ELTA

Ministrė Pirmininkė apsilankė Kaune prasidėjusiame Litvakų kultūros forume

Atnaujinta:
2022-09-29
12:35
Publikuota:
2022-09-29
12:33
Ministrė
Pirmininkė
Šimonytė
Litvakų
Forumas
Kaunas
Ketvirtadienį Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė lankėsi Kaune prasidėjusiame Litvakų kultūros forume – dvi dienas truksiančiame „Kaunas 2022“ programos renginyje, skirtame žydų kultūros paveldui Lietuvoje. Sveikinimo forumo dalyviams ir svečiams kalboje premjerė pažymėjo turtingos litvakų kultūros svarbą Lietuvos tapatybėje, pareigą puoselėti išlikusius šios kultūros daigus ir atminti skaudžią istoriją, skatinant pagarbą ir empatiją šiandien.
„Lietuvos žydai buvo ypač aktyvūs kuriant Lietuvos valstybingumą per visą mūsų istoriją. Tai mename, tačiau turime pripažinti, kad dar mažai domimės tuo, kas gyveno šalia mūsų, kokie tai buvo žmonės ir koks jų indėlis į Lietuvos kultūrinį, politinį ar ekonominį gyvenimą. 700 metų turtingos istorijos, šimtai ar net tūkstančiai žymių asmenybių, tarp kurių ir Nobelio premijos laureatai, ir Lietuvą pasaulyje garsinę menininkai, mąstytojai, mokslininkai, gydytojai, kitų sričių atstovai. Vienos garsiausių religinių mokyklų (ješivos) iki šiol vadinamos Lietuvos miestų ir miestelių vardais – nes būtent čia buvo pasaulinio lygio religiniai centrai, savo veiklą tęsiantys JAV, Izraelyje. O kur dar šimtai teatrų, literatūros ir meno būrelių, mokyklų, sinagogų, puošusių mūsų miestus ir miestelius“, – sakė Vyriausybės vadovė I. Šimonytė, pridūrusi, jog Lietuva pelnytai gali vadintis nenugludintu Europos žydų kultūros paveldo deimantu.
Pasak premjerės, kartu turime pripažinti, kad ateities nėra be istorijos pamokų įvertinimo.
„Holokaustas – neapsakomai sunki trauma Lietuvai, kurios paliktas žaizdas jaučiame iki šiol. Mes ne tik fiziškai praradome svarbią dalį savęs, susijaukė ir mūsų savastis. Tai akivaizdu, kai prasideda svarstymai apie „mus“ ir „juos“, kai didieji litvakų kūrėjai vis dar nėra vienareikšmiškai priimami kaip integrali Lietuvos kultūros istorijos dalis. Dauguma moksleivių puikiai žino M. K. Čiurlionio pavardę, bet nėra girdėję apie Jašą Heifetzą – o tai kone garsiausias pasaulyje XX amžiaus smuiko virtuozas, gimęs, vaikystę praleidęs ir pirmą kartą koncertavęs Lietuvoje“, – kalbėjo I. Šimonytė.
Premjerė pabrėžė, jog į neapykantą, smurtauti skatinantį mąstymą būtina reaguoti griežtai ir greitai – nereagavimas į antisemitizmo, ksenofobijos, homofobijos apraiškas yra ne tolerancija kitai nuomonei, o destruktyvių padarinių turintis bailumas.
Ministrės Pirmininkės I. Šimonytės globojamas Litvakų kultūros forumas – dalis šių metų Europos kultūros sostinės Kauno programos renginių, kelių dienų pasaulio litvakų ir kauniečių susitikimas, apimsiantis diskusijas su menininkais, mokslininkais ir kultūros pasaulio atstovais. Akademinių ir meninių pranešimų programą taip pat lydės koncertai, parodos ir spektakliai, skirti žydiškai atminčiai.
Atsisiųsti
Atsisiųsti
Atsisiųsti
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis