ELTA

Lietuvos musulmonų padėka NVI bendruomenei – tradicinis plovas

2022-05-04
14:52
NVI sodelyje nuo pat ryto vėl dvelkė apetitą žadinantys kvapai. Gegužės 4 d., trečiadienį Lietuvos musulmonų religinių bendruomenių taryba (Muftiatas), bendradarbiaudama su Turkijos Respublikos ambasada NVI bendruomenę tradiciškai vaišino plovu. Ši padėkos medikams akcija NVI organizuojama jau ketvirtą kartą, plovą Lietuvos musulmonai tradiciškai verda pavasarį – pasibaigus pasninko mėnesiui Ramadanui, kai reikia daryti gerus darbus.
„Tai yra Islamo tradicija, Islamo pagrindai. Islamas mus moko būti ne vartotojais, o žmonėmis. Žmonėmis esame tik tada, kai kažką darome vardan kitų žmonių. Pranašas Mahometas papjovė avį ir namuose paliko mėsą, kurią būtų galima paaukoti kitiems. Jis pasakė žmonai, kad du trečdalius mėsos reikia atiduoti kitiems žmonėms. O likusią dalį galima pasilikti sau. Kai pranašas grįžo namo, jis žmonos paklausė, kiek mėsos išdalinta. Žmona jam atsakė, kad du trečdaliai. Mahometas atsakė žmonai, kad iš tikrųjų jų namuose liko du trečdaliai mėsos. O vienas trečdalis buvo atiduotas kitiems žmonėms. Kaip ir minėjau, tai yra tikėjimo prasmė – žinoti, kam mus sukūrė Dievas ir daryti gerus darbus“, – apie gražios tradicijos ištakas pasakoja Lietuvos musulmonų bendruomenių tarybos muftijus Aleksandras Beganskas.
Padėkos plovo akcija NVI organizuojama ketvirtą kartą. „Akciją organizuojame ne pirmus metus. Ją pradėjome prieš kelerius metus, per Ramadaną. Tada siautėjo covidas, buvo sudėtinga situacija ir visoje Lietuvoje, ir visame pasaulyje. Tąkart norėjome pamaloninti medikus, kurie dirba sunkų darbą, ypač – tokiomis aplinkybėmis. Suprantame, kaip jums sunku ir kokį svarbų darbą dirbate – tai ne kiekvienam. Ilgainiui ši akcija tapo tradicija. Šiuo metu pasninkas jau pasibaigęs, bet šventinis laikotarpis dar tęsiasi, tegul ir pas jus būna šventė,“ – kalba A. Beganskas.
O koks gi šio plovo receptas? Kaip tokį gardų patiekalą pasigaminti namuose? Anot Aleksandro, svarbiausias ingredientas ruošiant plovą – nuoširdumas.  
„Plovą verdame nuoširdžiai. Kai gamini su meile, bendraudamas su kitais žmonėmis, pavyksta skanus plovas“, – atviravo Lietuvos musulmonų bendruomenių tarybos muftijus.
Akcijoje dalyvavo ir Turkijos ambasados atstovai: jie džiaugiasi jau ne vienerius metus trunkančia diplomatiška draugyste, kurią tik sustiprina gardus maistas.
NVI bendruomenė nuoširdžiai dėkoja organizatoriams už šią nuoširdžią akciją ir kaip visada gardų plovą.
Ieva Motiejūnaitė
Atstovė spaudai
Nacionalinis vėžio institutas
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis