ELTA

2021-ųjų biudžetas sulaukė Kauno miesto tarybos pritarimo: pagrindinis dėmesys – gyventojams

2021-02-23
14:34
Biudžetas
Kaunas
Antradienį Kauno miesto taryba patvirtino 2021 metų savivaldybės biudžeto projektą. Šiemet jis sieks 390,7 mln. eurų. Nepaisant to, kad pasaulinė pandemija gerokai pakoregavo planus, atsisakius mažiausios svarbos išlaidų pavyko pasiekti, kad lėšų užtektų ne tik kasdieniams miesto ir gyventojų poreikiams užtikrinti, didžiųjų projektų tęstinumui, bet ir švietimo, kultūros bei socialinės srities darbuotojų atlyginimams didinti.
Pandemija užgožė optimizmą
„Praėję metai Kaunui, kaip ir visiems, buvo nelengvi ir pilni iššūkių. Pandemija sukėlė sunkumų ir skirstant bei surenkant miesto biudžetą. Tačiau į situaciją pažiūrėjome racionaliai – „nukarpėme“ nebūtinas išlaidas, sumažinome finansavimą infrastruktūrai, kad didesnė dalis lėšų galėtų būti skirta šiuo laikotarpiu ypač svarbius darbus atliekantiems ir kartais finansiškai nepelnytai nuvertinamiems kauniečiams. Dedame visas pastangas ir tam, kad tęstinumą išlaikytų visai Lietuvai svarbūs projektai“, – teigė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.
Didžiausią miesto biudžeto dalį šiemet sudarys finansavimas švietimo, socialinės ir sveikatos apsaugos, sporto bei kultūros sritims. Visoms joms planuose numatomas augimas. Kiek mažiau nei pernai lėšų bus skiriama infrastruktūros tvarkymui ir bendrosioms išlaidoms.
Tiesa, finansavimo prireiks ir didžiųjų projektų tęstinumui. Šiemet biudžete lėšų bus skirta tolimesniam S. Dariaus ir S. Girėno stadiono atnaujinimui, „Mokslo salos“ bei daugiafunkcinio vandens sporto centro Nemuno saloje statyboms, baigiamai sporto halės rekonstrukcijai, naujojo lengvosios atletikos maniežo projekto įgyvendinimui.
Mažiau gatvėms – daugiau žmonėms
Švietimo įstaigų veiklai užtikrinti 2021 metams iš savivaldybės biudžeto numatyta 67,8 mln. Eur asignavimų. Švietimo darbuotojų darbo užmokesčio eilutėse suplanuotas augimas – bus skiriama 7,3 proc. daugiau nei pernai.
Taip pat solidi suma suplanuota ugdymo reikmėms, skaitmeninio ugdymo plėtrai, neformaliojo vaikų švietimo programos įgyvendinimui bei mokymosi sunkumų patiriančių mokinių konsultacijoms finansuoti.
Kita didesnio finansavimo sulauksianti sritis – kultūra. 2021 m. Kauno biudžeto projekte jai numatyta 15,9 mln. Eur. Šiais metais išskirtinis dėmesys teks projektui „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ ir programos „Iniciatyvos Kaunui“ finansuojamiems kultūros projektams.
Kaunas tęsia prieš kelerius metus duotą įsipareigojimą nuosekliai didinti kultūros darbuotojų atlyginimus. Tam biudžete šiemet bus skirta 4 proc. daugiau lėšų nei pernai.
Darbo užmokesčio augimą pajus ne tik švietimo ir kultūros srityse dirbantys kauniečiai. Bene ryškiausias pakilimas, lyginant su 2020 m., matomas socialinės ir sveikatos apsaugos eilutėje. Šiai sričiai 2021 m. biudžeto projekte numatyta daugiau kaip 38 mln. Eur, t. y. net 15,7 proc. daugiau nei 2020 m. Socialinių paslaugų įstaigoms išlaikyti per šiuos metus suplanuota virš 6 mln. Eur asignavimų, o jų darbuotojų atlyginimams finansavimas padidės 14,3 proc.
„Nepaisant sunkių metų, turime kuo pasidžiaugti. Ypač smagu, kad karantinas nesutrukdė dažnai nepelnytai pamirštamų švietimo, kultūros, socialinės srities darbuotojų atlyginimų augimui. Šiemet būtent tai yra pagrindinis prioritetas biudžete, o tik po to – gatvių tvarkymas ir kiti infrastruktūros darbai. Žinoma, norėtųsi, kad skaičiai šių darbuotojų algalapiuose būtų dar didesni, tačiau turime tikslą, kad kasmet biudžeto dalis šioms sritims didėtų“, – kalbėjo Kauno vicemeras Andrius Palionis.
Dėmesys sporto projektams
Ne mažiau svarbią vietą miesto biudžete užima sportas. Šiai sričiai šiemet suplanuota skirti 45,6 mln. Eur. Didžiausios išlaidos čia numatomos sporto infrastruktūros plėtrai, įgyvendinant tokius projektus kaip S. Dariaus ir S. Girėno stadionas, daugiafunkcinis vandens sporto centras, naujasis lengvosios atletikos maniežas, sporto halė ir kiti.
Per paskutinius metus Kaune užbaigta nemaža dalis reikšmingų infrastruktūros tvarkymo darbų, įgyvendinti stambūs projektai. Todėl naujajame biudžete, atsižvelgiant į koronaviruso situaciją, finansavimas šiai sričiai bus kuklesnis, daugiau lėšų nukreipiant į kitas šiuo metu prioritetines sritis.
2021 m. miesto infrastruktūrai ir tvarkymui nukreipti asignavimai orientuoti į kokybišką ir saugią susisiekimo infrastruktūrą, švarią aplinką, efektyvų atliekų tvarkymą, miesto teritorijų planavimą.
Su visu šiųmečiu Kauno miesto biudžeto projektu susipažinti galima čia: http://bit.ly/KaunoBiudzetas-2021
 
Ryšių su visuomene skyriaus informacija
 
 
 
Pagarbiai
Aušrinė Vaščėgaitė
Kauno miesto savivaldybės
Ryšių su visuomene skyriaus specialistė
El. p. ausrine.vascegaite@kaunas.lt
Tel. nr. +370 684 72 588
 

Biudžetas_2021_Bendras.jpg

Biudžetas_2021_Kultura.jpg

Biudžetas_2021_Sportas.jpg

Biudžetas_2021_Svietimas.jpg
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis