ELTA

LVŽS frakcija: kodėl nutylima dalis informacijos apie nelegalius migrantus?

2021-09-28
15:52
Informacija žiniasklaidai
2021 09 28
Trečiadienį, rugsėjo 29 dieną, 16.30 val. I rūmų 203 k. (įėjimas pro A. Brazausko salę) vyks Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos posėdis. Frakcijos nariai susitinka su Migracijos departamento direktore Evelina Gudzinskaite. Susitikimo metu bus aptartas migracijos krizės valdymas bei pasitaikantys atvejai, kuomet paaiškėja, jog nuo visuomenės dalis informacijos tiesiog slepiama.
„VRM ministrei Agnei Bilotaitei ramu. Anot ministrės, ji suvaldė nelegalių migrantų krizę ir gal todėl nenori viešai atskleisti kas ten iš tiesų vyksta. Nejaugi ministrė negauna tikslios informacijos ar gauna, ir tiesiog mums visiems meluoja? Yra ir kitų problemų. Ilgą laiką neturėjome informacijos apie peržiūrėtus prieglobsčio prašymus, nebuvo skelbiama statistika, kiek žmonių buvo grąžinta į kilmės valstybes, kiek valstybės biudžetui kainuoja migrantų išlaikymas“, – sako LVŽS frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė.
LVŽS frakcija teigia, kad užuot aiškinę visuomenei priimamus sprendimus ir atsiskaitę už migracijos krizės valdymą, esantys valdžioje pasuko pačiu lengviausiu ir primityviausiu keliu – pradėjo slėpti reikšmingą informaciją, imituoti, kad Lietuvoje yra viskas gerai.
„Praėjusią savaitę šiaip ne taip išsireikalavome statistinius duomenis už paskutinius vasaros mėnesius, kuomet nelegalių migrantų srautas buvo didžiausias. Matyt todėl, kad jie labai nepatogūs ir rodo visišką neįgalumą operatyviai peržiūrėti prieglobsčio prašymus bei prieglobsčio negavusius išsiųsti iš šalies“, – sako A. Norkienė.
Antai, rugpjūčio mėnesį Migracijos departamentas sugebėjo peržiūrėti vos 144 prieglobsčio prašymus, kai tuo tarpu neperžiūrėtų prašymu likutis – apie 2200. Taigi, tokiais tempais, kokiais peržiūrimi prašymai, departamentas turi darbo bent metams į priekį, nekalbant jau apie nuolat pasipildančius naujus.
Anot LVŽS frakcijos Seime seniūnės A. Norkienės, dėl to kyla pagrįstų nuogąstavimų, kad didelės dalies migrantų išsiuntimas bus, geriausiu atveju, įmanomas tik po metų. Per tą laiką, baigsis ir nelegalių migrantų 6 mėnesių sulaikymo terminas. Taigi, nelegalūs migrantai, kurių dalies netgi tapatybių nespėta bus nustatyti, pasipils į mūsų gatves – panašu, kad apie tai valdantieji šiuo metu taip pat negalvoja ir nenori kalbėti.
LVŽS frakcijos Seime seniūnės A. Norkienės teigimu šią reguliavimo spragą, kuri grėstų Lietuvos žmonių saugumui, LVŽS frakcija siekia konstruktyviai panaikinti – frakcijos nariai Jonas Jarutis, Dainius Gaižauskas ir Giedrius Surplys įregistravo įstatymo projektą, kurio tikslas – iki 12 mėnesių (vietoj šiuo metu nustatytų 6 mėnesių) ilginti nelegalių migrantų sulaikymo maksimalų terminą. Projektas Seime bus pateikiamas jau šį ketvirtadienį, rugsėjo 30 dieną, opozicinės darbotvarkės metu.

Daugiau informacijos:
LVŽS frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis