ELTA

Justas Džiugelis: Sparčiai besiplečiančių žiedinių savivaldybių švietimo problemą reikia skubiai spręsti

2021-06-04
13:54
PRANEŠIMAS ŽINIASKLAIDAI
2021-06-04
 
Seimo nario Justo Džiugelio iniciatyva surengto pasitarimo metu Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos, Kauno ir Klaipėdos rajonų bei aktyvių bendruomenių atstovai aptarė sudėtingą ikimokyklinio ir priešmokyklinio švietimo situaciją žiedinių savivaldybių rajonuose.
 
Pastaruosius penkerius metus fiksuojamas vis didėjantis gyventojų skaičius Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos rajonuose, o tuo pačiu vis daugiau šeimų susiduria su darželių ir priešmokyklinių grupių trūkumo problema.
 
Nepaisant Kauno rajono savivaldybės pastangų, steigiamų modulinių ir nedidelių, vadinamųjų šeimos darželių, investicijų ir kuriamų grupių, dėl itin sparčiai didėjančio naujų gyventojų skaičiaus šį rudenį Kauno rajono valstybinėse ikimokyklinio ugdymo įstaigose truks daugiau nei 900 vietų.
 
Klaipėdos rajone naujakurių kur kas mažiau, tačiau vis tiek daugiau nei 700 šeimų teks ieškoti alternatyvių vaikų ugdymo galimybių.
 
Vilniaus rajone padėtis dramatiškiausia – čia net nėra realių naujų vietų poreikio skaičių, nors jo gyventojai nuolat pabrėžia švietimo valstybine kalba trūkumą, net peticijomis prašo įsteigti papildomas lietuviškas grupes. Susitikime dalyvavę bendruomenių nariai dalijosi nelinksma patirtimi, o Vilniaus rajono tarybos opozicijos atstovai konkrečiais pavyzdžiais iliustravo tyčinį administracijos nenorą spręsti įsisenėjusią ugdymo problemą.
 
Deja, Vilniaus rajono merė Marija Rekst problemos neįžvelgia, savivaldybės atstovai susitikime nedalyvavo, nors patvirtintame 2021-2023 m. strateginiame veiklos plane patys pripažįsta, kad šiame rajone gyvena apie 30 tūkst. gyventojų, kurie savo gyvenamą vietą yra deklaravę kitose savivaldybėse. Vadinasi, ir vaikus vežioja į kitų savivaldybių darželius.
 
Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė pabrėžė, kad žiedinių savivaldybių ikimokyklinio ir priešmokyklinio švietimo problema yra išties didelė.
 
„Turime didžiulius įsipareigojimus suteikti vaikams galimybę lankyti ugdymo įstaigas ir padarysime viską, kad šiuos įsipareigojimus įvykdytume“, - sakė J. Šiugždinienė.
 
Susitikimo iniciatorius, Seimo Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys J. Džiugelis pabrėžė, kad sukvietė visus ne tik garsiai išsakyti problemas, bet ir susitarti dėl jų sprendimo.
 
„Nesuteikdami vaikams galimybės lankyti ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupių, juo labiau, valstybine kalba, paminame mažųjų piliečių LR Konstitucijoje įtvirtintą teisę į ugdymą, tuo pačiu blogindami jų ateities perspektyvas. Tai – šimtai ir net tūkstančiai vaikų, į kuriuos neturime teisės numoti ranka“, - sakė J. Džiugelis.
 
Parlamentaras paprašė susitikime dalyvavusių Kauno ir Klaipėdos rajono savivaldybių atstovų atlikti kruopščią situacijos analizę ir iki rudens pateikti veiksmų planą, ką ketinama daryti, sprendžiant švietimo prieinamumo problemą jų savivaldybių teritorijose per ateinančius kelerius metus.
 
Į susitikime nedalyvavusius Vilniaus rajono savivaldybės vadovus Seimo narys kreipsis raštu, kuriame taip pat nurodys konkrečias pastatus, kuriuose dar iki rugsėjo 1-osios galima būtų įsteigti lietuviškas ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupes, pasidalins gerąja kitų žiedinių savivaldybių švietimo problemų sprendimo patirtimi.
 
„Jei rudenį matysime, kad situacija nepasikeičia, nenuleisime rankų – problemą spręsime valstybės mastu“, - užtikrino J. Džiugelis.
 
Daugiau informacijos:
Seimo narys
Justas Džiugelis
Mob.: 8 656 88886
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis