ELTA

Medikams prabilus apie streikus, LVŽS šešėlinė Vyriausybė susitinka su juos vienijančiomis profesinėmis sąjungomis

2021-04-29
13:15
Informacija žiniasklaidai
2021 04 29
LVŽS pirmininko Ramūno Karbauskio vadovaujama šešėlinė Vyriausybė šį penktadienį, balandžio 30 dieną, susitinka su medikus vienijančiomis profesinėmis sąjungomis.
R. Karbauskis sako, kad susitikimas organizuojamas tam, jog šešėlinė Vyriausybė geriau suprastų, kas vyksta A. Dulkio vadovaujamoje Sveikatos apsaugos ministerijoje, nes savo raštuose, adresuotuose Seimui, medicinos darbuotojus vienijančios profesinės sąjungos, pasirašiusios 2018 m. rugpjūčio 31 d. Lietuvos nacionalinės sveikatos sistemos (LNSS) šakos kolektyvinę sutartį, su apmaudu kalba apie tai, kad medikai sudėtingomis COVID-19 sąlygomis Sveikatos apsaugos ministerijos yra tiesiog provokuojami imtis kraštutinių priemonių – organizuoti streiką.
Apie streiko galimybę ministro neveikimo neapsikentę medikai informavo ir Seimo sveikatos reikalų komitetą. „Derybos dėl LNSS šakos kolektyvinės sutarties pratęsimo, kaip priklausytų pagal įstatymą, nebevyksta dėl Sveikatos apsaugos ministerijos kaltės. O tai reiškia, kad susitarimo dėl medikų atlyginimo didinimo, priedų už kenksmingas sąlygas, ilgesnių jų atostogų ir kitų garantijų, kurias jie turėjo nuo 2018 metų, gali papraščiausiai nebelikti. Taip nuvilti medikus – nesuvokiama ir nežmoniška, ypač tokiu metu kai pandemijos valdymas, sunkiausi jos etapai, guli ant medikų pečių“, – sako šešėlinis Ministras Pirmininkas.
Pasak buvusio sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, jam teko dalyvauti sudarant pirmąją LNSS šakos kolektyvinę sutartį, buvo daug diskusijų ir netgi nežinomybės, nes tokių susitarimų praktikos iki tol Lietuva neturėjo. Tačiau su medikų profesinėmis sąjungomis susitarti pavyko, nes buvo bendras suvokimas, kad medikai nusipelno didesnių atlyginimų ir geresnių darbo sąlygų.
„Pats esu medikas, tad žinau, ką reiškia šis darbas. Daug medikų buvo nusivylę tuo, kaip valstybė žiūri į jų darbą, dėl to buvome viena iš labiausiai emigruojančių profesijų. Per ketverius metus pavyko atstatyti pasitikėjimą valstybe, medikai ėmė suprasti, kad valstybė jų darbą vertina ir gali užtikrinti nuoseklų atlyginimų augimą. Šiuo sunkiu šaliai metu negali svyruoti medikų pasitikėjimas valstybe ir tuo labiau, būtų sunku matyti, kaip prasideda streikai. Konservatoriai mus visuomet kaltino neva nekeliamais atlyginimais. Dabar jie nubraukia visą įdirbį ir sunkiai pasiektą susitarimą su profsąjungomis. Ieškosime sutarimo galimybių, mielai imčiausi tarpininko vaidmens tam, kad medikai būtų socialiai apsaugoti ir ramiai galėtų rūpintis savo pacientais. tai valstybei dabar yra svarbiausia“, – pažymi šešėlinis sveikatos apsaugos ministras.
Šešėlinės Vyriausybės posėdyje dalyvaus prof. Liutauras Labanauskas, Lietuvos gydytojų sąjungos prezidentas, prof. Laimutė Vaidelienė, Lietuvos gydytojų sąjungos viceprezidentė, Rimvydas Toločka, Lietuvos gydytojų sąjungos viceprezidentas ir advokatas dr. Nerijus Kasiliauskas.

LVŽS komunikacijos grupė
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis