UAB "AD VERUM"

Finansinių duomenų apsauga: kaip saugoti, kad apsaugotum?

2021-02-25
09:55
Per Lietuvą nuvilnijęs kelių e. paslaugų platformų klientų duomenų nutekėjimo skandalas turėjo tapti įspėjamuoju skambučiu gyventojams nenaudoti vieno slaptažodžio skirtingoms paskyroms ir įmonėms, nespėjusioms atlikti namų darbų. Pasak „Citadele“ banko Skaitmeninių sprendimų plėtros vadovo Andriaus Bolšaičio, perkeldami prekybą į interneto erdvę verslo atstovai turėtų ne tik investuoti į sklandaus ir greito aptarnavimo bei logistikos sprendimus, bet ir tinkamai pasirūpinti e. saugumu.
„Kibernetinių atakų grėsmė yra reali, o tokio neapsižiūrėjimo kaina per daug didelė, kad verslas galėtų veikti tinkamai neapsaugojęs tiek savo interneto svetainės, kurioje renka klientų duomenis ir vykdo e. prekybą, tiek savo vidinių duomenų bazių. Kibernetinio saugumo specialistai ne pirmus metus įspėja apie sparčiai augantį kibernetinių atakų Lietuvoje skaičių ir tai, kad viena iš kibernetinio saugumo problemų yra lietuviškų interneto svetainių pažeidžiamumas. Tai turėtų būti aktualu ne tik didžiosioms e. prekybos įmonėms, bet ir smulkiesiems verslininkams, kurie pandemijos metu pirmą kartą ėmėsi e. komercijos“, – atkreipia dėmesį „Citadele“ banko atstovas.
Verslo pasirinkimas: saugoti patiems ar patikėti kitiems
Pasak A. Bolšaičio, šiandien e. prekyba užsiimančioms įmonėms nebereikia rinktis vieno iš dviejų – didesnio duomenų saugumo ar patogesnės kliento kelionės nuo prekės išsirinkimo iki atsiskaitymo už ją, nes šiuolaikiniai e. komercijos sprendimai leidžia užtikrinti ir viena, ir kita.
„Rinkoje jau prieinami e. atsiskaitymo sprendimai, kurie leidžia klientui atsiskaityti ypač greitai ir sklandžiai, vos keliais paspaudimais, o jo finansiniai duomenys nėra atskleidžiami pardavėjui. Šie jautrūs duomenys nėra registruojami pardavėjo sistemose, todėl jam nereikia ir rūpintis jų apsauga – duomenis tvarko e. atsiskaitymo paslaugos teikėjas.
Tokį inovatyvų sprendimą Baltijos šalių rinkai pristatė ir „Citadele“ bankas – e. atsiskaitymų sprendimas „Klix“ leidžia klientui kortelės duomenis susieti su savo telefono numeriu, tad atsiskaitant e. parduotuvėje, kurioje įdiegtas sprendimas, nebereikia kaskart suvesti asmeninių duomenų ar kurti pirkėjo paskyros. Pirkimą klientas patvirtina programėlėje, transakcijos metu kortelės duomenys lėšų gavėjui nėra atskleidžiami“, – komentuoja „Citadele“ banko Skaitmeninių sprendimų plėtros vadovas.
Asmeninių duomenų apsauga turi rūpėti ir pirkėjams
Ko gero, vieną pamoką gyventojai išgirdo ir išmoko – nenaudoti to paties slaptažodžio skirtingoms paskyroms, rinktis sudėtingus slaptažodžius ir periodiškai juos keisti, jei įmanoma – naudotis vadinamuoju dviejų priemonių autentifikavimo būdu (2FA). Taip leidžia prisijungti didžiosios interneto platformos („Gmail“, „Facebook“, „Instagram“, „Amazon“ ir kt.). Tai dviguba apsauga, nes, jungiantis prie paskyros iš naujos naršyklės, sistema paprašys ne tik suvesti slaptažodį, bet ir vienkartinį saugumo kodą, kurį sugeneruos speciali mobilioji programėlė jūsų telefone arba gausite SMS žinute.
Daug interneto parduotuvių siūlo susikurti nuolatinio pirkėjo paskyrą (kurioje turite nurodyti namų adresą, telefono numerį, pateikti savo kortelės duomenis), tai iš tiesų patogu dažnai apsiperkant, nes leidžia atsiskaityti vos vienu paspaudimu. Visgi jei pardavėjas leidžia atsiskaityti nekuriant nuolatinio pirkėjo paskyros ir jūs neplanuojate dažnai toje vietoje apsipirkti, tokiu atveju rinkitės apsipirkti be registracijos.
„Pirkėjai šiandien turi ir daugiau galimybių kontroliuoti savo atsiskaitymus internete. Pvz., mobiliojoje programėlėje gali išjungti atsiskaitymo kortele internetu galimybę ir vėl ją įjungti tik prieš patvirtinant mokėjimą. Ten pat, mobiliojoje programėlėje, galima apriboti geografinį rajoną, kuriame galimi atsiskaitymai kortele. Be to, jei turite kredito kortelę, kurios įprastai suteikia pirkinio draudimo apsaugą, apsipirkdami internetu naudokite ją“, – pataria banko specialistas.
Gyventojams taip pat rekomenduojama turimą banko mokėjimo kortelę užregistruoti saugaus atsiskaitymo internetu programoje, jei ši paslauga nėra aktyvinta automatiškai. „Citadele“ banko išduodamos kortelės yra įtraukiamos automatiškai. Atsiskaitant tokiomis kortelėmis interneto parduotuvėse, kurios yra prisijungusios prie programos, mokėjimo operaciją reikės patvirtinti papildomai.
O rinkdamiesi mažai žinomą interneto parduotuvę atkreipkite dėmesį, ar ji siūlo saugius atsiskaitymo būdus, kurie leidžia atlikti mokėjimą neatskleidžiant finansinių duomenų pačiam pardavėjui. Taip pat ar įmonė yra investavusi į papildomas priemones, kad duomenų perdavimas internete vyktų saugiai. Interneto svetainės, kuriose įdiegta SSL technologija, adresas prasideda raidėmis https, o adreso juostoje matomas spynos ženkliukas.
Stebėkite sąskaitos likutį
Nepaisant to, kaip aktyviai perkame internetu ir atsiskaitome kortele, būtina nuolat stebėti savo banko sąskaitos likutį ir periodiškai pasitikrinti atliktų operacijų sąrašą. Sąskaitos likutį galima bet kuriuo metu pasitikrinti interneto banke ar mobiliojoje banko programėlėje. Naudinga banko mobiliojoje programėlėje aktyvinti automatinius pranešimus apie įvykusius nuskaitymus iš kortelės sąskaitos – kaskart, kai bus nurašyta pinigų suma, sulauksite automatinio pranešimo.
Apie „Citadele“ banką: JAV kapitalo „Citadele“ grupė yra valdoma iš Latvijos, jos pavaldžiosios įmonės ir filialai veikia Latvijoje, Lietuvoje ir Estijoje. Pagal turto vertę „Citadele“ yra antras didžiausias komercinis bankas Latvijoje. „Citadele“ siekia modernizuoti bankininkystės sektorių ir suteikti daugiau galimybių žmonėms ir verslui visose Baltijos šalyse. Be klasikinių bankininkystės sprendimų „Citadele“ klientams siūlo įvairias paslaugas, paremtas naujos kartos finansinėmis technologijomis, įskaitant modernią mobiliąją programėlę, bekontakčius ir momentinius mokėjimus. „Citadele“ bankas pirmasis Baltijos šalyse pasiūlė galimybę atsidaryti banko sąskaitą atsisiuntus mobiliąją programėlę ir pasidarius asmenukę, tai pat bekontakčius mokėjimus išmaniuoju žiedu.
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis