ELTA

Bendrame Lietuvos ir Ukrainos parlamentų užsienio reikalų komitetų posėdyje – dėmesys Astravo AE

2021-02-25
08:03
2021 m. vasario 25 d. pranešimas žiniasklaidai
Bendrame Lietuvos ir Ukrainos parlamentų užsienio reikalų komitetų posėdyje pagrindinis dėmesys buvo skirtas Baltarusijos atominės elektrinės keliamai grėsmei.
Ukraina atnaujino elektros importą iš Rusijos ir Baltarusijos, kai nuo 2021 m. sausio 1 d. nustojo galioti Ukrainos reguliatoriaus nutarimas dėl elektros prekybos pralaidumų Rusijos ir Baltarusijos jungtyse. Šiuo metu Ukrainos elektros importas išaugo ir sudaro 5 proc. visos suvartojamos elektros energijos. Didžiausia importo dalis – iš Baltarusijos.
Posėdyje dalyvavęs energetikos ministras Dainius Kreivys išsakė nuogąstavimus dėl Baltarusijos AE grėsmės ne tik Lietuvos, bet ir kitų šalių saugumui. Pasak jo, pradėjusi veikti Astravo AE jau buvo susidūrusi su gedimais ir darbo trikdžiais, kurie kelia rimtą rūpestį ir rodo didelį elektrinės nesaugumą. Ministras taip pat akcentavo būtinybę neprekiauti nesaugia elektra iš Baltarusijos, kaip būtiną sąlygą stabdant II atominės elektrinės bloko statybas. „Astravo atominė elektrinė yra geopolitinis projektas ir mūsų bendra grėsmė, todėl kviečiu kolegas ukrainiečius solidarizuotis stabdant jos tolimesnę plėtrą“, – sakė D. Kreivys.
Bendrame posėdyje taip pat buvo aptarta padėtis Baltarusijoje ir Sakartvele.

Parengė
Seimo kanceliarijos Užsienio reikalų komiteto biuro vedėjas
Evaldas Zelenka, tel. (8 5) 239 6798, el. p. evaldas.zelenka@lrs.lt
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis