ELTA

Bendrovė „Vilniaus vandenys“ skaitmenizuoja veiklą: tarp didžiausių projektų - turto valdymo sistemos diegimas ir išmanusis vandentiekis

2021-10-29
09:50
Pranešimas žiniasklaidai
2021.10.29
Vandentvarkos bendrovė „Vilniaus vandenys“ šiais metais savo veiklos skaitmenizacijos ėmėsi iš esmės: ne tik įdiegė turto valdymo sistemą, atsiėjusią beveik 500 000 eur., bet stipriai pasistūmėjo ir su sostinės gyventojų ateitį pakeisiančiu Išmaniojo vandentiekio projektu.

Kaip pasakoja bendrovės „Vilniaus vandenys“ generalinis direktorius Marius Švaikauskas, vandentvarkos bendrovės infrastruktūros valdymas per pastaruosius trejus iš esmės pasikeitė ir tapo kaip niekad modernus bei skaitmenizuotas.

Siekiant efektyviai ir tikslingai naudoti turtą, kuriuo disponuoja bendrovė, 2018 m. viešojo pirkimo būdu buvo pasirinktas patikimas diegėjas ir palaipsniui įdiegta turto valdymo sistema „IBM Maximo“, leidžianti matyti ir valdyti turtą bei atsakyti į klausimus: kiek ir kokio turto turima, kokiose vietose, kas atsakingas už turto eksploataciją, priežiūrą, kokia turto būklė, kaip planuojami resursai eksploatuojant turtą, kiek užfiksuota gedimų ir kt.

„Veiklos efektyvumą didiname įvairiais būdais: pavyzdžiui, inventorizuodami ir prižiūrėdami visus gamybinius įrengimus. Nuosekliai prižiūrint įrangą ir laiku keičiant pasenusią nauja, galima ne tik išvengti netikėtų gedimų, avarijų, bet ir nemažai sutaupyti“, pasakoja bendrovės vadovas.

Nuo 2021 m. naujos turto valdymo sistemos pagalba buvo pradėtos rengti reitingavimo metodikos, kurių tikslas – kasmet nustatyti prioritetinius „Vilniaus vandenų“ rekonstrukcijos objektus, įvertinant naujausius duomenis apie faktinę objektų būklę.

Siekiant ilgalaikių rezultatų, turto valdymo sistemą bendrovė vystys ir toliau. Anot bendrovės vadovo, toliau siekiama maksimaliai didinti valdomo turto efektyvumą ir eksploatacijos laiką bei geriau suderinti jį su bendra verslo strategija. Tai reikštų ir vieningą turto valdymo platformą, mažesnes išlaidas ir rizikas, verslo paslaugų procesų automatizavimą ir kita.

Ruošimasis ir minimos sistemos diegimas bendrovėje truko 3 metus ir atsiėjo beveik 500 000 eur.

Skaitmenizuoja ne tik turto valdymą

Vienas didžiausių šiuo metu bendrovės „Vilniaus vandenys“ vykdomų skaitmenizacijos projektų – išmanaus vandentiekio diegimas, kurio I projekto etapas 2020 m. pelnė „Metų išmaniojo sprendimo“ apdovanojimą Lietuvos verslo konfederacijos organizuotuose kasmetiniuose „Metų paslauga“ apdovanojimuose.

Viena pagrindinių išmaniojo tinklo dalių – šiuolaikiniai vandens apskaitos įrenginiai. Jie vandens suvartojimo duomenis nuskaito ir perduoda nuotoliniu būdu. Sistema padeda tiksliau nustatyti neteisėtus prisijungimus prie vandens tiekimo tinklų ir operatyviau į juos reaguoti, lengviau identifikuoti sugedusius bendrovės klientų skaitiklius bei greičiau lokalizuoti avarijas magistraliniuose, kvartaliniuose ir vidaus tinkluose tinkluose, taupyti vandens išteklius.

„Modernizuodami infrastruktūrą ir kasdienius darbo procesus siekiame ne tik efektyviau dirbti, bet ir palengvinti vartotojų kasdienybę. Štai, etapas po etapo kurdami išmanųjį vandentiekį artėjame prie akimirkos, kai fizinis skaitiklių rodmenų nurašymas taps istorija – mūsų klientams nebereikės gaišti laiko ar jaudintis pamiršus deklaruoti suvartotą vandenį – už juos šią informaciją nuotoliniu būdu surinksime mes patys“, – apie vieną inovatyviausių vykdomų projektų pasakoja „Vilniaus vandenų“ generalinis direktorius Marius Švaikauskas.



Daugiau informacijos:
Renata Saulytė
UAB „Vilniaus vandenys“
Komunikacijos skyriaus vadovė
Tel. +370 659 90342
El. paštas renata.smalske@vv.lt
Atsisiųsti
Atsisiųsti
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis