ELTA

Finansų ministrė G. Skaistė: „Skubotų sprendimų dėl mokestinių lengvatų tikrai nebus“

2021-02-23
13:44
Skaistė
Lengvatos

Finansų ministrė Gintarė Skaistė šiandien vykusiame pirmajame Mokesčių lengvatų peržiūros darbo grupės susitikime pažymėjo, jog skuboti darbai pasmerkti nesėkmėms, todėl bet kokie sprendimai dėl mokestinių lengvatų ateities bus gerai išdiskutuoti su ekspertais, verslo bendruomene, visuomenės atstovais.
Ministrė pirmojo Darbo grupės susitikimo metu taip pat pažymėjo, jog mokesčių sistemos pakeitimai nėra tikslas savaime. Svarbiausia – teisingesnė mokesčių sistema.
„Atkreipdami dėmesį į ekonominį neapibrėžtumą, kurį atnešė COVID-19 virusas, pandeminę situaciją bei galimą tarptautinės pagalbos priemonių šalims pratęsimą, suprantame, jog esamas laikas labiau tinkamas išsamesnėms diskusijoms, bendram dialogui ir holistininei sistemos peržiūrai. Pasibaigus neapibrėžtumui būsime gerai pasirengę priimti sprendimus dėl teisingesnės mokesčių sistemos“,– sakė G. Skaistė.
Finansų ministerija, atsižvelgdama į XVIII-osios Vyriausybės programos nuostatas, susijusias su teisingesne ir augti palankia mokesčių sistema, dar sausio pradžioje informavo apie buriamą mokesčių darbo grupę ir pakvietė visuomenę telktis bei pateikti konkrečius pasiūlymus dėl mokesčių lengvatų peržiūros. Šiandien vykusiame pirmajame mokesčių lengvatų peržiūros renginyje didžiausias dėmesys skirtas visuomenės pateiktiems pasiūlymams, kurių gausybė rodo didelį žmonių susidomėjimą.
„Vyriausybės programoje esame prisiėmę ambicingus įsipareigojimus dėl pensijų indeksavimo, vienišų pensininkų skurdo mažinimo ir viešojo sektoriaus darbuotojų darbo užmokesčio didinimo, taip pat geresnės švietimo, sveikatos ir socialinės apsaugos sistemų paslaugų kokybės. Tam reikalingi papildomi finansiniai ištekliai, kuriuos surinkti privalome kaip įmanoma teisingiau. Iki vasario 10 dienos kvietėme visuomenę aiškiai pasisakyti, kadangi manome, kad diskusijose dėl jautrios mokesčių sistemos turi būti girdimas ne tik ekspertų, bet ir visuomenės balsas. Sulaukėme daugiau nei 200 įvairių pasiūlymų, raginimų vienų ar kitų lengvatų atsisakyti. Jas sugrupavome pagal 6 svarbiausias kryptis ir ketiname kviesti ekspertus tikslinėms diskusijoms, ieškant tinkamiausių sprendimų“, – teigė Finansų ministrė G. Skaistė.
Finansų ministrė taip pat pažymėjo, jog mokestinių lengvatų pasiūlymai bus planuojami po išsamių diskusijų, todėl galimi įstatymų pakeitimų projektai nukeliami vėlesniam laikui, ne artėjančiai pavasario sesijai.
Ministerijos prezentaciją pristačiusi viceministrė Rūta Bilkštytė teigė, jog darbo grupę sudaro 39 įvairūs ekonomikos ekspertai, verslo bendruomenės, asocijuotų struktūrų atstovai, todėl po išsamių diskusijų tikimasi rasti sutarimą.
„Jaučiame didelę atsakomybę dėl Lietuvos mokesčių sistemos, jos ateities ir vienodo teisingumo visiems šalies gyventojams. Dėl senų, neterminuotų, atskirų tikslų lengvatų mūsų biudžetas netenka apie 2,2 mlrd. eurų kasmet. Iškėlėme klausimą, galbūt lengvatomis numatytų tikslų galima pasiekti kitaip. Mūsų manymu, lengvatos turėtų būti vertinamos socialinio teisingumo, draugiškumo klimatui, efektyvumo, tikslingumo ir administravimo paprastumo principais, po kurių galėtų rastis atsakymai dėl tolimesnės vienos ar kitos lengvatos krypties, – teigė viceministrė R. Bilkštytė. – Mūsų tikslas – sukurti teisingą, prognozuojamą, tvarią mokesčių sistemą, skatinančią savanorišką mokesčių mokėjimą ir taip mažinančią šešėlį. Didesnes valstybės pajamos – tai nebūtinai didesni mokesčiai. Sieksime užtikrinti Vyriausybės įsipareigojimų vykdymą visuomenei, kiekvienam piliečiui“.
Finansų ministerija prezentacijoje išskiria 6 mokesčių sistemos peržiūros kryptis – pelno reinvestavimo skatinimas, žaliasis kursas, pajamų nelygybės mažinimas, specialiųjų apmokestinimo sąlygų ir lengvatų peržiūra, investavimo ir ilgalaikio taupymo instrumentų modelis ir savivaldos finansinio savarankiškumo stiprinimas ­– kuriomis kas keletą mėnesių kvies diskutuoti Darbo grupę.
Antrasis Mokestinių lengvatų peržiūros darbo grupės susitikimas planuojamas kovo 9 d.
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis