ELTA

Tarpparlamentinių ryšių grupių susitikime akcentuotas konstruktyvus Lietuvos ir Azerbaidžano bendradarbiavimas

2021-02-25
15:23
Seimas
Bendradarbiavimas
Azerbaidžanas
Rytoj, vasario 26 d., sukanka dvidešimt devyneri metai, kai Kalnų Karabacho pajėgos pradėjo karinę operaciją prie Chodžali ir žiauriai nužudė, suluošino, paėmė įkaitais šimtus miestelio gyventojų.
Šios tragedijos paminėjimo dienos išvakarėse vasario 25 d. Seimo Tarpparlamentinių ryšių su Azerbaidžano Respublika grupė, vadovaujama Kazio Starkevičiaus, nuotoliniu būdu bendravo su Azerbaidžano Didžiojo Medžliso Tarpparlamentinių ryšių su Lietuva grupės nariais.
Seimo nariai pripažino, kad tai kruvinas ir žiaurus epizodas Azerbaidžano istorijoje, šiurpus nusikaltimas žmogiškumui, kuris neturi būti pamirštas. Prisimintas ir lietuvių kūrėjų dokumentinis filmas „Begalinis koridorius“ (angl. „Endless Corridor“), kuris atkūrė dramatišką ir sukrečiančią tragediją. Grupės pirmininkas K. Starkevičius teigė, kad suprasdami ir įvertindami šio tragiško įvykio svarbą esame kartu su Azerbaidžanu šią sunkią prisiminimų dieną.
Nuotoliniame susitikime skirtas didelis dėmesys aktyvesniam bendradarbiavimui tarp parlamentinių komitetų. Artimiausiu metu ketinama pasidalyti komitetų patirtimi ekonomikos skatinimo, įstatymų leidybos, ekonominiais, žaliosios energetikos klausimais.
Grupės pirmininkas K. Starkevičius pasidžiaugė, kad vasario 16 d. Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda ordinu „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžiumi apdovanojo Mahirą Gamzajevą – Lietuvos literatūros vertėjų sąjungos meno kūrėją ir Lietuvos azerbaidžaniečių bendrijos pirmininką, aktyvų daugiatautės Lietuvos pilietinės visuomenės kūrimo puoselėtoją.
Bendrame posėdyje taip pat paminėta, kad Lietuvos Respublikos Seimas 2021-uosius yra paskelbęs Lietuvos totorių metais. Minėjimo renginiai vyks ir Lietuvos ambasadoje Baku.
Parengė
Tarptautinių ryšių skyriaus vyriausioji specialistė
Milda Žvinienė
Tel. (8 5) 239 6220, el. p. milda.zviniene@lrs.lt
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis