Fi“ tinklo, galėsite lengvai ir greitai telefonu valdyti tiek nešiojamąjį, tiek stacionarų kompiuterį.
Tuo tarpu į nenaudojamą telefoną įdiegę vieną iš nuotolinio valdymo aplikacijų, pavyzdžiui, „Google Home“ arba „Apple HomeKit“ ir sujungę ją su savo namų išmaniaisiais prietaisais, galėsite naudotis savo senu telefonu kaip jų valdymo pulteliu.

Daugiau informacijos:
Andrius Baranauskas
„Tele2“ korporacinės komunikacijos direktorius Baltijos šalims
M +370 683 66319
@ andrius.baranauskas@tele2.com
Atsisiųsti
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis