ELTA

Konferencijos dalyviai diskutuos, kaip efektyviau spręsti moterų smurto artimoje aplinkoje problemą

2021-11-24
11:37
Seimas
Konferencija
Smurtas
Lapkričio 29 d., pirmadienį, nuo 13 val. Seimo Konstitucijos salėje (I rūmai) prasidės konferencija, skirta tarptautinei akcijai „16 aktyvizmo dienų prieš smurtą prieš moteris“. Konferencija rengiama siekiant didesnės paramos moterų žmogaus teisėms užtikrinti, įveikiant moterų diskriminacinę padėtį visuomenėje ir tokios padėties pasekmę – smurtą prieš moteris artimoje aplinkoje.
Konferencijos „Moterų žmogaus teisės Lietuvoje 2021“ organizatoriai pastebi, kad moterų žmogaus teisių apsauga Lietuvoje jau kurį laiką patiria nuosmukį: renginyje bus pristatytas naujausias, t. y. 2021 m., Europos Sąjungos Lyčių lygybės instituto skaičiuojamas lyčių lygybės indeksas. „Problemas galima susieti su susilpnėjusia moterų žmogaus teisių stebėsena – lyčių lygybės instituciniai mechanizmai, sukurti pirmaisiais Nepriklausomybės metais, yra praktiškai sunykę ir juos būtina atkurti. Šiuo metu nėra nė vienos institucijos ar organizacijos, kuri nuosekliai ir kryptingai viešintų moterų žmogaus teisių problematiką, formuotų teisingą visuomenės ir institucijų požiūrį į smurto prieš moteris šeimoje problemą, aukas ir smurtautojus“, – konstatuoja Vilniaus moterų namų atstovė Lilija Henrika Vasiliauskė.
Atkreipiamas dėmesys, kad problemų bendras vardiklis – „vieningo pasaulėžiūrinio pagrindo į moterų žmogaus teises ir jų pažeidimus stoka“.
„Lyčių lygybės situacija Lietuvoje jau kurį laiką stokoja proveržio – nesugebame susitarti dėl esminių problemų ir principinių jų sprendimo būdų. Smurtas lyties pagrindu, jo paplitimo mastas yra akivaizdūs šios stagnacijos simptomai. Viešojoje ir politinėje erdvėje sulaužome daug vertybinių iečių dėl tarptautinių dokumentų ratifikavimo, tačiau užmirštame lyčių nelygybės problemos kuriamą žalą. Tikiuosi, kad Seime organizuojama konferencija prisidės tiek prie horizontalaus lyčių lygybės principo integravimo viešosios politikos procesuose, tiek prie strateginio planavimo, sprendžiant esmines su lyčių nelygybe susijusias problemas“, – sako Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius.
Renginį organizuoja Seimo Žmogaus teisių komitetas ir Vilniaus moterų namai.
Konferencija bus transliuojama Seimo „YouTube“ paskyroje „Atviras Seimas“.
Daugiau informacijos:
Eglė Lukšienė
Seimo kanceliarijos Žmogaus teisių komiteto biuro patarėja
Tel. (8 5) 239 6809
El. p. egle.gibaviciute@lrs.lt

Parengė
Informacijos ir komunikacijos departamento
Spaudos biuro patarėja
Monika Kutkaitytė
Tel. (8 5) 239 6666, el. p. rsv@lrs.lt
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis