ELTA

Europos Parlamento biuras Lietuvoje. Naujienlaiškis – 2022-04-25 

2022-04-25
10:16
Europos Parlamento ir ES Tarybos derybininkai savaitgalį pasiekė susitarimą dėl ES skaitmeninių paslaugų akto

 
Rezoliucija dėl Ukrainos moterų padėties
Pirmadienį Europos Parlamento (EP) Moterų teisių ir lyčių lygybės komitetas balsuos dėl rezoliucijos dėl karo prieš Ukrainą poveikio moterims. Europarlamentarai atkreips dėmesį į daugybę pranešimų apie grėsmę moterims pabėgėlėms tapti prekybos žmonėmis, seksualinio smurto aukomis, jie taip pat pasmerks prievartą prieš Ukrainos moteris, kuri naudojama kaip karo ginklas. Balsavimo rezultatai turėtų paaiškėti pirmadienį apie 19 val. Lietuvos laiku.
Skaitmeninis COVID-19 pažymėjimas
Ketvirtadienį EP Piliečių laisvių, teisingumo ir vidaus reikalų komitetas balsuos dėl pasiūlymo vieneriems metams, iki 2023 m. balandžio 30 d., pratęsti ES COVID pažymėjimo galiojimą, įskaitant keliones ES viduje. Tokį pasiūlymą pateikė Europos Komisija, atsižvelgdama į tai, kad COVID-19 virusas Europoje vis dar plačiai išplitęs ir šiuo metu neįmanoma nustatyti, kokį poveikį galėtų turėti 2022 m. antrąjį pusmetį padidėjęs infekcijų skaičius arba naujos atmainos. Nacionaliniai COVID pažymėjimai išliks kiekvienos ES valstybės kompetencijos ribose.
NATO generalinis sekretorius
Ketvirtadienį 11 val. Lietuvos laiku EP Pirmininkų sueigos (EP pirmininko ir EP politinių frakcijų vadovų) posėdyje dalyvaus NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas. Susitikimo metu bus aptarta Europos saugumo situacija, o EP Pirmininkų sueiga tvirtins galutinę kitos savaitės EP sesijos darbotvarkę.
Paskutinė Konferencijos dėl Europos ateities sesija
Po daugiau nei vienerių metų darbo šį savaitgalį Strasbūre rengiama paskutinė Konferencijos dėl Europos ateities sesija, kurioje bus apibendrintas konferencijos darbas. Tikimasi, kad konferencijos dalyviai pasieks galutinį susitarimą dėl ES reformų pasiūlymų, kuriuos parengė devynios darbo grupės skirtingose srityse. Šie pasiūlymai bus pateikti Konferencijos vykdomajai tarybai, kuri parengs konferencijos ataskaitą. Konferencijos dėl Europos ateities darbe dalyvavo apie 800 atsitiktine tvarka atrinktų ES piliečių (iš jų 12 – iš Lietuvos), europarlamentarai, nacionalinių parlamentų (iš jų – keturi Lietuvos Seimo nariai), vyriausybių ir jaunimo atstovai. Konferencijos uždarymas numatytas Europos dieną – gegužės 9-ąją.
 
 
Subsidijos įmonėms ir viešieji pirkimai
EP Tarptautinės prekybos komitetas pirmadienį balsuos dėl naujų taisyklių, kurios leistų Europos Komisijai ištirti atvejus, kai įmonės ES rinkoje gauna subsidijas, pavyzdžiui, kapitalo injekcijas arba mokesčių išimtis, iš ES nepriklausančių valstybių. Esant reikalui, Komisija galės imtis veiksmų. Tikimasi, kad tai padės užtikrinti sąžiningą konkurenciją ir praplės valstybinės paramos už ES ribų taisykles. Šis EP komitetas pirmadienį taip pat balsuos dėl preliminaraus susitarimo su ES Taryba dėl naujų viešųjų pirkimų ES rinkoje taisyklių, kurios turėtų apsaugoti ES rinką nuo viešųjų pirkimų dalyvių iš valstybių, neatvėrusių savo viešųjų pirkimų rinkos ES įmonėms.
  
ES teisėkūros iniciatyvos teisė
EP Konstitucinių reikalų komitetas ketvirtadienį balsuos dėl pasiūlymų įtvirtinti Parlamentui teisę siūlyti ES teisės aktus ir pradėti jų priėmimo procedūras. Pranešime nagrinėjami klausimai, susiję su esama Parlamento iniciatyvos teise keliose srityse, ir siekiama nustatyti bendrą tiesioginės iniciatyvos teisę Europos Parlamentui, vienintelei piliečių tiesiogiai renkamai ES institucijai.
 

Dovaidas PabiržisEP ryšių su žiniasklaida administratorius
+ 370 685 51121
dovaidas.pabirzis@europarl.europa.eu


Rasa SeibutytėEP ryšių su žiniasklaida administratorė
+ 370 5 2150766
rasa.seibutyte@europarl.europa.eu
 

 
Nebenoriu gauti jokių Europos Parlamento pranešimų
 
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis