ELTA

Ministras G. Landsbergis su Vengrijos kolega aptarė svarbiausius dvišalius ir tarptautinės darbotvarkės klausimus  

2021-03-04
11:36
Landsbergis
Ministras
Vengrija
Kovo 4 dieną ministras Gabrielius Landsbergis nuotoliniu būdu kalbėjosi su Vengrijos užsienio reikalų ir prekybos ministru Péteriu Szijjártó.
Pokalbio metu aptarti dvišaliai politiniai, gynybos ir ekonominiai santykiai, bendradarbiavimas daugiašaliuose formatuose – NATO, ES, Trijų jūrų iniciatyvoje, Šiaurės ir Baltijos šalių bei Višegrado ketverte, pasidalyta informacija, kaip abi šalys kovoja su COVID-19 pandemija, pasikeista nuomonėmis apie aktualius tarptautinės politikos klausimus.
 G. Landsbergis padėkojo Vengrijai už dalyvavimą NATO oro policijos misijoje Baltijos šalyse, paramą bei solidarumą stiprinant Lietuvos ir viso Baltijos šalių regiono saugumą ir išreiškė viltį, kad ateityje bendradarbiavimas gynybos srityje bus dar aktyviau plėtojamas.
„Lietuvą ir Vengriją sieja bendri saugumo interesai. Šiandien Europoje kylant vis naujoms grėsmėms, turime stiprinti grėsmių atgrasymą, ieškoti sprendimų ekonominėms, energetinėms, klimato kaitos problemoms spręsti“, – teigė G. Landsbergis.
Kalbant apie bendradarbiavimą Trijų jūrų iniciatyvos formate, akcentuota infrastruktūros projektų įgyvendinimo svarba, siekiant, kad Europoje nebeliktų energetinių „salų“, būtų užtikrinta energijos išteklių tiekimo diversifikacija bei sukurti modernūs transporto infrastruktūros tinklai.
 G. Landsbergis taip pat akcentavo poreikį kaip galima greičiau priimti sprendimą Europos Sąjungos lygmeniu dėl elektros importo ribojimo į Europos šalių rinkas iš nesaugių atominių elektrinių. „Prie Lietuvos sienos veikianti Astravo atominė elektrinė neatitinka tarptautinių branduolinės saugos standartų, projekto įgyvendinimo eiga buvo neskaidri, todėl mes atvirai keliame klausimą dėl šios elektrinės veikimo teisėtumo“, - sakė ministras G. Landsbergis.
Užsienio reikalų ministrai pasikeitė nuomonėmis apie santykius su Kinija.
 Lietuva ir Vengrija šiais metais minės diplomatinių santykių atkūrimo trisdešimtmetį.
 
 
URM Komunikacijos ir kultūrinės diplomatijos departamentas
Visuomenės informavimo skyrius, tel. 236 2534
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis