ELTA

Liepos 20 d., antradienio, spaudos konferencijos Seime

2021-07-19
16:32
2021 m. liepos 19 d. pranešimas žiniasklaidai


SPAUDOS KONFERENCIJŲ SALĖJE

11 val.
įvyks Seimo narės Dovilės Šakalienės spaudos konferencija „Politinių kalinių teisės į sveikatos priežiūrą pažeidimai Baltarusijoje“. Dalyvauja Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius, projekto „politzek.me“ vadybininkė Ina Kavalionak, teisininkė Julija Levančul, vienos garsiausių politinių kalinių Marijos Kalesnikavos sesuo Tatsiana Khomič ir politinių kalinių, kurie susiduria su teisės į sveikatos apsaugą pažeidimais, giminaičiai. 
Spaudos konferencijos iniciatoriai: „Baltarusių aktyvistai teigia, kad jėgos struktūros imasi sąmoningų veiksmų, jog sukurtų sąlygas plisti COVID-19 virusui tarp dėl politinių priežasčių sulaikytų asmenų, siekiant įbauginti gyventojus. Medicininės pagalbos nesuteikimas yra susijęs su sulaikytųjų asmenų kūno sužalojimų slėpimu, dažnai į politinių kalinių sveikatos apsaugos prašymus nekreipiama dėmesio, jų sveikata sparčiai blogėja, vienas kalinių liudijo, kad kalėjimų prižiūrėtojai teigia, jog „daro viską, kad žmonės čia nebenorėtų grįžti“.
„Šiandien žinome ne vieną atvejį, kai politiniams kaliniams Baltarusijoje yra neteikiama medicininė pagalba. Žmonės kalėjimuose baigia apakti, sunkėja jų lėtinės ligos, specialiai nekontroliuojami jų epilepsijos priepuoliai, nekreipiama dėmesio į onkologines ligas ir negalią turinčius žmones. Nereikia nė sakyti, kad visa tai pažeidžia visus įmanomus tarptautinius susitarimus, o nevyriausybinės organizacijos šiandien ne tik negali užtikrinti sveikatos priežiūros kaliniams, bet netgi nežino tikrųjų problemos mastų“, – sako Seimo narė D. Šakalienė.
Itin iliustratyvi Vadimo Germano istorija. Jam diagnozuota neoperuotina regos nervo atrofija abiejose akyse: viena akis mato 12 proc., – kita 23 proc. Kas keturis mėnesius jį reikia apžiūrėti,  priešingu atveju jam buvo prognozuojama, kad iki 30 metų jis bus visiškai aklas. Padėtį komplikuoja tai, kad Vadimas jau patyrė tinklainės atšokimą. Vadimas buvo nuteistas trijų su puse metų laisvės atėmimo bausme. Jokia medicininė pagalba jam neteikiama.
Kontaktinis asmuo: Ruslanas Baranovas, el. p. ruslanas.baranovas@lrs.lt, mob. 8 662 16 326“.
***
Spaudos konferencijos transliuojamos tiesiogiai internetu ir Seimo YouTube paskyroje. Stebintiems transliacijas sudaryta galimybė užduoti klausimus nuotoliniu būdu. Nuoroda į klausimų uždavimo sistemą matoma tik spaudos konferencijos metu Seimo interneto svetainėje, renginių kalendoriuje atvėrus spaudos konferencijos langą.
Seimo interneto svetainėje ir YouTube paskyroje galima rasti spaudos konferencijų įrašus.
Atsižvelgdami į Seimo valdybos sprendimą dėl Seimo ir Seimo kanceliarijos veiklos organizavimo, rekomenduojame spaudos konferencijas stebėti ir klausimus užduoti nuotoliniu būdu.
Visuose Seimo renginiuose (tiek viduje, tiek lauke) visiems dalyviams privaloma dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones.


Parengė
Informacijos ir komunikacijos departamento
Spaudos biuro patarėja Jolanta Anskaitienė
Tel. (8 5) 239 6508, el. p. jolanta.anskaitiene@lrs.lt
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis