ELTA

Saldžiosios bulvės – ant smaližių stalo: valgomieji batatai yra ne tik garnyras

2021-10-06
13:33
Pranešimas žiniasklaidai
2021 m. spalio 6 d.
Daugiau nei 414 tūkst. kilogramų arba tiek, kiek sveria 70 dramblių kartu sudėjus. Tokį įspūdingą kiekį saldžiųjų bulvių, dar vadinamų valgomaisiais batatais, lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ savo parduotuvėse pardavė vien nuo 2020-ųjų pradžios iki šių metų rugsėjo vidurio. Todėl akivaizdu – lietuviai šias daržovės itin pamėgę, tačiau ne visi žino, kad jos yra tokios universalios, jog gali būti valgomos ne tik kaip garnyras prie mėsos ar žuvies, bet ir puikiai tikti desertų gamybai.
Atsižvelgdami į tai, „Maximos“ kulinarijos meistrai dalijasi sveikuoliškų saldėsių iš valgomųjų batatų receptais, pridurdami, kodėl produktą turėtų valgyti kiekvienas, besirūpinantis savo mityba.
Svarbu nepamiršti auksinės taisyklės
Pasak „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės, lietuviai ne tik nuperka įspūdingą kiekį saldžiųjų bulvių. Šių daržovių pardavimai, jos teigimu, kasmet ir gerokai ūgteli.
„Trečdaliu arba 57 tūkst. kilogramų daugiau. Tiek valgomųjų batatų, lyginant pirmųjų devynių šių metų mėnesių pardavimus su tokiu pačiu laikotarpiu pernai, mūsų pirkėjai įsigijo prekybos tinklo parduotuvėse. Taip pat 2021-aisiais pradėjome prekiauti nauja jų rūšimi – violetinėmis saldžiosiomis bulvėmis. Šias daržoves pirkėjai irgi jau pamėgo“, – pažymi E. Dapkienė.
Savo ruožtu „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė priduria – mitybai rinktis saldžiąsias bulves yra sumanus ir sveikintinas sprendimas. Ji pastebi: šios daržovės apetitą žadina maloniu skoniu, be to, gali sumažinti lėtinių ligų bei vėžinių susirgimų vystymąsi, sulėtinti senėjimą, pagerinti žarnyno veiklą ir regėjimą.
„Valgomieji batatai gausūs beta karotino, vitaminų C, A, D, magnio, kalio. Ši daržovė ir labai maistinga, praturtinta antioksidantais, skaidulomis, natūraliais angliavandeniais. Visgi reiktų atsižvelgti į nemažą kiekį kalorijų, kurių turi saldžiosios bulvės, ir jas, kaip ir kiekvieną panašų produktą, skanauti su saiku. Tačiau laikantis tokios auksinės mitybos taisyklės, valgomieji batatai suteiks daugybę naudos sveikatai, imuninei sistemai, įvairių ligų prevencijai“, – sako B. Baratinskaitė.
Pašnekovė priduria, jog norint pasimėgauti šių daržovių nauda, reiktų tinkamai jas paruošti. Antraip, tikina B. Baratinskaitė, lengva prarasti visas naudingąsias saldžiųjų bulvių savybes. Todėl ji pataria daržovių jokiais būdais nekepti aliejuje, bet rinktis paruošimą garuose, orkaitėje arba valgomuosius batatus valgyti išvirtus.
„Yra ir daugiau šių daržovių panaudojimo būdų. Jos tokios universalios, kad puikiai tinka ne tik pagardinti įprastus patiekalus, bet ir gaminti nuostabaus skonio desertus. Tuo įsitikinti lengva išbandžius keletą įdomesnių receptų“, – kulinarines idėjas pristato „Maximos“ maisto ekspertė.
Pamils ir visavalgiai, ir veganai: saldžiųjų bulvių braunis
Reikės: pusės stiklinės ekologiško riešutų sviesto, 2 valgomųjų šaukštų klevų sirupo, tiek pat ekologiškos kakavos, plytelės juodojo šokolado, 2 vidutinio dydžio valgomųjų batatų.
Pirmiausia, nuplaukite saldžiąsias bulves. Jų lupti nereikia. Keliose vietose pabadykite šakute, susukite į foliją, kepkite apie valandą 200 laipsnių temperatūros orkaitėje. Daržovės turi visiškai iškepti ir tapti minkštos. Joms iškepus, atvėsinkite, tada nulupkite, sutrinkite trintuvu. Masė turi būti puri ir vientisa. Tuometį ją į dubenį sudėkite kartu su riešutų sviestu, klevų sirupu, kakava ir smulkintu šokoladu. Viską išmaišykite. Masę dėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą, kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje gerą pusvalandį. Ištraukite, leiskite atvėsti ir mėgaukitės.
„Šis braunis nustebins sodriu šokoladiniu skoniu, švelnia tekstūra, purumu ir minkštumu. Visa tai tiesiog ištirps burnoje ir, svarbiausia, mėgautis bus galima be jokių sąžinės priekaištų. Desertas gaminamas be miltų, pridėtinio cukraus – tik iš augalinės kilmės produktų. Todėl jį skanauti galės kiekvienas smaližius“, – pasakoja B. Baratinskaitė.
Mažųjų pusryčiams: maskarponės ir batatų spurgytės
Reikės: 2 saldžiųjų bulvių, 200 g maskarponės sūrio, 1 kiaušinio, 2 šaukštų avižinių miltų, tiek pat kvietinių miltų, 3 šaukštų krakmolo.
Saldžiąsias bulves stambiai supjaustykite, išvirkite su lupenomis. Virkite apie valandą, leiskite atvėsti, nulupkite, sutrinkite iki vientisos masės. Į dubenį sudėkite visus ingredientus, įmuškite kiaušinį, gerai išmaišykite. Turi pavykti tiršta, bet prie rankų nelimpanti tešla. Suformuokite apvalias spurgytes, sudėkite į verdantį vandenį, kai iškils į paviršių, pavirkite apie 8 minutes. Ištraukite ir ragaukite.
„Su šiuo patiekalu puikiai dera uogienė, grietinė, graikinis jogurtas. Spurgytes užšaldžius, jas beliks ištraukti per pusryčius ir, greitai išvirus, pradžiuginti mažuosius smaližius. Vaikai tokį patiekalą tikrai pamėgs, nes pastarasis – skanus bei saldus, o pateikti galima drąsiai, kadangi gamybai nenaudojamas pridėtinis cukrus. Taip šie valgomųjų batatų pusryčiai tikrai taps mažųjų šeimos narių labiausiai laukiami“, – ragina išbandyti receptą „Maximos“ maisto ekspertė.
 
Apie prekybos tinklą „Maxima“
Tradicinės lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ stiprybės – mažos kainos ir platus, ypač lietuviškų prekių, pasirinkimas. Tinklą valdanti bendrovė „Maxima LT“ yra didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių mokesčių mokėtojų bei didžiausia darbo vietų kūrėja šalyje. Šiuo metu Lietuvoje veikia daugiau nei pustrečio šimto „Maximos“ parduotuvių, kuriose dirba apie 13 tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei 400 tūkst. klientų.

Daugiau informacijos
Ernesta Dapkienė
„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė
Mob. +370 611 43548
El. paštas ernesta.dapkiene@maxima.lt
Atsisiųsti
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis