ELTA

A. Armonaitė: „Mūsų pasiūlymai JAV – nuo biotechnologijų iki kosmoso technologijų“  

2021-11-22
16:19
Pranešimas žiniasklaidai
2021-11-22

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė, pirmadienį susitikusi su Amerikos prekybos rūmų nariais, pristatė Lietuvos investicinį klimatą ir aptarė galimybes skatinti  verslo ryšius bei į šalį pritraukti naujų investuotojų.

„Matome JAV kaip vieną pagrindinių strateginių partnerių ir turime daugybę galimybių toliau plėsti dvišalę prekybą ir ypač investicijas. Lietuva išskirtinai suinteresuota pritraukti novatoriškų įmonių, o prioritetų sąraše – konkretūs verslo segmentai, tokie kaip duomenų ir verslo paslaugų centrai finansų, gamybos ir informacinių technologijų įmonėms“, – sako A. Armonaitė.

A. Armonaitė pažymėjo, kad tokioms investicijoms didžiulė paskata – žaliojo koridoriaus stambiesiems investuotojams iniciatyva ir vadinamasis darbuotojų relokacijos įstatymų paketas. Ministrė informavo, kad pradėjus taikyti žaliojo koridoriaus iniciatyvą 2021 metų pradžioje ministerija jau gavo septynias paraiškas ir pasirašė dvi didelio masto investicijų sutartis. Bendra planuojamų investicijų suma siekia 386 mln. eurų, o įgyvendinus šiuos projektus turėtų atsirasti daugiau kaip 1800 naujų darbo vietų.

Ministrė taip pat akcentavo, kad  Lietuva suinteresuota plėsti aukštos pridėtinės vertės prekių ir paslaugų eksportą. „Turime kuo didžiuotis ir ką pasiūlyti, pradedant gyvybės mokslais, lazeriais ir baigiant dirbtinio intelekto ir kosmoso technologijomis“, – sakė ji.  

Siekiant paskatinti aukštos pridėtinės vertės prekių ir paslaugų eksportą, plečiamas komercijos atašė tinklas JAV – tokia pareigybė artimiausiu metu bus ne tik Los Andžele, bet ir Niujorke. 2022 m. planuojama įsteigti dar vieną komercijos atašė JAV pareigybę.  

Susitikimo metu A. Armonaitė pristatė šiuo metu Lietuvoje vykdomas verslo aplinkos gerinimo ir verslo skatinimo iniciatyvas, kurios daro didelę įtaką  investicinės aplinkos šalyje gerinimui. Ministrė supažindino su vykdoma inovacijų reforma ir planais kitų metų pradžioje įsteigti Inovacijų agentūrą, pristatė Nacionalinę skaitmeninimo plėtros 2021–2030 m. programą, vykdomus darbus administracinės naštos mažinimo ir duomenų atvėrimo srityje.

Amerikos prekybos rūmai (angl. „American Chamber of Commerce“) – nevyriausybinė verslo organizacija, atstovaujanti apie 150 JAV kompanijų ir verslininkų, dirbančių Lietuvoje. Asociacijos misija – atstovauti bendriems narių verslo interesams ir prisidėti prie verslo aplinkos gerinimo Lietuvoje. Tarp organizacijos narių yra „Hollister“, „Thermo Fisher Scientific“, „Western Union“, „IBM“, „Moog“, „Nasdaq“ ir kitos pasaulinio masto JAV įmonės.

Daugiau informacijos:
Ryšių su visuomene skyrius
El. p. info@eimin.lt
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis