ELTA

Seimo nario Valdo Rakučio pranešimas: „Pilietiškumo ir patriotiškumo ugdymas – mūsų išlikimo kodas“

2021-05-05
17:08
2021 m. gegužės 5 d. pranešimas žiniasklaidai
Gegužės 5 d. Seime vyko nuotolinė spaudos konferencija, kurioje buvo aptartos pilietinio ir patriotinio ugdymo problemos Lietuvoje bei švietimo ir pilietinio ugdymo svarba nacionaliniam saugumui.
Kaip pabrėžta spaudos konferencijoje, siekiant atkreipti dėmesį į šiuo metu kylančias pilietiškumo ir patriotiškumo ugdymo problemas bei sudaryti sąlygas Lietuvos jaunuoliams ugdytis pilietinę savimonę bei jų vertybines nuostatas, būtina atsižvelgti bei stiprinti pilietinio sąmoningumo ugdymą ir patriotinių vertybių puoselėjimą tiek bendrojo ugdymo įstaigose, tiek atliekant nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą.
„Lietuvos Respublikos Konstitucijos 139 str. 1 d. įtvirtinta nuostata įpareigoja, kad kiekvieno Lietuvos piliečio teisė ir pareiga ginti Lietuvos valstybę. Piliečiai turi pareigą ginti savo kraštą, jo sienas lygiai taip pat, kaip ir mokėti mokesčius. Todėl pagrindinės žinios turi būti išmokstamos dar mokyklose. Privalome suprasti, kad pilietiškumo ir patriotiškumo ugdymas – mūsų išlikimo kodas“, – teigė Valdas Rakutis.
Iš pateiktų tyrimų rezultatų akivaizdu, kad bendrojo lavinimo vidurinėse mokyklose šiuo metu trūksta efektyvios pilietinio ir patriotinio ugdymo sistemos. Lietuvos Respublikos švietimo įstatyme įtvirtinta nuostata, kad pilietinis, patriotinis ugdymas yra svarbi švietimo misija, todėl privalome atkreipti dėmesį, kad šios įstatymo nuostatos būtų kokybiškai įgyvendintos praktikoje.
Pasak Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Lauryno Kasčiūno, pilietinių pagrindų programa šiuo metu dėstoma privalomai 9–11 klasių mokiniams, šalia šių programų yra Krašto apsaugos ministerijos sukurta ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai pasiūlyta Nacionalinio saugumo ir krašto gynybos programa, kurią galima pasirinkti. Deja, šiuo metu iš daugiau negu 1 tūkst. bendrojo lavinimo vidurinių mokyklų, tik 38 mokyklose galima pasirinkti šią programą.
Spaudos konferencijoje dalyvavęs Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento Pilietinio ugdymo skyriaus vadovas Karolis Zikaras teigė, kad „Lietuvos kariuomenės atliktų tyrimų pateiktais duomenimis į privalomąją pradinę tarnybą pašaukti jaunuoliai atvyksta neturintys aiškiai suformuotų pilietinių nuostatų, kurios morališkai įgalintų karius būti pasiryžusiais ginti savo šalį nuo išorės agresijos. Fundamentalius, esminius dalykus mes formuojame tarnybos metu, tačiau pilietinės nuostatos turėtų būti formuojamos ankstesniame mokykliniame amžiuje“.
Lietuvos jaunimo organizacijų prezidentas Lukas Kornelijus Vaičiakas konferencijos metu kvietė nepamiršti ir įtraukti jaunus asmenis ir jų organizacijas į kūrybinį procesą. Anot jo, nieko apie jaunimą – be paties jaunimo. Svarbu, kad programos būtų kuriamos atsižvelgiant į tuos asmenis, kuriems tai aktualu ir bus pritaikyta būtent jiems. Pilietinis ir patriotinis ugdymas vyksta per neformalųjį ugdymą, kultūrą ir savanorystės skatinimą. 
Spaudos konferencijoje iškeltas pasiūlymas Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete organizuoti klausymus ir kviesti atsakingų institucijų atstovus bei parengti siūlymus, kaip būtų galima pagerinti pilietinio ir patriotinio ugdymo efektyvumą Lietuvoje.
Daugiau informacijos:
Valdas Rakutis
Tel. (8 5) 239 6613
El. p. valdas.rakutis@lrs.lt
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis