ELTA

Šalies vadovas: ekonomikos atsigavimas turi būti žalias ir inovatyvus

2021-05-05
14:43
2021-05-05Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda, trečiadienį nuotoliniu būdu susitikęs su Europos Komisijos nariu Virginijumi Sinkevičiumi, aptarė tolesnius žingsnius, siekiant Lietuvos ir visos Europos Sąjungos žaliosios transformacijos.
Susitikime daug dėmesio skirta Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės (Recovery and Resiliency Facility, RRF) lėšų panaudojimo klausimui.
„Turime unikalią galimybę sustiprinti ir pakelti Lietuvos ekonomiką į aukštesnį lygį. Iš pandemijos sukeltos krizės galime ir turime pakilti atsparesni bei kurti į inovacijas orientuotą, tvarią, žalesnę mūsų šalies ir visos Europos ateitį“, – sakė Prezidentas.
Šalies vadovas tikisi, kad parengtas galutinis Ekonomikos gaivinimo planas bei jo įgyvendinimas skirs pakankamai dėmesio regionų žaliajai ir skaitmeninei transformacijai, taip pat šalies žiedinės ekonomikos plėtrai skatinti, smulkiojo ir vidutinio verslo atsparumui didinti.
Per susitikimą taip pat aptartas artėjančio, gegužės 25 d. vyksiančio Europos Vadovų Tarybos posėdžio, skirto kovai su klimato kaita, darbotvarkės klausimams.
Prezidentas pabrėžė, kad Lietuva pritaria ES ambicijai siekti spartaus pokyčio kovos su klimato kaita srityje ir laikosi pozicijos, kad ambicingi tikslai turi būti paremti adekvačiais finansiniais instrumentais. Planuojant kovos su klimato kaitos priemones, būtina teisingai dalintis valstybėms narėms teksiančia našta, atsižvelgiant į energetinio skurdo, depopuliacijos kriterijus bei kitas nacionalines ypatybes.
Susitikime taip pat aptartos Baltijos jūros aplinkosaugos problemos, visų pirma tarša cheminėmis medžiagomis ir prastėjanti biologinė įvairovė. Sutarta, kad ūkinė veikla Baltijos jūroje turi būti paremta žiedinės ekonomikos principais, aplinkai draugiškomis technologijomis ir atsinaujinančia energetika.
V. Sinkevičius pristatė Europos Komisijos planus artimiausiu metu patvirtinti ES veiksmų planą dėl nulinės oro, vandens ir dirvožemio taršos. Šalies vadovas pasveikino ketinimus daugiau dėmesio skirti visuomenės įtraukimui į aplinkosaugos iniciatyvas – tai yra ir vienas pagrindinių Žalios Lietuvos iniciatyvos principų.

Prezidento komunikacijos grupė
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis