ELTA

Seimo nario Mindaugo Skritulsko pranešimas: „Seime nuotaikingai paminėtas Palangos grąžinimo Lietuvai 100-metis: unikali krašto istorija pristatyta sodria žemaičių tarme!“

2021-06-30
13:31
Seimas
Skritulskas
Seimo nario Mindaugo Skritulsko iniciatyva Lietuvos Respublikos Seimo I rūmų Vitražo galerijoje surengta paroda, skirta Palangos krašto grąžinimo Lietuvai šimtmečiui paminėti. Vakar Seime vyko parodos pristatymo renginys, kurį pagerbti atvyko gausus būrys Seimo narių, Palangos miesto meras, Palangos miesto savivaldybės administracijos atstovai, tarybos nariai, Palangos garbės piliečiai.
Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen Palangos bendruomenei perdavė nuoširdų sveikinimą Šimtmečio proga, padėką už indėlį į sėkmingos nepriklausomos Lietuvos ateities užtikrinimą ir palinkėjo sėkmingai įveikti šiandienos iššūkius. Renginyje dalyvavo profesorius Vytautas Landsbergis, Nepriklausomybės Akto signatarų vardu sveikinamąjį žodį tarė parlamentaras Emanuelis Zingeris, Seimo vadovybės vardu renginį sveikino Seimo Pirmininko pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma. Tarp kitų garbingų renginio svečių – buvę premjerai Algirdas Butkevičius ir Saulius Skvernelis, Palangos miesto savivaldybės tarybos nariai Vaidas Šimaitis, Julius Tomas Žulkus, Justas Žulkus, Dainius Želvys ir Ilona Pociuvienė. 
Parodoje eksponuojami menininko Algio Pociaus kurti Palangos miesto architektūriniai gintariniai maketai („Grafo Tiškevičiaus paveldas gintare“: Birutės koplytėlė Laiminantis Kristus Vila muziejus Anapilis, Palangos bažnyčia Palangos herbas Tiškevičių rūmai Palangos Kurhauzas) ir fotografo Aldo Kazlausko fotografijos darbai, menantys unikalius Palangos miesto istorijos įvykius ir kviečiantys pasižvalgyti po šiuolaikinius didžiausio Lietuvos kurorto vaizdus. Renginio metu nuotaikingomis melodijomis džiugino Palangos Stasio Vainiūno meno mokyklos instrumentinis ansamblis.
Seimo Pirmininko pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma renginio metu prabilo žemaitiškai ir susirinkusiems pristatė unikalią Palangos krašto grąžinimo Lietuvai istoriją: prieš šimtą metų Palangą norėjo savo sudėtyje turėti ir Latvija. Mat buvusias LDK žemes okupacinė carinė Rusijos valdžia XIX amžiuje buvo priskyrusi Kuršo gubernijai. Teko ilgai ir atkakliai derėtis arbitraže. Priminta, kad Lietuvos derybininkams vadovavo Antanas Smetona. Nesutarimai su latviais buvo išspręsti, siena nustatyta, o A. Smetona, iškovojęs Lietuvai Palangą ir Šventąją, mėgo čia pavasaroti.
„Palanga – didžiausias Lietuvos kurortas. Noriu pasveikinti Palangos merą Šarūną Vaitkų, kitus vadovus įgyvendinus ilgai siektą viziją: Palanga jau yra ne tik vasarą, bet ištisus metus poilsiautojus pritraukiantis kurortas. Prieš gerą dešimtmetį buvo atnaujinta Basanavičiaus gatvė. O dabar jau visas miestas ne tik puikiai sutvarkytas, bet ir išpuoštas.
Noriu pasidžiaugti, kad palangiškiai išsiskiria savo verslumu. Kuriamos vis naujos apgyvendinimo, maitinimo, pramogų paslaugos. Žmonės čia keliasi ne tik vasaroti, bet ir gyventi, dirbti, kurti verslus“, – kalbėjo Seimo Pirmininko pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma.
Parodą Seime aplankyti bus galima iki liepos 15 d.
Daugiau informacijos:
Seimo narys Mindaugas Skritulskas
Mob. 8 683 23 341
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis