ELTA

Europos Parlamento sesijos naujienos

2021-11-11
13:39
Europos
Parlamentas
Naujienos
2021-11-11
EP pritarė taisyklėms dėl stambių įmonių pelno mokesčio viešinimo ES šalyse
Europarlamentarai: moterys Lenkijoje neturėtų mirti dėl abortų ribojimų
EP ragina apsaugoti žurnalistus ir pilietinę visuomenę nuo nepagrįstų ieškinių
Europos Parlamentas pritarė Europos prieglobsčio paramos biuro stiprinimui
Išsamesnius pranešimus skaitykite žemiau.

EP pritarė taisyklėms dėl stambių įmonių pelno mokesčio viešinimo ES šalyse


Ketvirtadienį Europos Parlamentas pritarė taisyklėms, pagal kurias didelės tarptautinės įmonės privalės skelbti kiekvienoje ES šalyje sumokamus mokesčius.

Naujomis taisyklėmis siekiama užkirsti kelią mokesčių vengimui. Pagal jas tarptautinės įmonės ir jų patronuojamosios įmonės, veikiančios ne vienoje ES šalyje ir gaunančios daugiau nei 750 mln. eurų pajamų, turės skelbti kiekvienoje ES valstybėje mokamų mokesčių sumas.

Ši informacija turės būti skelbiama internete naudojant bendrąjį šabloną. Kad būtų lengviau ja naudotis ir ji būtų skaidresnė, duomenys turės būti suskaidyti į tam tikras dalis, įskaitant įmonės veiklos pobūdį, visą darbo laiką dirbančių darbuotojų skaičių, pelno ar nuostolių sumą prieš atskaitant pelno mokestį, susidariusio ir sumokėto pelno mokesčio sumą bei pajamų sumą.

Patronuojamosios įmonės ar filialai, kurių pajamos nesiekia nurodytos ribos, taip pat privalės skelbti informaciją apie savo mokesčius tuo atveju, jeigu jos veikia tik tam, kad pagrindinė įmonė išvengtų naujųjų reikalavimų dėl ataskaitų teikimo. Tarptautinėms įmonėms gali būti taikomos laikinos išimtys, leidžiančios nesilaikyti kai kurių ataskaitų teikimo reikalavimų, tačiau jos griežtai ribojamos.

Mokesčių skaidrumo ataskaitos taip pat turėtų apimti mokesčius, sumokėtus su ES mokesčių srityje nebendradarbiaujančiose ir į vadinamuosius ES juodąjį ir pilkąjį sąrašus įtrauktose šalyse. EP nariai reikalavo dar griežtesnių nuostatų, skirtų kovai su pelno perkėlimu į mokesčių rojus už ES ribų. Vis dėlto ir pagal naująsias taisykles bus galima nustatyti dėl mokesčių rojų prarandamus mokesčius. 2021 m. sausio mėn. Parlamentas pareiškė, kad 6 iš 20 didžiausių mokesčių rojų yra ES šalys, be to, ES valstybės užima dvi pirmąsias vietas mokesčių rojų šešetuko sąraše. ES mokesčių stebėjimo centro tyrime daroma išvada, kad apie 80 proc. ES perkeliamo pelno yra perkeliama į ES mokesčių rojus.

EP pranešėja Evelyn Regner (Socialistai ir demokratai, Austrija) teigė: „Atkaklumas atsiperka. Nepaisant penkmetį trukusio delsimo ES Taryboje mes pagaliau galime teigti, kad raginimas skaidrinti pelno mokesčio mokėjimą buvo išgirstas. Korporacijos per ilgai žaidė tik pagal savo taisykles. Pelno mokesčio sumokėjimo atskirose ES valstybes ataskaitos leis padidinti būtiną skaidrumą.“

Kitas pranešėjas Ibán García del Blanco (Socialistai ir demokratai, Ispanija) pridūrė: „ES turi užkirsti kelią didelių įmonių verslo ir sumokamų mokesčių paslaptims. Piliečiai, investuotojai, profsąjungos, mokslininkai ir žurnalistai turi teisę žinoti šią informaciją, o įmonės – parodyti, kad veikia atsakingai.“

ES valstybės direktyvą į savo nacionalinius teisės aktus turės perkelti per 18 mėnesių, o įmonės pirmųjų jos nuostatų turės laikytis nuo 2024 m. vidurio.

Daugiau informacijos:
Pranešimas spaudai po susitarimo su ES Taryba




Europarlamentarai: moterys Lenkijoje neturėtų mirti dėl abortų ribojimų


Praėjus metams po Lenkijos Konstitucinio Tribunolo sprendimo beveik visiškai uždrausti abortus, EP nariai ragina Lenkiją atsisakyti šio draudimo ir apsaugoti moterų sveikatą ir gyvybes.

Rugsėjį trisdešimtmetė nėščia moteris mirė nuo septinio šoko, nes jos gydytojai, užuot atlikę gyvybę gelbstintį abortą, laukė vaisiaus mirties, nes Lenkijoje galioja teisėtų abortų apribojimai gydytojams. Ketvirtadienį priimtoje rezoliucijoje (373 balsai už, 124 prieš, 55 susilaikius), Europos Parlamentas (EP) ragina Lenkijos vyriausybę užtikrinti, kad šalyje „dėl šio ribojančio įstatymo daugiau nemirtų nė viena moteris“.

Europarlamentarai griežtai smerkia 2020 m. spalio 22 d. priimtą neteisėtą Lenkijos Konstitucinio Tribunolo sprendimą, kuriuo nustatomas beveik visiškas abortų draudimas, keliantis pavojų moterų sveikatai ir gyvybei. Jie ragina Lenkiją nedelsiant užtikrinti moterims prieigą prie saugių, teisėtų ir nemokamų nėštumo nutraukimo paslaugų. Per pastaruosius 10 mėnesių Lenkijos ligoninėse tik 300 moterų pasinaudojo aborto paslaugomis dėl grėsmės gyvybei ir sveikatai, tuo tarpu per pastaruosius 12 mėnesių „Abortai be sienų“ tinklo atstovai padėjo nutraukti nėštumą 34 tūkst. moterų iš Lenkijos.

EP nariai apgailestauja, kad dėl abortų ribojimo moterys yra priverstos ieškoti nesaugių abortų galimybių, vykti į užsienį, kad pasidarytų abortą, arba išnešioti vaisių prieš savo valią, be kita ko, mirtinų arba sunkių vaisiaus apsigimimų atvejais. Todėl jie ragina ES valstybes veiksmingiau bendradarbiauti siekiant palengvinti tarpvalstybinę prieigą prie nėštumo nutraukimo paslaugų, pavyzdžiui, suteikiant Lenkijos moterims galimybę nemokamai ir saugiai nutraukti nėštumą kitų ES valstybių sveikatos priežiūros įstaigose.

Rezoliucijoje EP taip pat smerkia stiprėjančią priešišką aplinką moterų teisių gynėjimas, o Lenkijos valdžios institucijas ragina užtikrintų šių asmenų teisę viešai reikšti savo nuomonę, nebijant persekiojimo ir grasinimų. Europarlamentarai griežtai smerkia neproporcingą teisėsaugos institucijų jėgos panaudojimą prieš protestuotojus ir ragina Lenkiją užtikrinti, kad protestuotojus puolantys asmenys būtų patraukti atsakomybėn už savo veiksmus.

EP nariai taip pat atkreipia dėmesį, kad sprendimas dėl abortų yra dar vienas politinio teismų perėmimo ir sisteminio teisinės valstybės žlugimo Lenkijoje pavyzdys. Todėl jie ragina ES Tarybą įtraukti šį klausimą į šiuo metu atliekamą tyrimą dėl teisės viršenybės padėties Lenkijoje.

Daugiau informacijos:
EP rezoliucijos projektas
Diskusijų vaizdo įrašas (2021-10-20)
Spaudos pranešimas: abortų draudimas Lenkijoje kelia grėsmę moterims, sako Europos Parlamentas (2020-11-26)



EP ragina apsaugoti žurnalistus ir pilietinę visuomenę nuo nepagrįstų ieškinių



ES būtinos naujos taisyklės, kurios užkirstų kelią nepagrįstiems ieškiniams, siekiant nutildyti ar persekioti už kritiką, pažymima ketvirtadienį priimtoje EP rezoliucijoje. 

Europarlamentarai susirūpinę strateginių ieškinių dėl visuomenės dalyvavimo (angl. SLAPPs) keliama grėsme žurnalistų, nevyriausybinių organizacijų ir pilietinės visuomenės atstovų veiklai, o taip pat ES vertybėms, vidaus rinkai bei ES teisingumo sistemai. Tai nepagrįsti, neatsakingi ir išpūstais teiginiais grindžiami ieškiniai, kuriais siekiama įbauginti, diskredituoti, persekioti bei teismo proceso pagalba nutildyti žiniasklaidos ar pilietinės visuomenės atstovus.

EP nariai atkreipia dėmesį į ieškovo ir atsakovo galios ir finansinių išteklių disbalansą, kuris užkertą kelią teisei į teisingą teismą. Juos taip pat neramina tai, jei šie ieškiniai finansuojami iš valstybės biudžeto ir yra derinami su kitomis valstybės priemonėmis, nukreiptomis prieš nepriklausomą žiniasklaidą, žurnalistiką ir pilietinę visuomenę.

Europarlamentarai apgailestauja, kad kol kas nė viena ES valstybė nepriėmė SLAPP ieškinių užkardymui skirtų nacionalinių taisyklių. Todėl jie ragina Europos Komisiją pristatyti ES taisyklių paketą, kuris nustatytų minimalius atsakovų apsaugos reikalavimus, o taip pat ankstyvo minėtų ieškinių atmetimo ir baudų už minėtų ieškinių pateikimą sąlygas. Kartu raginama užkirsti kelią parankios jurisdikcijos pasirinkimui (ar paieškoms) šmeižto bylose, siūloma rengti atitinkamus mokymus teisėjams ir teisininkams, o taip pat suteikti teisinę ir psichologinę pagalbą nepagrįstų procesų dalyviams ir jų šeimos nariams.

EP pranešėjas Tiemo Wölken (Socialistai ir demokratai, Vokietija) pažymėjo: „Negalime laukti ir žiūrėti, kaip teisinei valstybei kyla vis didesnė grėsmė ir pažeidžiama saviraiškos, informacijos ir asociacijų laisvė. Privalome apsaugoti žurnalistus, nevyriausybinių organizacijų ir pilietinės visuomenės atstovus, kurie informuoja apie viešąjį interesą. Mūsų teismai niekada neturėtų tapti turtingų ir galingų asmenų, įmonių ar politikų žaidimų aikštele.“

„Ši rezoliucija turi tapti žurnalistų, tiesos ieškotojų ir saviraiškos laisvės apsaugos gairėmis. Būtina užkirsti kelią piktnaudžiavimui mūsų teisingumo sistema“, – kalbėjo kita EP pranešėja Roberta Metsola (Europos liaudies partija, Malta).

EP rezoliucijai pritarė 444 EP nariai, 48 nepritarė, o 75 susilaikė. Ji prisidės prie spalio 4 d. Europos Komisijos pradėtų viešųjų konsultacijų dėl ES priemonių kovai su piktybišku bylinėjimusi prieš žurnalistus ir žmogaus teisių gynėjus. Tikėtina, kad Europos Komisija pateiks Europos žiniasklaidos laisvės taisyklių projektą kitais metais.

Daugiau informacijos:
EP rezoliucijos projektas
Spaudos konferencijos su EP pranešėjais
EP tyrimų biuro studija apie strateginių ieškinių dėl visuomenės dalyvavimo (angl. SLAPP) naudojimą kovai su žurnalistais ir pilietine visuomene



Europos Parlamentas pritarė Europos prieglobsčio paramos biuro stiprinimui




Ketvirtadienį europarlamentarai balsavo už Europos prieglobsčio paramos biuro transformaciją į agentūrą, siekiant sustiprinti ES prieglobsčio politikos įgyvendinimą.

Didele Europos Parlamento narių balsų dauguma (396 EP narių už, 92 prieš, 73 susilaikius) nuspręsta pakeisti nuo 2011 m. Maltoje veikiančio Europos prieglobsčio paramos biuro statusą, suteikti jam ES agentūros galias ir sukurti papildomą 500 prieglobsčio ekspertų pagalbos rezervą. Tai turėtų sustiprinti biuro pajėgumus padėti ES valstybėms valdyti prieglobsčio srautus ir pabėgėlių perkėlimą bei integraciją, teikti mokymus pareigūnams.

Europarlamentarų prašymu agentūroje bus įsteigta nepriklausomo pagrindinių teisių pareigūno pareigybė, skirta skundams nagrinėti ir užtikrinti, kad agentūra savo veikloje gerbia pagrindines žmogaus teises.

Naujosios taisyklės taip pat nustato, kad nuo 2024 m. agentūra prižiūrės ES bendros prieglobsčio politikos įgyvendinimą ES valstybėse, vertins, ar teisingai taikomi apsaugos pareiškėjams suteikimo ir priėmimo kriterijai, o taip pat pagrindinių teisių ir vaikų apsaugos nuostatos.

EP pranešėja Elena Yoncheva (Socialistai ir demokratai, Bulgarija) pažymėjo: „Tai istorinė bendros Europos prieglobsčio sistemos kūrimo akimirka. Naujoji agentūra kovos su ES kylančiais iššūkiais ir teiks reikiamą paramą ES valstybėms.“

Daugiau informacijos:
ES taisyklių projektas
Europos prieglobsčio paramos biuras


 Dovaidas Pabiržis
EP ryšių su žiniasklaida administratorius

+ 370 5 2120766
+ 370 685 51121 dovaidas.pabirzis@europarl.europa.eu
 
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis