ELTA

Estijos Narkotikų priklausomybės ir infekcinių ligų prevencijos centras neigia LVŽS lyderių melą dėl narkotinių medžiagų dekriminalizacijos

2021-05-11
15:19
Estijos Narkotikų priklausomybės ir infekcinių ligų prevencijos centras atsiribojo nuo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderių skleidžiamo melo dėl tariamos dekriminalizacijos žalos, naudojantis jų pateikta statistika.
Buvęs valstiečių Sveikatos apsaugos ministras A. Veryga gegužės 6 d. vykusios diskusijų laidos metu iškraipė dar visai neseniai organizuotos konferencijos „Dekriminalizacija. Užsienio šalių patirtys” metu pristatytas Estijos Narkotikų priklausomybės ir infekcinių ligų prevencijos centro vadovės Aljonos Kurbatovos žodžius.
Pasak politiko, Estijoje įvesta dekriminalizacija tik padidino perdozavimo nuo narkotinių medžiagų atvejų skaičių, nors su šia išvada visiškai nesutinka Estijos Narkotikų priklausomybės ir infekcinių ligų prevencijos centras. Pasak įstaigos vadovės A. Kurbatovos, problemą jos šalyje sukėlė pasikeitusi situacija narkotikų rinkoje ir valdžios neveiksnumas spręsti susidariusių problemų.
„Negalima iškraipyti faktų, kad jie kalbėtų kaip užsinorime," – į klaidingos informacijos skleidimą sureagavo pranešėja. „Estijos perdozavimų krizę sukėlė labai stiprūs sintetiniai opiatai ir nesugebėjimas laiku suteikti pagalbos, o ne dekriminalizacija“, – teigiama Estijos Narkotikų priklausomybės ir infekcinių ligų prevencijos centro pranešime.
Deja, bet ši klaidinanti retorika dėl Estijos įvestos dekriminalizacijos ir dėl to išaugusių perdozavimų skaičių jau kurį laiką yra skleidžiama ir kitų valstiečių lyderių, bandant suformuoti įvaizdį, kad dekriminalizacija Lietuvoje normalizuos narkotikų vartojimą ir padarys tai socialiai priimtinu reiškiniu. 
„Taip ir narkotikų dekriminalizavimas ne padeda, o gilina problemas. Yra daugybė pavyzdžių, kurie rodo, jog laisvesnė prieiga prie narkotikų lemia priklausomybių skaičiaus augimą, atsiradus tolerancijai „mažam“ narkotikų kiekiui, jį jauni žmonės didina, ima vartoti stipresnius narkotikus“, – dar balandžio mėnesį savo socialinio tinklo paskyroje rašė LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis.
Tačiau pasak A. Kurbatovos, dekriminalizacijos įvedimas šalyje padėjo spręsti susidariusias priklausomybių problemas.
„Nuo dekriminalizacijos įvedimo buvo užfiksuotas reikšmingas probleminio narkotikų vartojimo sumažėjimas, – teigiama Estijos Narkotikų priklausomybės ir infekcinių ligų prevencijos centro pranešime. – 2005 m. besileidžiančių intraveninius narkotikus 15-44 m. amžiaus žmonių buvo apie 15 675, tuo tarpu, 2015 m. jų skaičius nukrito iki 8606.“
Pasak Seimo Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkės ir kreipimąsi Estijos Narkotikų priklausomybės ir infekcinių ligų prevencijos centrui parašiusios Morganos Danielės, šie valstiečių bandymai meluoti ir kreipti kitų pateikiamus statistinius duomenis sava linkme niekaip nepadės nei su priklausomybėmis kovojantiems asmenims, nei visai visuomenei.
„Faktų iškraipymas ir melas yra kai kurių politikų ryškiausias bruožas. Matydama pasikartojantį melavimą į kameras, informavau Estiją apie skleidžiamą dezinformaciją, – teigė M. Danielė. – Jau daug kartų kalbėjau apie itin žemą Seimo kultūrą, tačiau negalėjau įsivaizduoti, kad teks už kolegas raudonuoti prieš kitų šalių atstovus, o skleidžiamas melas bus apie žmonių gyvybes.”

Daugiau informacijos:
Seimo narė Morgana Danielė
El. p. morgana.daniele@lrs.lt
Mob. 8 647 74 702
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis