ELTA

Viceministras M. Adomėnas: A. Sacharovo vardas šiandien simbolizuoja bekompromisę kovą už žmogaus teises ir taiką pasaulyje

2022-05-13
09:54
Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija
Komunikacijos ir kultūrinės diplomatijos departamentas
J. Tumo-Vaižganto g. 2, LT-01511 Vilnius
Tel. 870 6 52534, 870 6 52414; el. p. media@urm.lt
                    
2022-05-13

Pranešimas spaudai
Gegužės 13 dieną užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas dalyvavo Vytauto Didžiojo karo muziejuje, Kaune, surengtoje dvyliktoje tarptautinėje Sacharovo konferencijoje „Atleisti ar užmiršti – susiduriant su skausminga praeitimi“.
Atidarydamas konferenciją, viceministras M. Adomėnas teigė, kad „Nobelio taikos premijos laureato Andrejaus Sacharovo vardas, ypač dabartinėmis aplinkybėmis, simbolizuoja bekompromisę kovą už taiką pasaulyje, už demokratijos ir žmogaus teisių pergalę prieš totalitarizmą ir smurto ideologiją“.
„Ukrainos karo drama tarsi sugrąžino į pasaulį didžiausias XX amžiaus tragedijas – tarpvalstybinius ir pasaulinius karus, masines žudynes, genocidą bei kitus didžiausius nusikaltimus žmonėms ir žmonijai. Šis karas dar kartą traumavo ukrainiečių tautą, nespėjusią išsigydyti praėjusio amžiaus žaizdų, kurias geriausiai simbolizuoja tragiškieji Holodomoras ir Černobylis“, − sakė viceministras M. Adomėnas, pabrėždamas, kad prireiks ilgalaikių sutelktų pastangų, gydant šias, vis plačiau besiveriančias, naująsias žaizdas.
„Šiandieninė Rusija yra toji šalis, kuri pasitelkia iškreiptos istorijos klausimus dabarties agresijai pagrįsti ir pateisinti. Norėdami pakeisti šią situaciją, turime nuosekliai remti visas demokratijos ir žmogaus teisių užuomazgas Rusijoje, palaikyti nepriklausomai mąstančius žmones“, − sakė viceministras.
Konferenciją organizavo Vytauto Didžiojo universiteto A. Sacharovo demokratijos plėtros tyrimų centras, remiant Užsienio reikalų ministerijai. Pagrindinės šių metų konferencijos temos – karas Ukrainoje ir 1995 metų Srebrenicos žudynių atmintis. Specialios sesijos skirtos lygiai prieš penkiasdešimt metų, protestuojant prieš Lietuvos okupaciją, Kauno Laisvės alėjoje susideginusiam Romui Kalantai ir Kauno getą išgyvenusiai intelektualei ir žmogaus teisių aktyvistei Irenai Veisaitei. Konferencijoje pranešimus skaitė žymūs akademikai, rašytojai, aptariamų įvykių liudininkai iš Čekijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Latvijos, Lietuvos, Nyderlandų, Pietų Afrikos Respublikos, Sakartvelo, Šveicarijos, Rusijos, Ukrainos ir Vokietijos. 

URM Komunikacijos ir kultūrinės diplomatijos departamentas
Visuomenės informavimo skyrius, tel. 236 2534
Facebook | Twitter | Flickr | Youtube |Linkedin
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis