ELTA

Riešutų galia: išbandykite energinius batonėlius, kurie tiks prieš ir po sporto

2022-05-17
13:59

Pranešimas žiniasklaidai
2022 m. gegužės 17 d.

Nesvarbu, ar ruošiatės aktyviai treniruotei sporto salėje po darbo dienos, ar reikia jėgų porcijos prieš vakarinį bėgimą parke, energiniai batonėliai paruoš organizmą intensyviai fizinei veiklai. Juk riešutų ir supermaisto koncentratas greitai kilsteli energijos lygį ir neapkrauna virškinimo sistemos. Dar geriau, jeigu energinius batonėlius pasigaminsite patys – iš mėgstamiausių produktų ir be pridėtinio cukraus.

Riešutai bei supermaistu laikomos įvairios sėklos yra naudingi dėl juose esančių lengvai įsisavinimų baltymų, mūsų organizmui reikalingų riebalų, vitaminų bei mineralų, o energiniai batonėliai yra puikus būdas sujungti efektyviausius produktus į skanų užkandį. Jį patogu vartoti bet kur ir bet kada, kai organizmui reikia jėgų pliūpsnio. Energinius batonėlius lengva ir sveika pasigaminti patiems – tuomet juose galima „supakuoti“ mėgstamiausius riešutus, sėklas, vaisius ir išvengti pridėtinio cukraus bei kitokių nereikalingų ingredientų.

„Riešutai, džiovinti vaisiai ir dalis sėklų yra įprastas sveikas užkandis, bet kartu – ir daugybės patiekalų ingredientai. Per 30 „Maxima“ prekybos tinklo veiklos metų esame išgryninę platų jų asortimentą, kuris gali patenkinti visus kulinarinius klientų poreikius ir polėkius. Šių produktų kategorijoje klientai turi ilgamečius favoritus – pavyzdžiui, iš riešutų mylimiausi yra pistacijų, žemės riešutai bei migdolai. Razinos yra paklausiausios iš džiovintų vaisių, o mėgstamiausios sėklos – saulėgrąžos“, – kalba Ernesta Dapkienė, „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.

Gamybos namuose ypatumai

Pasak Brigitos Baratinskaitės, prekybos tinklo „Maxima“ Maisto departamento gamybos direktorės, gaminant energinius batonėlius, svarbu išgauti kietą, pjaustomą konsistenciją, kuri tokia išliks ne tik šaldytuve, bet ir aplinkos temperatūroje.

„Nors riešutai bei sėklos yra birūs produktai ir trinami išskiria aliejų, to nepakanka norint išgauti vientisą masę. Todėl į pagalbą pasitelkiame riešutų sviestą, ištirpintą medų, kuris stingdamas sujungs visus ingredientus į vieną masę, taip pat džiovintus vaisius bei uogas, kurie ne tik sulipins birius produktus, bet ir suteiks saldumo arba rūgštelės“, – aiškina B. Baratinskaitė.

Laikantis principo, jog birius produktus reikia derinti su minkštais ir lipniais, nesunku eksperimentuoti keičiant riešutus bei vaisius, pridedant įvairių sėklių ar įtraukiant į receptą kitokių ingredientų – kakavos, kavos, arbatos ar vaistažolių.

„Tuo ir nuostabu gaminti šiuos užkandžius patiems – galima susikurti savo skonį ir pasirinkti produktus pagal pageidaujamas maistines savybes“, – sako B. Baratinskaitė ir dalijasi keliais energinių batonėlių receptais.

Matcha arbatos ir kakavos harmonija  

Reikės: Vieno puodelio datulių be kauliukų, pusės puodelio migdolų, pusės puodelio anakardžių riešutų, saujos kanapių sėklų, vieno arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto, šaukšto matcha arbatos miltelių, šaukšto kakavos miltelių ir saujos kokoso drožlių.

Maisto smulkintuve sumaišykite visus ingredientus – gauta masė turi būti lipni. Jeigu mišinys birus, įdėkite kelias datules ir išmaišykite dar kartą. Ant kepimo popieriumi padengto paviršiaus suformuokite stačiakampius batonėlius ir apibarstykite kokosų drožlėmis. Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite apie valandą, kol batonėliai sukietės. Paruoštus batonėlius galite įvynioti į kepimo popieriaus lakštus, kad nesukibtų. Tokį skanėstą galite ragauti prieš ar po sporto.

Energijos rutuliukai su burokėliais

Reikės: saujos datulių, pusės stiklinės migdolų, pusės stiklinės lazdyno riešutų, dviejų valgomųjų šaukštų mėgstamo riešutų sviesto, vieno šaukšto kakavos, dviejų arbatinių šaukštelių burokėlių miltelių ir
žiupsnelio druskos.

Riešutus sudėkite į maisto smulkintuvą ir susmulkinkite iki trupinių. Sudėkite visus likusius ingredientus ir maišykite toliau, kol masė taps vientisa ir lipni – jeigu ji per sausa, įdėkite kelias datules ar įpilkite vandens. Iš gautos masės formuokite rutuliukus ir dėkite į šaldytuvą, kad sukietėtų.

Burokėlių miltelius taip pat galite pasigaminti patys. Greitas būdas – įsigyti burokėlių traškučių ir juos sumalti kavamale. Jeigu nuspręsite gaminti iš žalio buroko, užtruksite ilgiau, bet taip pat pasigaminsite atsargų ilgesniam laikui. Gaminimo procesas labai paprastas: nuplautą ir nuluptą burokėlį reikia supjaustyti kuo plonesniais griežinėliais, sudėti į kepimo popieriumi išklotą skardą ir lėtai  (maždaug 50-60 laipsnių temperatūroje) džiovinti orkaitėje (arba specialioje džiovykloje) 6-10 valandų. Džiovinimo laikas priklauso nuo griežinėlių storio. Vėliau burokėlių traškučius sumalkite į miltelius – jais galite gardinti ne tik energinius batonėlius, bet ir žaliuosius kokteilius, sriubas.

Avižiniai batonėliai bananų mėgėjams

Reikės: dviejų prinokusių bananų, dviejų stiklinių avižinių dribsnių, saujos mėgstamų riešutų, saujos spanguolių ar kitų džiovintų vaisių, dviejų valgomų šaukštų medaus arba klevų sirupo, 50 g. juodo šokolado ir pusės stiklinės mėgstamo riešutų sviesto.

Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių. Per tą laiką šakute sutrinkite bananus, o riešutų sviestą kartu su klevų sirupu ar medumi pašildykite, kad išsilydytų. Į gerai išmaišytą masę supilkite bananus bei likusius ingredientus. Masę paskleiskite ant kepimo popieriaus, sulyginkite ir kepkite orkaitėje 30 minučių. Kai atvės, supjaustykite, ir laikykite šaltai sandariame inde.



Apie prekybos tinklą „Maxima“
Tradicinės lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ stiprybės – mažos kainos ir platus, ypač lietuviškų prekių, pasirinkimas. Tinklą valdanti bendrovė „Maxima LT“ yra didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių mokesčių mokėtojų bei didžiausia darbo vietų kūrėja šalyje. Šiuo metu Lietuvoje veikia daugiau nei pustrečio šimto „Maximos“ parduotuvių, kuriose dirba apie 13 tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei 400 tūkst. klientų.

Daugiau informacijos
Ernesta Dapkienė
„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė
Mob. +370 611 43548
El. paštas ernesta.dapkiene@maxima.lt
Atsisiųsti
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis