ELTA

KOL ZIKARAI „NEATSIKRAUSTĖ“

2021-05-12
13:49

NACIONALINIO M. K. ČIURLIONIO DAILĖS MUZIEJAUS
INFORMACINIS PRANEŠIMAS

Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus padalinys J. Zikaro namai-muziejus (J. Zikaro g. 3, Kaune) dovanoja lankytojams unikalią galimybę apsilankyti Zikarų namuose, kol dar neatkeliavo daiktai ir baldai. Pamatyti jį tokį, koks pasitiko šeimą 1932 m., – namo suplanavimą, autentiškas detales, netikėtus atradimus, kurie atsiskleidė 2020–2021 m. namo restauracijos metu. Tarptautinę muziejų dieną – gegužės 18 d. – namas atveria duris ir kviečia iki gegužės 29 d. patyrinėti tarpukario architektūrą ir interjero ypatumus.
Muziejus, skirtas profesionaliosios skulptūros pradininkui Juozui Zikarui (1881–1944), Nepriklausomos Lietuvos simbolių-skulptūrų „Laisvė“, „Knygnešys“, pirmųjų lietuviškų monetų, žymių žmonių (Jono Basanavičiaus, Simono Daukanto, Vinco Kudirkos, Antano Smetonos, Jono Šliūpo) portretinių biustų ir bareljefų kūrėjui, mylinčiam tėvui ir mokytojui, atidarytas 2001 m. lapkričio 18 d. menininko 120-ųjų metinių proga. 1959 m. dukra Alytė Zikaraitė pirmame namo aukšte, tėvo dirbtuvėje, įrengė nedidelį pusiau slaptą muziejų, skirtą tėvo darbams. Vėliau namas su jame esančiais kūriniais atiteko Nacionaliniam M. K. Čiurlionio dailės muziejui, ir šiame name buvo įrengta J. Zikaro darbų ekspozicija.
Muziejaus lankytojus kviečiame atkreipti dėmesį į atnaujintas ir dar labiau išryškintas autentiškas detales: langines, langų elementus, rankenėles, į sieną įleistas stumdomas duris, restauruotas krosnis, ornamentuotas ventiliacijos angas.

Sakoma, kad labai svarbi namų detalė yra slenkstis. Būtent juo Zikarų namuose peržengė ne vienas Lietuvai nusipelnęs žmogus: Petras Rimša, Sofija Smetonienė, Juozas Tumas-Vaižgantas, Ugnė ir Petras Babickai, Jonas Mackevičius ir kt. Svetainėje ir Anelės Zikarienės kambaryje žvilgsnis turėtų krypti į bene vienintelę Lietuvoje išlikusią grindų dangą – unikalų XX a. 4 deš. Art deco stiliaus linoleumą. Ši reta grindų danga, ją restauravus, buvo prikelta antram gyvenimui. Valgomojo erdvė mena jaukias šeimos akimirkas ir pašnekesius. Pro valgomojo langą matysite paties Zikaro sodintą kriaušę, o atnaujintas balkonas primins, kaip Zikarienė mėgo jį puošti gėlėmis.

Nuo „Bučinių terasos“ atsiveria nuostabi Senamiesčio panorama. Terasoje dienos metu buvo valgoma, bendraujama su draugais, mokomasi, o sutemus dalijami slapti bučiniai.

Leidžiantis žemyn, į J. Zikaro dirbtuvę, pasitinka dar viena unikali namo vieta – vyno rūsys. Toks sprendimas buvo įkvėptas Birželių dvaro pastato, kuriame J. Zikaras sutiko savo pirmą meilę, pradėjo profesionalaus menininko karjerą. Tokia namo ypatybė leidžia medinuką vadinti dvaru ar net pilimi, kaip buvo priimta iki XX a. pr.

Skalbyklos patalpoje išliko ne tik krosnis ir didelis ketaus katilas skalbiniams virinti, bet ir sienų dekoro bandymai – trafaretiniai ornamentai, buvę madingi tarpukario interjeruose.

Pačioje Zikaro dirbtuvėje virė tikras kūrybinis procesas ir darbas: buvo liejamos gipsinės formos, lipdomas molis, drožiama iš medžio. Čia lankydavosi mokiniai, modeliai, draugai ir visi keturi vaikai. Atliekant restauravimo darbus, pavyko atskleisti tikrąjį tautiniais ornamentais dekoruotų koklinių krosnių, kurios seniau buvo uždažytos, grožį.

Tai tik maža dalis jaukaus, savito Žaliakalnio namuko istorijų ir detalių. Dar daugiau jų atrasite čia apsilankę.

Šiais metais minėsime dvi svarbias sukaktis: rugsėjo 21 d. – skulptūros „Laisvė” šimtmetį, o lapkričio 18 d. – 140-ąjį J. Zikaro gimtadienį. Žurnalistės, Seimo narės Audronės Jankuvienės iniciatyva Lietuvos Respublikos Seimas 2021-uosius paskelbė J. Zikaro metais.

Kapitalinio remonto ir restauracijos darbai prasidėjo 2020 m. liepos mėnesį. Lėšas skyrė Lietuvos Respublikos Vyriausybė iš Valstybės investicijų programos. Darbus atliko UAB „Ekodora“. Kapitalinio remonto, restauravimo darbams buvo išleista per 300 000 Eur. Beje, lankytojus pasitinka prie namo pasodintas rangovų UAB „Ekodora“ dovanotas šermukšnis.

Maloniai kviečiame nemokamai apsilankyti muziejuje 2021 05 18 – 05 29 
Darbo laikas: II–VI 11–17 val.; IV 11 – 19 val.

Nuo birželio mėnesio muziejus vėl laikinai užvers savo duris, įrengs naują ekspoziciją, kuri netrukus pakvies lankytojus jau išsamiau susipažinti su skulptoriaus gyvenimu ir kūryba.

Papildomą informaciją teikia:
Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus direktorė Daina Kamarauskienė, tel.+370 687 401 48;
J. Zikaro namų-muziejaus vedėja Rasa Ruibienė, tel. +370 652 013 621,
UAB „Ekodora“ vadovas Remigijus Indrulionis, tel. +370 682 515 31
 

Laukiame visų norinčiųjų apsilankyti!
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis