ELTA

Viceministras M. Adomėnas su „Reporteriai be sienų“ vadovu aptarė neteisėtus žurnalistų sulaikymus Baltarusijoje

2021-05-27
17:42
URM
Adomėnas
Gegužės 27 dieną užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas susitiko su „Reporteriai be sienų“ sekretoriato generaliniu direktoriumi Christophe‘u Deloire‘u ir aptarė tarptautines žiniasklaidos laisvės bei žurnalistų saugumo stiprinimo galimybes. Taip pat buvo aptartos būsimos tarptautinės iniciatyvos žurnalistų apsaugos srityje.
Susitikimo metu pabrėžta, kad Baltarusijos priverstinis lėktuvo nutupdymas Minske ir žurnalisto Ramano Pratasevičiaus bei jo draugės sulaikymas išryškino Baltarusijos režimo brutulumą bei nenuspėjamumą, kai nepaisoma jokių tarptautinių normų. 
„Lietuva smerkia Baltarusijos režimo tęsiamą spaudimą nepriklausomai žiniasklaidai, žurnalistams ir politinės visuomenės atstovams. Baltarusijos reikalaujame nedelsiant ir besąlygiškai paleisti ne tik suimtą Ramaną Pratasevičių ir Sofią Sapegą, bet ir visus kitus politinius kalinius. Lietuva toliau rems Baltarusijos žmonių žmogaus teises ir demokratijos siekimą“, – pabrėžė viceministras.
Viceministras taip pat pabrėžė sankcijų ir viešos reakcijos į išpuolius prieš žurnalistus svarbą, tiek Lietuvos kaimynystėje, tiek globaliu mastu.
 Christophe‘as Deloire‘as padėkojo už Lietuvos bendradarbiavimą tarptautinėje iniciatyvoje „Informacijos ir demokratijos partnerystė“ bei aktyvų vaidmenį, keliant ir sprendžiant žiniasklaidos bei žurnalistų saugumo klausimus tarptautiniuose formatuose. C. Deloire‘as padėkojo už Lietuvos prisidėjimą prie „Reporteriai be sienų“ iniciatyvos, siekiant tarptautinio atsako į šiuolaikinius „infodemijos“ ir dezinformacijos keliamus iššūkius. Buvo parengtos rekomendacijos dėl žiniasklaidos ir socialinių tinklų reguliavimo ir valdymo šiuolaikinių iššūkių kontekste, įtraukiant į šią veiklą Lietuvos ekspertus.
Viceministras pažymėjo, kad saviraiškos laisvė ir žurnalistų saugumas yra vienas svarbiausių Lietuvos prioritetų tarptautiniuose ir regioniniuose žmogaus teisių forumuose. Šios temos taip pat yra vienas iš Lietuvos kandidatavimo į Jungtinių Tautų Žmogaus teisių tarybą 2022-2024 metais prioritetų. Lietuva aktyviai dalyvauja tarptautinėse žiniasklaidos laisvės ir žurnalistų saugumo koalicijose bei draugų grupėse, yra aktyvi keliant saviraiškos laisvės ir žurnalistų saugumo temą tarptautiniuose ir regioniniuose žmogaus teisių formatuose (JT Generalinėje Asamblėjoje, JT Žmogaus teisių taryboje, UNESCO, ESBO, Europos Taryboje).
URM Komunikacijos ir kultūrinės diplomatijos departamentas
Visuomenės informavimo skyrius, tel. 236 2534
Atsisiųsti
Atsisiųsti
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis