ELTA

Teismai klausia: „Kaip apginti vaiką?“

2021-05-31
07:10
Vilnius
2021-05-31
Lietuvos teismai rytoj, Tarptautinę vaikų gynimo dieną, prie apskritojo stalo susėsti ir atvirai apie smurtą patyrusių vaikų interesus teisiniuose procesuose pasikalbėti pakvietė kolegas iš Lietuvos ir Norvegijos teisingumo, teisėsaugos ir teisėkūros institucijų bei tarptautinių nevyriausybinių organizacijų atstovus. Nuotoliniu būdu ir gyvai televizijos studijoje vyksianti diskusija (pranešimai ir dalyvių pokalbis smurto prevencijos temomis) su galimybe užduoti klausimus bus transliuojami nuo 10 val. Lietuvos teismų Youtube kanale.
„Teismų bendruomenė labai aiškiai mato vykdant teisingumą kylančias problemas ir jaučia atsakomybę už į teismą atėjusius žmones. Teisingumas neturi būti tik formalus – žmonėms reikia ir supratimo, psichologinės pagalbos, saugumo jausmo, – sako Teisėjų tarybos pirmininkė Sigita Rudėnaitė. – Teismų patalpų pritaikymas, teismų psichologų, savanorių pagalba, teisėkūros iniciatyvos, kvietimas diskutuoti – tai nuolatinės mūsų pastangos tam, kad pažeidžiamos teismų lankytojų grupės Temidės rūmuose ne tik sulauktų teisingumo, bet ir jaustųsi gerai. Šįkart kviečiame kolegas diskutuoti apie labai opias – su smurtą patyrusių vaikų padėtimi teisiniuose procesuose – susijusias problemas.“
Tarptautinės vaikų gynimo dienos proga organizuojamu renginiu „Kaip apginti vaiką?“ siekiama skatinti tarptautinį ir tarpinstitucinį bendradarbiavimą bei gerosios patirties mainus, taip pat tobulinti tinkamą vaikų, kurie patyrė smurtą artimoje aplinkoje, interesų užtikrinimą teisiniuose procesuose.
Pranešimus apie vaikų interesų atstovavimą ikiteisminiuose ir teisminiuose procesuose, smurto prieš vaikus artimoje aplinkoje situacijos pokyčius pastaraisiais metais skaitys Lietuvos ir Norvegijos teismų, Lietuvos prokuratūros ir policijos atstovai. Psichologo akimis į smurtą patyrusių ir jį artimoje aplinkoje stebėjusių vaikų padėtį pažvelgs mokslininkė (Lietuvos teismų psichologų kuratorė) ir nevyriausybinės organizacijos „Gelbėkit vaikus“ atstovė. Baltijos jūros valstybių tarybos Vaikų rizikos grupės vadovė iš Švedijos pristatys daugelyje šalių taikomą tarpinstitucinio bendradarbiavimo siekiant draugiško vaikui teisingumo ir globos – Barnahus – modelį, o Europos Tarybos atstovė atskleis, kaip Stambulo konvencija prisideda prie smurto prieš vaikus prevencijos. Renginį vainikuos nuotoliniu būdu ir gyvai studijoje vyksianti diskusija, į kurią atvyks ir teisėkūros atstovas Stasys Šedbaras. Visą renginį moderuos žurnalistė Daiva Žeimytė-Bilienė.
Renginio programą galima rasti ČIA. Norintieji jį stebėti tiesiogiai ir užduoti klausimus kviečiami registruotis ČIA: užsiregistravusiems dalyviams po renginio bus išsiųsta nuoroda į renginio įrašą bei dalomoji medžiaga.
Cituojant ar platinant šią informaciją būtina nuoroda į informacijos šaltinį.
Renginys organizuojamas 2014–2021 m. Europos ekonominės erdvės ir Norvegijos finansinių mechanizmų dvišalio bendradarbiavimo fondo lėšomis.

Kontaktai žiniasklaidai
Miglė Pavliukovičienė
Nacionalinės teismų administracijos
Komunikacijos skyriaus vyr. specialistė
L. Sapiegos g. 15, LT–10312 Vilnius
Tel. (8 5) 251 4120
Mob. tel. +370 674 22446
www.teismai.lt
Sekite mus www.facebook.com/LietuvosTeismai
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis