ELTA

Žmogaus teisių komiteto pranešimas: lapkričio 25 d. Seimas nušvis oranžine spalva – skelbiama iniciatyvų kovoje su smurtu prieš moteris periodo pradžia

2021-11-24
10:54
Seimas
Komitetas
Teisė
Lapkričio 25 d. minima Tarptautinė kovos su smurtu prieš moteris ir mergaites diena. Šia proga, siekdamos atkreipti pasaulio bendruomenės dėmesį į smurto lyties pagrindu problemą, nuo 1991 m. daugelis pasaulio valstybių įsitraukia į tarptautinę akciją „16 dienų prieš smurtą prieš moteris“. Akcija trunka nuo lapkričio 25 d. iki gruodžio 10 d. – Tarptautinės žmogaus teisių dienos. Akcijos metu solidarizuojasi valstybės ir savivaldybių institucijos, nevyriausybinės organizacijos, kūrėjai, akademinės bendruomenės atstovai, aktyviai jungdamiesi į akcijas ir renginius, skirtus atkreipti dėmesį į dar vis egzistuojančią diskriminacinę moterų padėtį, stereotipinį požiūrį į moterų vietą visuomenėje ir iš to kylančią epideminio masto smurto prieš moteris problemą.
Lapkričio 25 d., ketvirtadienį, tamsiuoju paros metu Seimo rūmai nušvis oranžine spalva. Seimas jungsis prie Jungtinių Tautų iniciatyvos „Nuspalvink pasaulį oranžine spalva“ (angl. Orange the World), kuria solidarizuosis su kitomis institucijomis atkreipiant visuomenės dėmesį į smurto prieš moteris problemą. Prie šios tarptautinės kampanijos, skirtos kovai su smurtu prieš moteris, jau ne pirmus metus kviečia prisijungti Europos lyčių lygybės institutas.
Lapkričio 26 d., penktadienį, Seimo Žmogaus teisių komitetas (ŽTK), bendradarbiaudamas su Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, rengia spaudos konferenciją – Tarptautinės kovos su smurtu prieš moteris dienos minėjimą Smurto artimoje aplinkoje prevencijos stiprinimas: kas nuveikta ir ką dar turime padaryti“. Renginį pasveikins Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Spaudos konferencija organizuojama 10.00–10.30 valandomis. Jungtis į renginį nuotoliniu būdu bus galima ČIA.
Lapkričio 29 d., pirmadienį, ŽTK, kartu su Vilniaus moterų namais, organizuoja konferenciją „Moterų žmogaus teisės Lietuvoje“, kurioje Europos lyčių lygybės instituto ekspertė dr. Jolanta Reingardė pristatys Lyčių lygybės indeksą (2021 m.). Bus nagrinėjama pandemijos įtaka moterų ir vyrų padėčiai visuomenėje ir šeimoje, pristatyta smurto prieš moteris šeimoje rodiklių dinamika. Renginys vyks 13.30 – 17.00 valandomis. Jungtis į renginį nuotoliniu būdu bus galima ČIA.
Informaciją parengė ir daugiau informacijos suteiks:
Žmogaus teisių komiteto biuro patarėja
Eglė Lukšienė, tel. (8 5) 239 6809, el. p. egle.gibaviciute@lrs.lt
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis