ELTA

Informacinių technologijų studijos: kaip abiturientams nepasiklysti tarp mitų ir realybės?

2021-04-13
11:29
IT
Studijos
Daugelio abiturientų gyvenimas artimiausiais mėnesiais yra suplanuotas: konsultacijos, egzaminai, rezultatai ir lemtingas pasirinkimas kur stoti. Tačiau tradicinį klausimą „Kur stoti?“ aš siūlau perfrazuoti į „Kur norėtum dirbti?“ – juk įsivaizdavus save ateities darbo rinkos perspektyvoje, sprendimą priimti gali būti lengviau. 
Pasakysiu viešą paslaptį – informacinių technologijų sektorius vis dar yra viena sparčiausiai augančių ekonomikos šakų, o neatrakintas šio sektoriaus potencialas yra dar įspūdingesnis. „Verslios Lietuvos“ duomenimis, kitų išsivysčiusių ES valstybių IT sektoriai, lyginant su Lietuvos, yra gerokai didesni – Suomijos jis didesnis 10, Belgijos – 14, o Švedijos net 17 kartų. Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, IT sektorius auga ir augs – kartu didės ir gerų specialistų poreikis. Be dinamiškos darbo aplinkos, lanksčių darbo sąlygų, jauno ir veržlaus kolektyvo šis sektorius gali pasiūlyti ir puikias finansines garantijas. Ar norėtumėte taip dirbti? Jei taip, kviečiu pagalvoti apie karjerą IT sektoriuje.
Mitas, kad IT – tik matematikams
Pirmiausia noriu sugriauti mitą, kad IT sektorius įdomus ir tinkamas tik matematikams. Kaip visuomeninės geografijos studijas baigęs IT įmonės personalo vadovas galiu patikinti, kad tai – visiška netiesa. Matematikos žinios tikrai reikalingos, bet svarbu atsiminti, kad vien tik jų išmanymu teks neapsiriboti, nes ir studijos apima platesnį interesų lauką, o ir darbe teks susidurti su įvairiomis užduotimis: nuo analizės, planavimo ar darbo su žmonėmis. Šiame darbe labai svarbūs ir humanitariniai gebėjimai – elementarus raštingumas, gebėjimas aiškiai dėstyti savo mintis lietuvių kalba, be to užsienio kalbų žinios – anglų kalba yra būtinas žinių bagažas.
Su IT sektoriumi susijusių specialybių ir studijų pakraipų yra išties daug ir jos – labai įvairios! Jeigu patinka matematika, logika, tikslumas – tada studijų pasirinkimas turėtų būti susijęs su programavimo kalbų mokymusi; jeigu labiau prie širdies komunikacija, bendravimas, organizavimas, valdymas – tada Jums labai tiktų šiuolaikiškos projektų vadybos studijos; o jei patinka dailė ar piešimo technikos – pagalvokite apie dizaino studijas. Visos šios specialybės, labai skirtingos savo prigimtimi, yra sudėtinės IT sektoriaus dalys. Tai labai lanksti sritis: čia savo kelią randa ir labai kūrybiški, ir labai tikslūs žmonės, čia puikiai jaučiasi ir intravertai, ir ekstravertai. Svarbu savo pomėgius ir gabumus adaptuoti ir mokėti naudotis šiuolaikinėmis technologijomis.
Darbo pozicijų įvairovė
Iš tiesų, informacinės technologijos yra labai plati sąvoka, ir tie, kurie dirba šioje srityje labai retai prisistato „aitišnikais“, nes tokios profesijos paprasčiausiai neegzistuoja. Kas egzistuoja? Šioje srityje dirba skirtingų kalbų programuotojai – nuo front-end‘o iki back-end‘o, mobiliųjų įrenginių programinės įrangos (Android ar iOS) kūrėjai, testavimo specialistai, verslo analitikai, projektų vadovai, vartotojo patirties (angl. UX) ir vartotojo sąsajos (angl. UI) ekspertai, dizaineriai, skaitmeninių inovacijų analitikai ir daugybė kitų profesijų atstovai. Dalis jų valdo skaitmeninius įrankius, dalis – rūpinasi žmonių gerove. 
Žinoma, rinkos poreikiai keičiasi ir IT sektoriuje taip pat egzistuoja mados. Pavyzdžiui, Šiuo metu labai populiarios PHP, Drupal, Symfony specializacijos, visada trūksta gerų Java ar FrontEnd specialistų, tačiau visoms populiariausioms programavimo kalboms, net ir senesnėms, reikia gerų darbuotojų ir tos srities žinovų.
Praktika – geriausias būdas mokytis
Jei pasirinksite informacinių technologijų krypties studijas, būkite tikri, kad auditorijos suolo ilgai trinti neteks. Nors būsimieji darbdaviai vertina ir atsižvelgia į jaunųjų specialistų išsilavinimą, tačiau kritiškai vertina ir jų darbo patirtį. Tad turintys savo CV įrašą ne tik apie baigtas studijas, bet ir įgytą patirtį įgyja ir didelį pranašumą darbo rinkoje. IT studijose darbinė patirtis pagal specialybę pradedama įgyti nuo antro ar trečio kurso, nes beveik visos didžiosios IT bendrovės turi savo studentų praktikos programas, kurių metu per kelis mėnesius suteikia begalę praktinių žinių, leidžia prisidėti prie realių projektų įgyvendinimo, tokią praktiką apmoka, o geriausiems studentams, praktikai pasibaigus, pasiūlo ir pastovias darbo vietas, sudarant galimybę derinti darbą su studijomis.
Ieškant tokių praktikos galimybių nuo pirmųjų kursų svarbu būti aktyviu, domėtis, lankytis karjeros mugėse, aplikuoti ir įdėti pastangų siekiant tokiose programose dalyvauti. Aktyvius ir smalsius žmones, kurie nori mokytis, sektorius labai vertina, o profesinės praktikos sugeneruota vertė ateities karjerai bus didžiulė, nes prie teorinių žinių bus galima pasitelkti ir praktines realaus darbo žinias, kurios baigus studijas jausti žymiai tvirčiau, pradedant savo profesinį kelią.
IT sektoriaus stiprybė – komandinis darbas
Jeigu ruošiatės studijuoti informacines technologijas ar informacines sistemas ir galvojate, kad darbas bus tik sėdėti ir žiūrėti į kompiuterį, darote dažną klaidą. IT sektoriuje dirbantys žmonės juokiasi išgirdę klausimą, ar nenuobodu bendrauti tik su ekranu – juk didžiąją laiko dalį jie dirba komandose, tariasi, konsultuojasi su kolegomis ir bendrai sprendžia sudėtingus uždavinius. Tokiam darbui reikalingos savybės, kurios padeda ne tik puikiai programuoti, bet ir bendrauti, suprasti, išgirsti kitus. Norint sukurti Vienaragius, inovatyvias programėles ir sistemas reikia didelės specialistų komandos, kurios nariai papildo vienas kitą. Todėl jei ieškote darbo, kuriame būsite vieni, geriau aplikuokite į egzotinės negyvenamos salos prižiūrėtojo poziciją. IT sektoriuje vienatvės tikrai nerasite.
Ar įtikinau, kad IT studijas rinktis verta? Turite klausimų? Pasikalbėkime! „Baltic Amadeus” specialistai yra pasiruošę atsakyti į Jūsų klausimus renkantis IT specialybę. Rašykite mums join@enjoyit.lt arba socialiniame tinkle Facebook.
Daugiau informacijos:
Darius Dužinskas
„Baltic Amadeus“ personalo vadovas
+370 682 26707
d.duzinskas@ba.lt   
Atsisiųsti
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis