ELTA

142-ojoje Tarpparlamentinės Sąjungos Asamblėjoje – ir aštrūs tarptautiniai klausimai

2021-05-28
08:40
Tarpparlamentinė
Sąjunga
Asamblėja
2021 m. gegužės 27 d. baigėsi 142-oji nuotolinė Tarpparlamentinės Sąjungos Asamblėja, kurioje dalyvavo Seimo delegacijos Tarpparlamentinėje Sąjungoje nariai: Laima Mogenienė, delegacijos pirmininkė, Jonas Pinskus, delegacijos pirmininko pavaduotojas, ir delegacijos nariai Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė bei Emanuelis Zingeris.
2021 m. gegužės 24–27 d. vykusios Asamblėjos pagrindinė bendra tema buvo „Pandemijos įveikimas šiandien ir geresnio rytojaus kūrimas: parlamentų vaidmuo“. „Dėl COVID-19 pandemijos gyvybę prarado daugiau nei 3 milijonai žmonių. Kartu su klimato krize ir beveik šimtmetį nematytu nuosmukiu pandemija neigiamai paveikė pasiektą žmonijos pažangą. Dešimtmečiai darbo buvo ištrinti akies mirksniu ir milijonai žmonių visame pasaulyje vėl pateko į didžiulį skurdą“, – teigė Tarpparlamentinės Sąjungos Prezidentas Duartis Pačėkas (Duarte Pacheco). Jis kvietė pasinaudoti Tarpparlamentinės Sąjungos – unikalios Asamblėjos – teikiamomis galimybėmis ir pasidalinti mintimis, kaip parlamentai gali prisidėti prie iki pandemijos buvusių pasaulio pagrindų permąstymo ir atverti kelią pasauliui po pandemijos, kuris yra atsparus, protingas, ekologiškas ir teisingas.
Tarpparlamentinės Sąjungos Asamblėjoje taip pat priimtos dvi rezoliucijos: „Parlamentų strategijos taikai stiprinti ir geriau apsisaugoti nuo grėsmių ir konfliktų, kuriuos lemia klimato kaitos sukeltos nelaimės ir jų padariniai“ ir „Skaitmeninimo ir žiedinės ekonomikos integravimas siekiant darnaus vystymosi tikslų (DVT), ypač atsakingo vartojimo ir gamybos“. Pirmojoje rezoliucijoje teigiama, kad klimato kaita ir jos poveikis žmonijai yra reiškiniai, paliečiantys visą planetą, todėl kovoti su jais turi visa tarptautinė bendruomenė. Antroji rezoliucija ragina, pasitelkiant skaitmeninius sprendimus ir tinkamą duomenų valdymą, paspartinti perėjimą prie žiedinės ekonomikos.
Tarpparlamentinės Sąjungos Asamblėjoje taip pat kelti ir aštrūs tarptautiniai klausimai, sulaukę karštų pasisakymų ir diskusijų. „Dvylika plius“, demokratines šalis vienijančios geopolitinės grupės, kuriai priklauso ir Lietuva, pirmininkės Ardos Gerkens (Arda Gerkens) pristatytas šios grupės pareiškimas dėl Kinijos sankcijų parlamentarams (Kinija yra paskelbusi sankcijas parlamentarams iš „Dvylika plius“ grupės šalių: Jungtinės Karalystės, Nyderlandų, Belgijos, Lietuvos, Kanados, taip pat ir Europos Parlamento nariams), teigiantis, kad „parlamentarams jokiomis aplinkybėmis neturėtų būti taikomos jokios sankcijos“, sulaukė aštraus Kinijos atsako. Kinijos Nacionalinio Liaudies Kongreso Pirmininko pavaduotojas Esiangas Vanas (E’xiangas Wanas) vadino parlamentarų, kuriems pritaikytos sankcijos, skleidžiamą informaciją melu ir dezinformacija. Tačiau Kinijos pritaikytas sankcijas kritikavo ir Tarpparlamentinės Sąjungos Prezidentas D. Pačėkas, kuris pažymėjo, kad taikomos sankcijos gali riboti parlamentarų veiklą ir laisvę.
Kitas – Izraelio ir Palestinos – konflikto klausimas suskaldė „Dvylika plius“ grupės vienybę: Turkija griežtai pasmerkė Izraelio saugumo pajėgų operacijas prieš Palestiną, o Izraelis atsakė teigdamas, kad „Hamas“, korumpuota ir žiauri teroristinė organizacija, laiko palestiniečius – vyrus, moteris ir vaikus – įkaitais, naudodama juos kaip gyvus skydus.
Tarpparlamentinė Sąjunga – 132 metus skaičiuojanti tarpparlamentinė organizacija, kuriai priklauso 179 valstybės narės ir 13 asocijuotų narių. Svarbiausi Tarpparlamentinės Sąjungos veiklos tikslai yra tautų taikos ir bendradarbiavimo skatinimas ir atstovaujančių institucijų stiprinimas.
Daugiau informacijos:
Asta Skirmantienė
Seimo kanceliarijos Tarptautinių ryšių skyriaus vyresnioji patarėja
Tel. (8 5) 239 6010, mob. 8 620 99 105
El. p. asta.skirmantiene@lrs.lt
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis