ELTA

A. Kubilius: Specialaus tribunolo steigimas pasitarnaus ne tik tarptautiniam teisingumui, bet ir turės politinį poveikį tolesnei karo eigai

2022-05-20
10:59
Pranešimas žiniasklaidai
2022 d. gegužės 20 d.
Ketvirtadienį Europos Parlamentas (EP) priėmė rezoliuciją, kuria siūloma įsteigti specialų tarptautinį tribunolą, kuris tirtų Rusijos politinių ir karinių vadovų bei jų sąjungininkų agresijos prieš Ukrainą nusikaltimus.
Dokumentu Europos Sąjunga raginama tarptautiniuose tyrimuose ir teismuose inicijuoti Rusijos ir Baltarusijos režimų baudžiamąjį persekiojimą už karo ir agresijos nusikaltimus, genocidą bei nusikaltimus žmoniškumui. 
„Tokio tribunolo steigimas pasitarnaus ne tik tarptautiniam teisingumui, tačiau turės ir didelį politinį poveikį tolesnei karo eigai. Šis žingsnis bus labai aiškus signalas, jog tarptautinė demokratijų bendruomenė turi politinės valios visiškai nugalėti Putiną jo kare prieš Ukrainą“, – sakė EP narys A. Kubilius.
Baudžiamoji atsakomybė grėstų ir visiems Rusijos kariškiams ir valstybės tarnautojams, paskelbė europarlamentarai. 
Jie ragina kurti specialų tarptautinį tribunolą, kuris tirtų agresijos prieš Ukrainą nusikaltimus, nepatenkančius į Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) jurisdikciją. ES turi suteikti šio tribunolui steigimui visus būtinus žmogiškuosius, administracinius ir logistinius išteklius, pažymi europarlamentarai.
„Negalime sutikti su susitarimais dėl ugnies nutraukimo ir grįžti prie įprastų santykių („business as usual“) su asmeniu, kurio vykdomus agresijos nusikaltimus tuo pačiu metu tiriame specialiajame Tribunole. Tokio Tribunolo, tirsiančio ir asmeninės Putino atsakomybės klausimą, įsteigimas užbaigs kai kurių Vakarų lyderių skambučius Putinui ir rūpestį dėl Putino „pažeminimo“, – teigė A. Kubilius.
Pasak jo, tarptautinis Tribunolas pasirūpins Putino „veido išsaugojimu“. Ir tai bus didžiausia politinė šios iniciatyvos nauda: politiniai Vakarai bus priversti susivienyti bendram tikslui – nugalėti Putino fašizmą.
„Atminkime: kolaboravimas su tarptautiniais nusikaltėliais taip pat yra laikomas karo nusikaltimu“, – pabrėžė europarlamentaras.
Rezoliucijoje EP nariai atkreipia dėmesį, kad masinis miestų bombardavimas, priverstinė asmenų deportacija, uždraustos ginkluotės naudojimas, išpuoliai prieš humanitariniais koridoriais besinaudojančius pabėgėlius, seksualinė prievarta ir kiti panašūs nusikaltimai yra humanitarinės teisės pažeidimai. Jie gali būti prilyginami karo nusikaltimams už kuriuos, deja, nusikaltėliai dar nenubausti, teigia EP nariai, primindami, kad būtina nedelsiant rinkti įrodymus, nes turima informacijos apie jų naikinimą.
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis