ELTA

Vilniaus performanso meno bienalė sulaukė rekordinio paraiškų skaičiaus

2022-09-19
12:13
Kultūra
Vilniaus
Bienalė
Artėjančio Vilniaus 700-mečio proga kuriama nauja tradicija Vilniaus kultūriame lauke – Vilniaus performanso meno bienalė, nuo 2023 m. tapsianti tradiciniu kas dvejus metus vyksiančiu renginiu. Pirmoji Vilniaus performanso meno bienalė, paskelbusi atvirą tarptautinį šaukimą menininkams dalyvauti 2023 m. vyksiančiame renginyje, sulaukė rekordinio paraiškų skaičiaus – net 286 iš 58 valstybių.
Šios bienalės dėmesio centre ir yra miestas – Vilnius, tačiau taip pat miestas per se – kaip žmogaus sukurta ir žmonių dominuojama aplinka, kurią dalijamės su kitomis gyvybės rūšimis, kur įvairios istorijos, mitai, veiklos, interesai, troškimai bei vizijos susiduria, sugyvena ir persikloja. Miestas kaip organizmas, kuris gimsta, klesti, bet ir miršta arba yra numarinamas. Kaip dirbtinė, bet gyva struktūra. Joje galioja tam tikros taisyklės, numatytos tam tikros cirkuliavimo trajektorijos, kurias vienos gyvybės formos seka, o kitos susikuria naujas. Miestas kaip matomais ir nematomais siūlais tankiai sumegztas bei įvairiomis įtampomis įkrautas tinklas. Miestas kaip platforma ir scena. Pirmasis ir vienintelis performanso meno festivalis sostinėje vyks 2023 m. viešosiose ir pusiau viešose Vilniaus erdvėse. Bienalė vilniečiams ir miesto svečiams pristatys pripažintų bei karjerą tik pradedančių Lietuvos bei kitų šalių menininkų performansus.
Kitąmet startuosianti Vilniaus performanso meno bienalė – tęstinis tarptautinis meno renginys, šįsyk organizuojamas ir kaip Vilniaus 700-ojo jubiliejaus programos dalis. Jos programa dviguba – sudaryta iš bienalės meno vadovės Neringos Bumblienės kuruojamos kviestinių menininkų programos ir viešo konkurso būdu, tarptautinės žiuri atrinktų menininkų kūrinių. Pagrindiniai bienalės renginiai vyks 2023 m. sausio, liepos ir rugpjūčio mėnesiais. Renginio organizatorė – šiemet dvidešimtmetį švenčianti Vilniaus šiuolaikinio meno galerija „Meno niša“, laimėjusi Vilniaus miesto savivaldybės inicijuotą „Go Vilnius“ surengtą idėjų Vilniaus jubiliejui paminėti konkursą – jo metu atrinkti septyni unikalūs miesto vardą garsinsiantys projektai. Vilniaus bienalės ir galerijos „Meno niša“ steigėja bei vadovė – Diana Stomienė.
Vilniaus performanso meno bienalė susilaukė itin didelio meno lauko dalyvių susidomėjimo visame pasaulyje – šalių, iš kurių gautos paraiškos, sąrašas išties įspūdingas. Iš viso sulaukta net 286 paraiškų iš 58 valstybių – nuo Argentinos iki Ukrainos, nuo Benino iki Singapūro, nuo Suomijos iki Tanzanijos. Vertinimo komisija, paraiškas įvertinti ir dalyvius atrinkti planavusi dar rugsėjo pradžioje, dėl tokio gausaus paraiškų skaičiaus savo sprendimą nukelia į spalio mėnesį.
Menininkų darbus vertins ir į Bienalės konkursinę programą atrinks kompetentinga tarptautinė vertinimo komisija – Estijos šiuolaikinio meno centro vadovė, kuratorė ir daugiametė Estijos nacionalinio paviljono Venecijos meno bienalėje komisarė Maria Arusoo, meno istorikė, rašytoja ir performanso meno kuratorė, šiuo metu dirbanti vyresniąja kuratore Antverpeno šiuolaikinio meno muziejuje „M HKA“ Belgijoje, Joanna Zielińska ir Vilniaus bienalės meno vadovė, Šiuolaikinio meno centro bei Lietuvos nacionalinio paviljono šių metų Venecijos meno bienalėje kuratorė Neringa Bumblienė.
Kiekvienam iš atrinktų menininkų ar menininkų kolektyvų bienalės komanda suteiks kuratorinę ir gamybinę pagalbą kūriniams sukurti bei pristatyti renginyje: su visais dalyviais bus individualiai diskutuojama siekiant surasti kūrinio įgyvendinimui reikalingų žmogiškųjų ir finansinių resursų. Iš viso dalyvauti konkursinėje programoje bus atrinkta 10–15 kūrinių, o bienalėje jie bus pristatyti 2023 m. liepos 23 d. – rugpjūčio 6 d. Pažyminti tikrąjį miesto gimtadienį, įvadinis festivalio renginys vyks sausio pabaigoje.
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis