ELTA

KOVO 11-ĄJĄ ŠIAULIAI KVIEČIA ĮPŪSTI LAISVĖS VĖJO

2021-03-05
12:00
Pranešimas žiniasklaidai                                                                                           2021-03-05
                          2021 m. kovo 11 d., ketvirtadienį, minima Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo diena. Šiaulių miesto savivaldybė 31-ųjų Laisvės metų sukakties proga kviečia įsitraukti į įvairias iniciatyvas ir švęsti drauge su Šiaulių miestu. Įprasminti laisvę šiais metais leis Prisikėlimo aikštę papuošianti Šiaulių kultūros centro kuriama įspūdingų vėjo malūnėlių meninė kompozicija, taip pat raginanti prisijungti prie paskelbtos iniciatyvos – virtualios pilietinės akcijos „Laisvai“. Kartu su Šiaulių miesto koncertine įstaiga „Saulė“ Šiaulių kultūros centras rengia ir kūrybinių videoklipų ciklą „Rečitalis Laisvei“. Mieste vyks ir daugiau kitų miesto įstaigų organizuojamų veiklų, kviesiančių ne mažiau svarbiai ir įdomiai švęsti Lietuvos laisvę.
Rengėja – Šiaulių miesto savivaldybė, organizatorius – Šiaulių kultūros centras, projektą iš dalies finansuoja Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.
Kovo 11-oji – viena iš pagrindinių valstybinių švenčių, minima prisimenant 1990 m. Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos pasirašytą Lietuvos nepriklausomybės atstatymo aktą. Pasirašytas aktas turėjo ypatingą reikšmę valstybingumui. Juo buvo atstatytas 1940 m. svetimos jėgos panaikintas Lietuvos Valstybės suvereninių galių vykdymas bei akcentuojama, kad nuo šiol Lietuva – nepriklausoma valstybė.
Svarbiu Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienos akcentu taps vėliavos pakėlimo ceremonija, kurios pradžią paskelbs mušamųjų instrumentų grupė „Ritmas kitaip“. Skambant Šiaulių pučiamųjų orkestro (meno vad. ir dirig. Sigitas Vaičiulionis, dirig. Gediminas Brūzga) saksofonistų garsams, tradiciškai suplazdės Lietuvos valstybės vėliava, kurią kels Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius Remigijus Mažeika.
Šiaulių miestas ir trispalvių malūnėlių menine kompozicija papuošta Prisikėlimo aikštė atmintiną dieną kvies švęsti kitaip – miestiečiai raginami įsitraukti į kūrybinį procesą. Prisimenant istoriją, kai 1991 m. kovo 10-osios rytą Vilniaus gatves, vedančias į Nepriklausomybės aikštę, užtvindė vaikai su vėjo malūnėliais, tapusiais Kovo 11-osios simboliais, Šiaulių kultūros centras organizuoja pilietinę akciją „Laisvai“. Ja ragina papuošti savo įstaigų aplinką, namus, kiemus ar langus pasigamintais trispalviais – geltonais, žaliais ir raudonais – malūnėliais, skleidžiančiais žinią apie Lietuvos laisvę.
„Tiek Šiaulių miesto įstaigas, tiek ir visus šiauliečius skatiname paruošti mūsų miestą šventei papuošiant vėjo malūnėliais, simbolizuojančiais veržlią ir modernią Lietuvą. Taip pagražintas miestas primins nepriklausomybės svarbą, suteiks galimybes laisvę švęsti kitu būdu, o taip pat parodys, kad mokame džiaugtis mažais, bet reikšmingais dalykais ir drauge galime susitelkti“, – sako Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Žmonių gerovės ir ugdymo departamento direktorė Asta Lesauskienė.
Norintiems prisijunti prie miesto puošybos, Šiaulių kultūros centras paruošė ir virtualų edukacinį užsiėmimą „Trispalviai LAISVĖS malūnėliai“, kuriame mokoma, kaip pasigaminti malūnėlius. Virtualų užsiėmimą galima rasti Šiaulių kultūros centro interneto svetainėje, „Youtube“ kanale, „Facebook“ ir „Instagram“ paskyrose.
Šiaulių miesto koncertinė įstaiga „Saulė“ drauge su Šiaulių kultūros centru Kovo 11-osios proga šiauliečiams dovanos virtualų, kūrybinių videoklipų ciklą „Rečitalis Laisvei“. Skirtingus kūrinius atliks šiaulietis, operos solistas, tarptautinių, respublikinių konkursų laureatas Juozas Janužas ir Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos mokiniai: akordeonistas Jonas Vozbutas (mokyt. ekspertė Marytė Markevičienė), smuikininkų duetas Ugnė Krikščiūnaitė ir Agnius Juška (mokyt. ekspertė Nijolė Prascevičienė). Ypatinga diena bus įprasminta atliekamais Lietuvos ir užsienio autorių žinomais kūriniais.
Švenčiant svarbiausias Lietuvai datas, Šiaulių kultūros centras stebins kitokiomis idėjomis. Šiauliečiai ir kitų miestų gyventojai galės išvysti kuriamą meninį filmuką, kuriame skirtingų sričių menininkai per muziką, poeziją, šokį ir teatrą įprasmina svarbią lietuviams datą. Kovo 11-osios išvakarėse bus pristatoma Šiaulių kultūros centro ir „Tango Sound Design“ drauge su būriu jaunų šiauliečių ruošiama nauja dainos „Broli, neverk“ versija.
Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienai paminėti Šiaulių miesto įstaigos rengia ir daugiau iniciatyvų. Šiauliečių laukia Šiaulių miesto kultūros centro „Laiptų galerija“ virtuali Justino Marcinkevičiaus poetinė kompozicija „Už kiekvieną stebuklą reikia savim užmokėti“, taip pat Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos filialų rengiamas pokalbis apie lietuvių gyvenimą išeivijoje, viktorina. Vyks ir kiti renginiai: konkursai, parodos, edukaciniai užsiėmimai, individualūs žygiai bei kitos iniciatyvos.
Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro Renginių organizavimo skyriaus vedėja Asta Vaitkienė, mob. +370 671 42 901, el. p. asta.vaitkiene@siauliukc.lt.

KOVO 11-OJI – LIETUVOS NEPRIKLAUSOMYBĖS ATKŪRIMO DIENA 2021

Iki kovo 11 d.
Virtualių pasakojimų ciklas „Trispalvės istorijos“
Virtualiame cikle „Trispalvės istorijos“ pristatomi 5 pasakojimai apie išskirtines Šiaulių „Aušros“ muziejaus rinkiniuose saugomas Lietuvos valstybines vėliavas
Šiaulių „Aušros“ muziejaus „Youtube“ kanalas ir Venclauskių namų „Facebook“ paskyra
Org. Šiaulių „Aušros“ muziejus

Iki kovo 11 d.
Iniciatyvos „Pasiruošk – pasipuošk – žygiuok!“
Individualaus žygiavimo maršrutai po Šiaulius ir ne tik, naudojant „Actionbound“ programėlę: slidėmis (dviračiu / pėsčiomis / šiaurietiškomis lazdomis) po Šiaulių apylinkes „Pažink Šiaulių istoriją čiuoždamas slidėmis“, „Roko lydimi, laisvo žodžio vedami. Sąjūdis“, anglų kalba „Welcome to Šiauliai“
Daugiau informacijos: el. p. ekskursijos@visitsiauliai.lt, tel. +370 678 07 707, www.visitsiauliai.lt
Org. Šiaulių turizmo informacijos centras

Kovo 1–11 d.
Virtuali pilietinė akcija „Laisvai“
Kviečiame gaminti vėjo malūnėlius ir jais pasipuošti savo namus ir įstaigas
Org. Šiaulių kultūros centras

Kovo 8 d.
13 val. Pokalbis „Visi mes ta pačia lietuviška šerdim suaugę“ su Karolina Ušinskyte
Nuoroda ir tiksli informacija bus skelbiama Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos interneto svetainėje www.smsvb.lt
Org. Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Bibliografijos-informacijos skyrius

Kovo 9 d.
11 val. Interaktyvi viktorina „Lietuviais esame mes gimę“
Prisijungimo nuoroda: https://bit.ly/3rkYXMA
„Zoom“ platforma
Org. Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos „Saulės“ filialas

Kovo 10 d.
Virtuali vienos knygos paroda
Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos „Facebook“ paskyra
Org. Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka

Kovo 10 ir 11 d.
Justino Marcinkevičiaus poetinė kompozicija „Už kiekvieną stebuklą reikia savim užmokėti“
Eiles skaito Lietuvos teatro ir kino aktorius Andrius Bialobžeskis. Trukmė – 40 min.
Šiaulių apskrities televizija, naujienų platforma „Etaplius“ ir Šiaulių miesto kultūros centro „Laiptų galerija“ „Facebook“ paskyra
Org. Šiaulių miesto kultūros centras „Laiptų galerija“

PARODOS
Vasario 16 d. – kovo 11 d.
Lietuvai ir lietuviams skirtų ekslibrisų paroda: A. Šalamonas (Slovakija) ir G. Sergejevas (Ukraina)
Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos interneto svetainė www.savb.lt, „Facebook“ paskyra
Org. Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka

Vasario 16 d. – kovo 28 d.
Fotografijos paroda „Homo Absentia“
Parodoje nagrinėjama visą pasaulį apėmusi pandemija, vienaip ar kitaip paveikusi ar dar paveiksianti žmonių tarpusavio ryšius. Parodos kuratorius – fotomenininkas Gintaras Česonis
Prisikėlimo aikštė
Org.: Šiaulių dailės galerija, VšĮ „Lewben Art Foundation“


UGDYMO ĮSTAIGŲ RENGINIAI

Iki kovo 11 d.
Tarptautinė mokinių ir mokytojų fotografijų paroda-konkursas „Šypsausi tau, Lietuva!“
Parodoje eksponuojamos 246 nuotraukos iš įvairių Lietuvos miestų ir rajonų, taip pat iš Baltarusijos, Lenkijos, Norvegijos, Švedijos, Vokietijos
Šiaulių Gytarių progimnazijos interneto svetainė www.gytariai.lt ir „Facebook“ paskyra
Org. Šiaulių Gytarių progimnazija, partneris Šiaulių „Aušros“ muziejaus padalinys Fotografijos muziejus

Kovo 1–31 d.
Kompiuterinės grafikos piešinių paroda „Rašau vardą LIETUVA“
Šiaulių „Romuvos“ progimnazijos „Facebook“ paskyra

Kovo 8–14 d.
Žygis-konkursas „11 nuotraukų Lietuvai“
Dalyvaujama individualiai arba su šeimos nariais pasirinktu laiku. Daugiau informacijos: www.sjm.lt
Org. Šiaulių Normundo Valterio jaunimo mokykla

14 val. Popietė-susitikimas su Nepriklausomybės akto signataru Donatu Morkūnu
Šiaulių „Saulėtekio“ gimnazijos „Facebook“ paskyra
Org. Šiaulių „Saulėtekio“ gimnazija
 
 

 
 
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis