ELTA

Tarptautiniame simpoziume „Tautodailė šiuolaikinėje visuomenėje“ – dėmesys liaudies menui

2021-05-24
09:16

KARTOJAMAS 2021 m. gegužės 19 d. pranešimas žiniasklaidai
Gegužės 26 d., trečiadienį, 10 val. organizuojamas tarptautins simpoziumas „Tautodailė šiuolaikinėje visuomenėje“, skirtas įvairių šalių liaudies meno ir amatų tradicijų būklei dabarties pasaulyje aptarti. Šis simpoziumas buvo numatytas pernai tarp svarbiausių Seimo paskelbtų Tautodailės metų ir tautodailės tyrinėtojo Pauliaus Galaunės 130-ųjų gimimo metinių minėjimų. Kaip atkreipia dėmesį renginio organizatoriai, dėl nepalankios pandeminės situacijos renginiui persikėlus į 2021 m., jo problematika neprarado reikšmės, atvirkščiai – įgavo naujų aktualių aspektų.
Nuotolinį tarptautinį simpoziumą organizuoja Etninės kultūros globos taryba, Lietuvos nacionalinis kultūros centras, Lietuvos nacionalinis muziejus, Lietuvos tautodailininkų sąjunga, Lietuvos kultūros tyrimų institutas kartu su Seimo Kultūros komitetu.
Rengėjai sutarė, kad simpoziume ypač svarbu ne tik įvertinti liaudies meno padėtį, jo vaidmenį šalies visuomenei, perspektyvas Lietuvoje, bet ir susipažinti su gerąja šios kultūros srities plėtros patirtimi Lietuvoje ir kitose Europos šalyse.
Tarptautinio simpoziumo dalyvius sveikins Seimo Pirmininko pavaduotojas Paulius Saudargas, Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Vytautas Juozapaitis, Kultūros komiteto narys Stasys Tumėnas. Pranešimus skaitys valstybinių ir nevyriausybinių liaudies meno organizacijų atstovai iš Lietuvos, Estijos, Latvijos, Lenkijos ir Vengrijos.
Renginyje numatyta nagrinėti šiuolaikinių tautodailės raiškos formų įvairovę, liaudies meno, jo kūrėjų gyvavimo aplinkybes, šios meno šakos nevyriausybinių organizacijų uždavinius ir veiklas, dabarties meistrų santykį su tradicija, aptarti amatų mokymo ir perdavimo būdus, dirbinių realizavimo galimybes, socialines meistrų darbo sąlygas, valstybės paramą ir pan. Renginyje bus pristatytos ir tautodailės srities valstybės kultūros politikos bei jos įgyvendinimo priemonės, bus siekiama įvardyti aktualiausias srities plėtros problemas, numatyti vystymo gaires, perspektyvas.
Registracija į nuotolinį renginį iki gegužės 25 d. el. paštu kultkt@lrs.lt
Tarptautinio simpoziumo programa.
Renginys bus transliuojamas Seimo interneto svetainėje, Seimo „YouTube“ paskyroje „Atviras Seimas“.
Daugiau informacijos:
Seimo Kultūros komiteto biuro patarėja
Milda Gureckienė
Tel. (8 5) 239 6863, el. p. milda.gureckiene@lrs.lt

Lietuvos nacionalinio kultūros centro tautodailės specialistė
Asta Valiukevičienė
Mob. 8 625 25 680, el. p. asta.valiukeviciene@lnkc.lt
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis