ELTA

Mokslininkų išvados: įstatymai nenumato galimybių lygiaverčiam pasidalinimui vaikų priežiūra

2021-11-24
09:37
Lygios
Galimybės
(Derinti darbą su vaikų priežiūra trukdo ne tik lyčių stereotipai, bet ir politikos priemonių trūkumas)
Lietuvos mokslininkai ištyrė, kad su vaiko priežiūra susijusios politikos priemonės neskatina lyčių lygybės ir šeimos bei darbo balanso, o atvirkščiai – dar labiau sustiprina moterų naštą vaiko priežiūros srityje, skatina tradicinį darbų pasidalijimą bei palaiko vyro kaip šeimos maitintojo ir moters kaip šeimos globėjos modelį.
„Tuo tarpu Europos Sąjungos lygiu siūlomos šeimos ir darbo derinimo priemonės – atvirkščiai – siekia stiprinti dviejų maitintojų ir dviejų globėjų šeimos modelį: skatinamas aktyvus vyrų įsitraukimas į vaiko priežiūrą, kad būtų daugiau balanso, atsižvelgiant ir į tai, kad tai gali būti vieniši tėvai, vienišos mamos, jos/jie gali turėti negalią. Lietuvos teisės aktai nenumato pakankamai tėčius skatinančių ir palaikančių galimybių dalyvauti vienodomis sąlygomis su motinomis vaikų priežiūroje“, – teigia lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė.
Atsižvelgiant į tai, Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba su partneriais parengė konkrečias rekomendacijas politikos formuotojams, kaip užtikrinti daugiau balanso derinant asmeninį gyvenimą ir darbą.
Yra keturios sritys, kuriose būtina pakoreguoti valstybės politiką: tėvams prieinamų paslaugų infrastruktūra, tėvystės atostogos, vaiko priežiūros atostogos, asmeninio gyvenimo ir darbo derinimo priemonės bei tėvystės atostogos.
Sistema skatina vyrus dirbti, o moteris – prižiūrėti vaikus
Daugiau informacijos: Mintautė Jurkutė, Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos Diskriminacijos prevencijos ir komunikacijos grupės vadovė, tel. 8 614 00725, el. p. mintaute.jurkute@lygybe.lt
www.lygybe.lt; www.daugiaubalanso.lt
Atsisiųsti
Atsisiųsti
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis