ELTA

4 svarbiausi žingsniai, kad jūsų mobilusis būtų saugus

2022-04-08
08:26
Pranešimas žiniasklaidai 2022 m. balandžio 8 d.
Mobiliesiems telefonams kasmet tampant vis funkcionalesniais juose praleidžiame didelę dalį savo laiko. Mobiliajam įrenginiui patikime savo sąskaitų, asmeninius duomenis. Tačiau, ar tikrai viską žinome, kad mūsų mobilus telefonas būtų saugus? „Baltic Amadeus“ Informacijos saugumo architektas Tomas Stamulis pataria, ką turime žinoti naudodamiesi išmaniuoju įrenginiu kiekvieną dieną.
Reguliariai atnaujinkite operacinę sistemą
„Kiekviena programėlė, ypač laiku neatnaujinta, gali tapti taikiniu. Todėl atnaujinti telefono operacines sistemas bei programėles būtina reguliariai. Mobilusis telefonas gali būti prilyginamas kompiuteriui, o duomenų kiekis jame netgi didesnis, todėl ir visi reikalingi atnaujinimai turi būti atliekami reguliariai“, – sako T. Stamulis.
Vertinant skirtingas operacines sistemas, iOS įrenginiai išsiskiria aukštesnio saugumo lygmens priemonėmis lyginant su Android įrenginiais.bus laikomasitam tikrų saugumo taisyklių. Svarbiausios jų: nesilankyti įtartinuose tinklapiuose, nesiųsti aplikacijų iš nepatikimų šaltinių; nesijungti prie viešo Wi-Fi tinklo arba tokiu atveju naudotis VPN. Jei vis tik nuspręsite įsidiegti virusus aptinkančią programą telefone, svarbu rinktis tik patikimo gamintojo antivirusinę programą.
Užsiimkite mobiliojo telefono higiena
Slapukai (angl. cookies), slaptažodžiai, programėlių leidimai – jų priežiūra turite užsiimti nuolat. Atsisiuntus programėles rekomenduojama patikrinti jų parametrus, kuo naudotis leidote ją atsisiuntus. Pavyzdžiui, jeigu atsisiunčiate skaičiuotuvą, o parametruose matote, kad jis turi prieigą prie jūsų nuotraukų galerijos, kuri jam tikrai nebus reikalinga, tuomet patys išjunkite šį pasirinkimą“, – aiškina ekspertas.
Taikiniu gali tapti bet kuri programėlė esanti telefone. Todėl svarbu periodiškai peržiūrėti įdiegtas programėles, o nebenaudojamas panaikinti iš įrenginio. Svarbu nenumoti ranka ir į slaptažodžio sudėtingumą ar biometrinių duomenų (veido atpažinimas, pirštų atspaudas) naudojimą, ypač, paties mobilaus telefono. Tai svarbu dėl to, kad įrenginio vagystės atveju nekiltų grėsmė dideliam kiekiui jūsų telefone sukauptų duomenų. Tuo tarpu programėlių ir sistemų slaptažodžiams yra rekomenduojama naudoti slaptažodžių tvarkyklę, kad kuriami slaptažodžiai nebūtų lengvai atspėjami, o vartotojui nereiktų prisiminti begalės slaptažodžių.
Ribokite fizinę prieigą prie jūsų įrenginio
Dažniausiai telefonai pasiekiami per Wi-Fi arba Bluetooth jungtis, todėl rekomenduojama nesinaudoti vieša Wi-Fi prieiga prekybos centruose, kavinėse, oro uoste bei nepalikti Bluetooth ryšio įjungto. Ypač svarbu išjungti „telefono aptikimo“ režimą, kuris leidžia telefoną matyti kitiems naudotojams. Didžiausia grėsmė, kad į telefoną kažkas įsilauš, kyla piktavaliams gavus fizinę prieigą prie mobilaus telefono. Užtenka prijungti specialų USB laidą, turintį Wi-Fi, ir užpuolikas gali perimti visus jūsų asmeninius duomenis.
Pasak T. Stamulio, įmanomi atvejai, kai pats mobiliojo telefono turėtojas suteiks savo duomenis. Tam gali būti panaudota socialinė inžinerija. „Pavyzdžiui, jūsų gali paprašyti paskolinti pakrovėją telefonui. Tačiau jį gražinus vietoj originalaus laido bus kitas, gebantis siųsti duomenis piktavaliui. Vizualiai toks laidas visiškai nesiskiria nuo įprastinio.“
Praradote telefoną? Skubiai blokuokite
Be priežiūros paliktas mobilusis telefonas gali tapti itin lengvu grobiu piktavaliams. „Praradus mobilųjį įrenginį pirmasis darbas, kurį turite padaryti – tai užblokuoti savo internetinio banko kortelę, jeigu ji yra susieta su įrenginiu, o jame nėra ekrano užrakto. Taip išvengsite piktnaudžiavimo bekontakčio mokėjimo metodu“, – pataria IT ekspertas.
Taip pat jei yra tokia galimybė, reikėtų pasinaudoti telefono paieškos programėle. Svarbu skubiai iš įvairių paskyrų atjungti įrenginį. Apsilankius socialinių tinklų paskyros nustatymuose galima peržiūrėti įrenginius, kuriuose yra prisijungta. Idealiu atveju, jeigu telefone yra įdiegta nuotolinio valdymo programinė įranga, ir yra galimybė ja pasinaudoti, reikėtų ištrinti visus telefono duomenis ir atstatyti gamyklinius parametrus. Jeigu telefonas nėra apsaugotas slaptažodžiu arba naudojotės silpnu slaptažodžiu, taip pat egzistuoja gana didelė rizika, jog duomenys bus pavogti. Nusikaltėliui pavogus telefoną, reikėtų kreiptis į policiją ar mobilaus ryšio operatorių, jiems padiktavus telefono IMEI numerį, telefonas bus užblokuotas ir nusikaltėlis negalės juo naudotis.
„Baltic Amadeus“ – unikalius IT sprendimus kurianti, skaitmenizacijos ir IT saugumo klausimais konsultuojanti bendrovė, kurioje dirba daugiau nei 250 kvalifikuotų profesionalų. Šiaurės Europos finansų, energetikos, telekomunikacijų, logistikos, laivininkystės ir kitų rinkų įmonėms „Baltic Amadeus“ kuria naujausiomis debesijos („Cloud“), dirbtinio intelekto (AI) ir daiktų interneto (IoT) platformų tendencijomis pagrįstus skaitmenizavimo sprendimus, siekdama užtikrinti geriausią patirtį savo klientams, naudotojams ir darbuotojams. 
 Daugiau informacijos:
Skaistė Krikščiūnaitė
„Baltic Amadeus“ marketingo vadovė
+370 603 01119
s.kriksciunaite@ba.lt
Atsisiųsti
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis