ELTA

Prezidentas: laikas susitarti dėl teisingesnių mokesčių

2021-09-13
16:10
Nausėda
Mokesčiai

2021-09-13Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį susitiko su finansų ministre Gintare Skaiste, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininku Mykolu Majausku ir visų Seimo frakcijų atstovais ir aptarė galimybes dar šioje Seimo rudens sesijoje apsispręsti dėl pagrindinių mokestinių pokyčių.
Prezidentas pažymėjo, kad nuo metų pradžios vykstančios diskusijos Finansų ministerijos suburtoje mokesčių darbo grupėje, jų metu sukauptos daugelio ekspertų nuomonės leidžia tikėtis šios grupės darbo rezultato jau šį rudenį. „Šios kadencijos Seimui atsivėręs reformų langas pamažu ima užsiverti, todėl kviečiu poziciją ir opoziciją susitelkti ir dar šį politinį sezoną susitarti dėl seniai pribrendusių mokestinių pokyčių – ypač susijusių su mokesčių teisingumu, ekonomikos našumu ir žalumu“, – sakė šalies vadovas.
Prezidentas atkreipė dėmesį į svarbiausią mokesčių pokyčių prioritetą – mokesčių sistemos teisingumo didinimą. Taip pat į įsisenėjusią problemą, kai mokesčių tarifai Lietuvoje priklauso ne nuo pajamų dydžio, bet nuo veiklos formos, kai trūksta paskatų rinktis darbo santykius. „Reformos siekis turi būti ne mokesčių didinimas, o tolygesnis ir teisingesnis mokesčių paskirstymas tarp visų mokesčių mokėtojų“, - sakė Prezidentas.
Prezidentas susitikime priminė, kad valstybės pajamų augimas viešosioms paslaugoms užtikrinti yra vienas jo Gerovės valstybės vizijos įgyvendinimo prioritetinių rodiklių.
Susitikime buvo aptarta ir, Prezidento nuomone, darbo santykių apmokestinimui tobulinti ypač svarbi priemonė – neapmokestinamojo pajamų dydžio didinimas, sutelkiant didžiausią naudą mažų pajamų gavėjams. Ši priemonė ypač aktuali augančios infliacijos sąlygomis.
Susitikimo metu taip pat buvo aptarti su Žaliuoju kursu susiję mokestiniai pokyčiai. Prezidento nuomone, mokestinis instrumentas yra labai svarbus siekiant švaresnės ir sveikesnės aplinkos Lietuvoje. Kartu šalies vadovas pabrėžė, kad modeliuojant mokesčių pakeitimus turi būti užtikrinamas socialinis jautrumas ir tarptautinis Lietuvos ūkio konkurencingumas. Prezidento nuomone, ne mažiau svarbios yra ir prevencinės bei skatinamosios Žaliojo kurso paskatų sistemos priemonės.
Susitikime su Prezidentu taip pat dalyvavo finansų viceministrė Rūta Bilkštytė, Seimo nariai Valius Ąžuolas, Zigmantas Balčytis, Rasa Budbergytė, Algirdas Butkevičius, Viktoras Fiodorovas, Eugenijus Gentvilas, Vytautas Mitalas, Lukas Savickas.

Prezidento komunikacijos grupė
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis