ELTA

Užsienio reikalų ministerijoje - dėmesys lituanistiniam švietimui užsienyje  

2021-10-02
07:51
Lituanistinis
Švietimas
Spalio 1 dieną Užsienio reikalų ministerija, kartu su Vytauto Didžiojo universitetu, Pasaulio lietuvių bendruomenės Švietimo komisija ir Lituanistinių mokyklų asociacija, surengė diskusiją „Kodėl Lietuvai svarbios lituanistinės mokyklos užsienyje?“, apjungusią diasporos, neformaliojo švietimo, akademinio pasaulio atstovus bei politikus.
„Gyvendami toli nuo Lietuvos ir savo iniciatyva bei pastangomis įkurtose mokyklose mokindami jaunąją kartą lietuvių kalbos, istorijos, gilindami vaikų ir jaunimo pažintį su mūsų kultūra ir tradicijomis, jūs kuriate ir auginate rytojaus Lietuvą – drąsią, laisvą ir šiuolaikišką, tačiau nepamirštančią ir vertinančią savo tautinį unikalumą ir stiprinančią savo valstybingumo pamatą – lietuvių kalbą“, - rašoma užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio sveikinimo laiške.
Renginio metu, įvertinant lituanistinio švietimo užsienyje puoselėtojų reikšmę, paskelbti Užsienio reikalų ministerijos garbės ženklo „Už pasaulio lietuvių nuopelnus Lietuvai“ laureatai, tarp jų, už ypatingus nuopelnus remiant lietuvybę užsienyje, aukščiausiu Užsienio reikalų ministerijos garbės ženklo „Už pasaulio lietuvių nuopelnus Lietuvai“ apdovanojimu – „Aukso Vyčiu“ pagerbtas Lietuvių fondas (JAV).
Sveikinimo laiške ministras taip pat pažymėjo, kad Aštuonioliktoji Vyriausybė jau vykdo pokyčius lituanistinio švietimo srityje: derinami Švietimo įstatymo pakeitimai, kurie leis lituanistinėms mokykloms skirti ne tik projektinį, bet ir bazinį finansavimą veiklai, užtikrins pasiekimų vertinimo sistemos sukūrimą, gerins mokytojų darbo sąlygas. Užsienio reikalų ministerija savo iniciatyva, dalyvaujant švietimo ir kitų sričių ekspertams, vykdo lituanistinio švietimo užsienyje žinomumo didinimo kampaniją, kuri, viliamasi, efektyviai prisidės prie mokinių skaičiaus mokyklose augimo.
 
Diskusijos pirmoje dalyje akademinio pasaulio atstovai, neformaliojo lituanistinio švietimo ekspertai nagrinėjo lituanistinių mokyklų užsienyje istorinę reikšmę pačiai lietuvių diasporai ir jų veiklos prasmingumą Lietuvai. Antroji dalis buvo skirta lituanistinių mokyklų prisistatymui: nuotoliniu būdu prisistatė Airijoje, Australijoje, Čilėje, Ispanijoje, JAV ir Jungtinėje Karalystėje veikiančių lituanistinių mokymo įstaigų įkūrėjai, iniciatoriai ir vadovai.
 
Užsienio reikalų ministerija yra „Globalios Lietuvos“ – užsienio lietuvių įsitraukimo į valstybės gyvenimą – kūrimo programos koordinatorė. Programą šiuo metu įgyvendina per 20 valstybės institucijų ir įstaigų, socialinių partnerių. Lituanistinis švietimas užsienyje yra viena iš prioritetinių “Globalios Lietuvos” programos sričių. Pasaulyje šiuo metu veikia virš 200 lituanistinių mokyklų.
 
URM Komunikacijos ir kultūrinės diplomatijos departamentas
Visuomenės informavimo skyrius, tel. 236 2534 Facebook | Twitter | Flickr | Youtube |Linkedin
 

2021 10 01 4.jpg
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis