ELTA

Dokumentinio videofilmo premjera sugrąžins į 1991 metų pavasarį

2021-03-07
15:39
Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarijos Parlamentarizmo istorinės atminties skyriaus parengtos fotografijų parodos, skirtos Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo jubiliejui, lankstinuke rašoma: „1991 m. kovo 10-osios rytą Vilniaus gatves, vedančias į Nepriklausomybės aikštę, užtvindė vaikai su vėjo malūnėliais. Jie tarsi tapo 1991-ųjų kovo šventės, pavadintos „Su Atgimimo diena“, simboliais. Nepriklausomybės aikštėje buvo surengta vaikų linkėjimų Lietuvai akcija. (…) Renginio pabaigoje buvo paskelbta, kad vaikų linkėjimų Lietuvai laiškas yra 72,3 m ilgio ir 52,2 cm pločio.“
1990–1991 m. TV režisierės Nijolės ir aktoriaus Sigučio Jačėnų šeima rengė laidą „Saulės zuikutis“, kurią vedė duktė Julija, todėl nuolat filmuodavo renginius, kuriuose dalyvaudavo ir jų akimirkas rodydavo savo laidose. Taip buvo ir po 1991-ųjų šventės prie parlamento, tačiau tada laidoje parodė tik nedidelės trukmės reportažą, o per ilgus dešimtmečius pavyko išsaugoti visą filmuotą dokumentinę medžiagą.

Artėjant reikšmingai sukakčiai – 30-mečiui, kai pirmą kartą šventėme Nepriklausomybės atkūrimo gimtadienį, VšĮ „Vieno aktoriaus teatras“ ėmėsi iniciatyvos ir sukūrė dokumentinį videofilmą, kuriame greta unikalių, anksčiau nerodytų archyvo vaizdų, bus ir rekordinio vaikų laiško Lietuvai, kurį pavyko surasti Lietuvos nacionalinio muziejaus archyve, piešiniai bei linkėjimai, ir tos ypatingos šventės dalyvių atsiminimai.

Filme dalyvaus: 1991 m. Aukščiausiosios Tarybos Informacijos biuro direktorė Rita Dapkutė-Sproston, gyvenanti Čikagoje (JAV), TV laidos „Tele Bim-Bam“ autorė ir vedėja Neringa Čereškevičienė (Vilnius), TV laidos „Saulės zuikutis“ vedėja Julija Jačėnaitė (Niukaslas prie Taino / JK), TV operatorius Romas Kuprys ir „Keistuolių teatro“ aktorius Robertas Aleksaitis (Vilnius), Šiaulių vaikų popchoro „En-den-du“ įkūrėjas ir tuometinis vadovas Vadimas Kamrazeris bei dainų autorius ir atlikėjas Virgis Stakėnas (Šiauliai).

Apie tos šventinės dienos koncerto-akcijos svarbą pasisakys ir Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras, 1991 m. Aukščiausiosios Tarybos Pirmininkas, prof. Vytautas Landsbergis, o tūkstančiai vaikų bei suaugusiųjų iš visos Lietuvos turės galimybę atpažinti ir pamatyti save, nufilmuotus prieš 30 metų Vilniuje...

Dokumentinio videofilmo „Su Atgimimo diena!“ premjerą kviečiame žiūrėti 2021 m. kovo 10 d. 18 val. oficialiame Lietuvos Respublikos Seimo YouTube kanale „Atviras Seimas“ ir per televizijos programą „Seimas – tiesiogiai“. Filmo kūrėjai dėkoja už paramą Lietuvos kultūros tarybai ir Vilniaus miesto savivaldybei.
VAT inf.
Atsisiųsti
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis