ELTA

Liberalų sąjūdžio frakcija susitiko su organizacijos „Tušti narvai“ atstovais

2021-11-23
15:08
LIETUVOS RESPUBLIKOS SEIMO
LIBERALŲ SĄJŪDŽIO FRAKCIJA
Gedimino pr. 53, LT-01109 Vilnius   Tel. (8~5) 239 63 51    Faksas (8~5) 239 63 48
Pranešimas žiniasklaidai                                                                                                                                      2021 11 23

Šiandien vakariniame Seimo posėdyje svarstomas Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pakeitimo projektas, kuriuo siekiama uždrausti auginti ir veisti kailinius žvėrelius dėl jų kailio. Ta proga Liberalų sąjūdžio frakcija susitiko su organizacijos „Tušti narvai“ atstovais, praėjusią savaitę prie Seimo surengusiais trijų dienų įstatymo projekto palaikymo akciją.
Liberalų frakcijos nariai su šios akcijos organizatoriais aptarė teikiamo įstatymo projektą, diskutavo apie kailinių žvėrelių auginimo verslo reguliavimą Lietuvoje ir Europoje. Šiuo metu dvidešimt Europos valstybių jau yra uždraudusios arba griežtai apribojusios kailinių gyvūnų auginimą dėl jų kailio.[1] Lietuva yra aktyvi kailių augintojų rinkos dalyvė pasaulyje – valstybės teritorijoje kiekvienais metais auginama apie 1,5 milijonai kanadinių audinių bei apie 44 tūkstančius šinšilų.
Vienas iš šį įstatymą pasirašiusių parlamentarų, Liberalų frakcijos ir Aplinkos apsaugos komiteto narys Romualdas Vaitkus teigė, kad „pasipuošti kailiniais, kuomet žvėrelis fermoje buvo uždusintas ir jam nunertas kailis,  yra nehumaniška“, todėl ragino frakcijos kolegas šį pakeitimą palaikyti. LS frakcijos nariai taip išreiškė susirūpinimą dėl šio sprendimo įtakos verslui regionuose ir atkreipė dėmesį, kad jei šiam įstatymo projektui būtų pritarta, turi būti užtikrintas pereinamasis laikotarpis, leidžiantis verslui pasiruošti, bei kompensacijos, teisingai atlyginančios už verslo patirtus nuostolius.
Kontaktinis asmuo:

Romualdas Vaitkus
Liberalų sąjūdžio frakcijos narys
Aplinkos komiteto narys
(8 5) 239 6621
romualdas.vaitkus@lrs.lt

[1]Kailinių žvėrelių auginimas yra uždraustas Jungtinėje Karalystėje, Nyderlanduose, Belgijoje, Liuksemburge, Austrijoje, Norvegijoje, Prancūzijoje (audinių auginimas), Danijoje (lapių auginimas), Švedijoje (lapių ir šinšilų auginimas), Estijoje, Slovėnijoje, Slovakijoje, Bosnijoje ir Hercegovinoje, Serbijoje, Kroatijoje, Makedonijoje bei Čekijoje. Pataisų aiškinamajame rašte teigiama, jog Šveicarijoje bei Vokietijoje kailinių žvėrelių auginimui įtvirtinti aukšti gyvūnų gerovės reikalavimai, todėl gyvūnų auginti dėl kailio šiose šalyse finansiškai neapsimoka.
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis