ELTA

Kolekcinėse monetose – garsioji lietuviška pasaka „Eglė – žalčių karalienė“

2021-11-24
06:58
2021-11-24

Šiandien, lapkričio 24 d., Lietuvos bankas išleidžia kolekcines monetas, skirtas garsiajai lietuviškai pasakai „Eglė – žalčių karalienė“. Kolekcinės monetos – dviejų nominalų: 5 eurų sidabro ir 1,50 euro vario ir nikelio lydinio.

„Pasakos – svarbi kiekvienos tautos kultūrinio paveldo dalis, todėl, siekdami įamžinti garsiausias, įdomiausias lietuviškas pasakas, pradedame naują monetų seriją „Mano pasakos“. Pirmoji serijos moneta skiriama legendinei ir kiekvienam iš mūsų gerai žinomai pasakai apie Eglę ir žaltį. Serijoje taip pat atgims tokie kūriniai kaip „Zuikis Puikis“ ir „Saulės vaduotojas“. O kadangi vakaro su pasaka paskutinis akcentas paprastai yra lopšinė, paskutinė serijos moneta bus skirta būtent jai“, – sako Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotoja Asta Kuniyoshi.
Kolekcinių monetų, skirtų pasakai „Eglė – žalčių karalienė“, aversą sukūrė Eglė Ratkutė-Žemaitė, reversą – Eglė Ratkutė-Žemaitė ir Vilius Krasnickas.
„Ši pasaka lydėjo mane nuo pat gimimo, nes pati esu Eglė, tad įsivaizdavau, kad ji apie mane. Mano vaikystės vaizdiniuose Eglės plaukai būdavo ypač ilgi ir vilnydavo tarsi vanduo, taigi ir monetoje juos pavaizdavau virstančius bangomis, nešančiomis baltą bei raudoną putą. Žaltį norėjau paversti kertiniu monetos vaizdiniu, todėl įkurdinau jį pačiame centre, o ant jo kūno piktogramomis pavaizdavau visą pasaką. Man ši pasaka ir tragiška, ir paslaptinga, ir kartu amžinos meilės simbolis, todėl norėjosi sukurti tam tikrą įtampos atmosferą, taigi pavaizdavau Žilvino ir Eglės, negalinčių atitraukti akių vienas nuo kito, akistatą“, – apie kūrybinį sumanymą pasakoja dailininkė Eglė Ratkutė-Žemaitė.
Monetų reverse ne tik autorės paminėta Eglės ir žalčio akistata, bet ir medžių siluetai, tarsi aliuzija į medžiais paverstus vaikus.
Naujųjų monetų averse – mezginys, simbolizuojantis jaukų vakarą, kai sekamos pasakos. Vėlaus meto nuotaiką dar labiau sustiprina žvaigždutės ir mėnulis: pirmoji serijos „Mano pasakos“ moneta pradedama jaunatimi. Mezginyje simboliais atvaizduoti pagrindiniai pasakos elementai, žemiau jų – simbolinis Vyčio siluetas. Kompozicijos viršuje – tarsi siūlu išsiuvinėtas užrašas „Lietuva“. Mezginio elementas ir skirtingos mėnulio fazės vienys visas šios serijos monetas. Mezginio su kiekviena serijos moneta bus išmegzta vis daugiau, ir, surinkus visas monetas, bus galima išvysti vientisą mezginio vaizdą.
Sidabro moneta – spalvota, atskiri kompozicijos reljefiniai elementai padengti spalva UV spaudos būdu (lazerinis spausdinimas).
Sidabro monetos briaunoje – užrašas „Jei tu gyvas, atplauk pieno puta, jei negyvas – kraujo puta“. Vario ir nikelio monetos briaunoje rantai.
Monetas palydinčioje skrajutėje – žymaus lietuvių vaikų rašytojo, publicisto, teatro ir kino režisieriaus Vytauto V. Landsbergio interpretacija šios pasakos tema, pavadinta „Eglė – žalčių karalienė ir kiti influenceriai“. Pirmą kartą skrajutės tekstas skelbiamas ir audioformatu, tekstą įgarsino pats autorius. Piešinių autorius Virginijus Malčius.
„Eglei – žalčių karalienei“ skirta 5 eurų sidabro moneta išleidžiama 2 750 vnt. tiražu, o 1,50 nominalo moneta – 30 000 vnt. tiražu.

Kontaktai žiniasklaidai
Miglė Zaleckienė                     
Mob. +370 650 64 475
El. p. media@lb.lt
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis