ELTA

Seimo narės Dovilės Šakalienės pranešimas: „Baltojo kaspino“ festivalio atidaryme bus klausiama: ką daryti, kad mažėtų milžiniški smurto mastai?“

2021-11-24
08:33
2021 m. lapkričio 24 d. pranešimas žiniasklaidai (daugiau naujienų)
Lapkričio 25 dieną, ketvirtadienį, 12.30 val. Lietuvos Respublikos Seime vyks atidaromoji „Baltojo kaspino“ festivalio spaudos konferencija „58 553 pranešimai dėl smurto artimoje aplinkoje pernai: ką daryti?“ Spaudos konferencijoje dalyvaus fondo „Frida“ Lietuvoje direktorė Daiva Baranauskė, socialinė aktyvistė Dovilė Filmanavičiūtė, Seimo narė Dovilė Šakalienė ir Tolerantiško jaunimo asociacijos vadovas Artūras Rudomanskis.
Viena iš festivalio vadovių D. Baranauskė teigė, kad „šiemet festivalio atidarymo konferencijoje norime atkreipti dėmesį į šokiruojančius smurto artimoje aplinkoje mastus. Lietuvoje vis dar daug sisteminių problemų, susijusių tiek su smurto prevencija, tiek su giliausia seksualinės prievartos priežastimi – lytiniais stereotipais ir jų formavimusi. Nuo smurto nėra kitų skiepų, tik kantrus prevencija ir stereotipų keitimas. Svarbu, kad prie visų problemų neprisidėtų ir politikų baimė“.
Vienoje festivalio diskusijų šiemet dalyvaus socialinė aktyvistė, reklamos specialistė ir dainininkė Dovilė Filmanavičiūtė. „Gal kažkas sakys, kad nesu geriausia pašnekovė smurto artimoje aplinkoje klausimais, nes nesu jos patyrusi. Tačiau, man regis, tai tema, kuri turi rūpėti mums visiems. Be išlygų. Mane kaskart pribloškia smurto ir neapykantos kiekiai visuomenėje, ypač viešojoje erdvėje. Man, kaip žmogui, turinčiam balsą, ar visų svarbiausia – kaip mamai, norisi garsiai pasakyti, kad privalome užtikrinti kad mūsų vaikai augtų laisvoje, vertybiškai stabilioje ir pasaulietiškoje šalyje.
Taip pat yra svarbus ir kitas aspektas. Aš pati nuolat girdžiu, kad per garsiai reiškiu savo nuomonę, per aštriai juokauju, kad esu stačiokė, plevėsa. Kai susilaukiau sūnaus, toks jausmas, kad apskritai turėjau užsidaryti namuose be langų ir rasti kažkokią mistinę „savo vietą“. Kuo tai ne smurtas? Juk tiesiog neatitinku kažkieno primestų stereotipų... Suprantu, kad visa ko pagrindas – švietimas ir komunikacija. Gal „Baltasis kaspinas“ yra ta kelrodė žvaigždė?“ – sako D. Filmanavičiūtė.
Seimo narė D. Šakalienė jau penktus metus globoja „Baltojo kaspino“ festivalį – vienintelį sisteminį smurto lyties pagrindu prevencijos renginių ciklą Lietuvoje. „Vis dar neturime vieno langelio pagalbos sistemos seksualinės prievartos aukoms, maža to – jos vis dar skirstomos į „geras“ ir „blogas“ – gal netinkamai apsirengė, gal nepakankamai priešinosi. Iš esmės stokojame sisteminio požiūrio – nėra įrodymais grįstos prevencijos politikos ir kompleksinės pagalbos sistemos. O to nebus, kol didžiąją dalį pinigų skirsime gaisrų gesinimui, o ne prevencijai“, – sakė Seimo narė D. Šakalienė.
„Baltojo kaspino“ festivalis, šiemet vykstantis jau 7 kartą, yra bene vienintelė į prevenciją prieš smurtą lyties pagrindu orientuota tęstinė iniciatyva, siekianti naikinti stereotipus ir suprasti bei įveikti smurtą skatinančias nuostatas. Šiemet festivalio renginiuose bus kalbama apie moteris, „išeinančias už paraščių“.
Festivalio renginiai jo dalyviams nemokami. Festivalio programa – čia.
Daugiau informacijos:
Seimo narės Dovilės Šakalienės patarėjas
Ruslanas Baranovas
El. p. ruslanas.baranovas@lrs.lt
Mob. 8 662 16 326
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis