ELTA

Prezidentas: Lietuva, jei bus išrinkta į Žmogaus teisių tarybą 2022–2024 metais, orientuosis į pažeidžiamiausių grupių teisių apsaugą

2021-02-22
10:36
Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda nuotoliniu būdu dalyvavo 46-ojoje Jungtinių Tautų (JT) Žmogaus teisių tarybos (ŽTT) sesijoje, aukšto lygio segmente. Savo kalboje pasaulio lyderiams Prezidentas pristatė Lietuvos prioritetus kandidatuojant į ŽTT nares 2022–2024 metų laikotarpiu.
Prezidento teigimu, išrinkus Lietuvą ŽTT nare, didžiausią dėmesį ketinama skirti pažeidžiamiausių grupių: vaikų, žmonių su negalia, žmogaus teisių gynėjų ir asmenų, gyvenančių konfliktų zonose, teisių gynimui ir skatinimui.
Šalies vadovas akcentavo, kad Lietuva aktyviai veiks įgyvendindama vaikų teisių apsaugos darbotvarkę pagal UNICEF vykdomas veiklas, taip pat prisidės ginant moterų ir mergaičių teises, žurnalistų saugumą, žodžio, taikių susirinkimų ir asociacijų laisves, religijos ir įsitikinimų laisvių apsaugą regione ir pasaulyje. Pastaruosius prioritetus Lietuva jau dabar aktyviai įgyvendina tarptautiniu lygmeniu.
Savo kalboje Prezidentas priminė žmogaus teisių situaciją kaimyninėse šalyse – Baltarusijoje ir Rusijoje. Pasak šalies vadovo, Baltarusijoje režimo naudotas brutalus masinis smurtas prieš taikius protestuotojus, politinę opoziciją, pilietinę visuomenę, žurnalistus ir žiniasklaidos darbuotojus turėtų būti ištirtas ir įvertintas tarptautinių organizacijų. Tam svarbu tobulinti atsakomybės už žmogaus teisių pažeidimus mechanizmus.
Kalbėdamas apie žmogaus teisių padėtį Rusijoje, Prezidentas oficialiai pasmerkė bandymą nunuodyti Rusijos opozicijos lyderį Aleksejų Navalną, neteisėtą jo įkalinimą ir politizuotą teismo procesą, taip pat politizuotą žmogaus teisių gynėjo ir istoriko Jurijaus Dmitrijevo nuteisimą. Prie šių žmogaus teisių pažeidimų Prezidentas priskyrė ir veiksmus, vykdomus neteisėtai aneksuotame Kryme, Ukrainos vyriausybės nekontroliuojamose Rytų Ukrainos teritorijose bei okupuotuose Gruzijos Abchazijos ir Pietų Osetijos regionuose.
Lietuva paragino sustabdyti sisteminius tarptautinės teisės pažeidimus šiose valstybėse naudojant Jungtinių Tautų žmogaus teisių apsaugos mechanizmą bei atsakingus asmenis patraukiant baudžiamojon atsakomybėn.
Baigdamas savo kalbą šalies vadovas pabrėžė, kad šiuo metu didžiausias iššūkis geopolitinėje arenoje yra įstatymų viršenybės principų įgyvendinimas ir puoselėjimas. „Dirbkime kartu, skatinkime įstatymų viršenybę ir kurkime geresnę ateitį visiems pasaulio žmonėms!“ – kalbą baigė Prezidentas.
Lietuva apsisprendė kandidatuoti į ŽTT 2015-aisiais, prieš tai rinkimuose į ŽTT dalyvavo 2006 metais. Lietuva kandidatuoja į vieną iš dviejų Rytų Europos grupei skirtų vietų JT ŽTT. Rinkimai vyks 2021 m. spalio mėnesį JT Generalinėje Asamblėjoje slaptu balsavimu.
JT ŽTT įkurta 2006 metais. Ji yra pagrindinė JT institucija, atsakinga už žmogaus teisių apsaugą ir skatinimą visame pasaulyje bei reagavimą į žmogaus teisių pažeidimus.
Lietuva yra viena aktyviausių žmogaus teisių padėties Baltarusijoje, Ukrainoje rėmėjų, taip pat nuolat palaiko Sakartvelą, kai ŽTT darbotvarkėje keliami žmogaus teisių padėties Abchazijoje ir Pietų Osetijoje klausimai. Lietuvos iniciatyva nuo 2012 m. aktyviai vystomas ES ir Rytų partnerystės valstybių dialogas bendradarbiavimo ŽTT darbotvarkės klausimais.
Prezidento komunikacijos grupė
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis