ELTA

Tarkite „ne“ maisto švaistymui – 4 programėlės, kurios padės suplanuoti kasdienį meniu

2022-10-03
10:56
Telefono
Programėlės
Maisto
Švaistymas
Pusiau sunaudotas ir pasibaigusio galiojimo grietinės indelis, sudžiūvusios salotos ar supelijusi duona – tokie produktai dažnai iš šaldytuvo keliauja tiesiai į šiukšlių dėžę. Skaičiuojama, kad maždaug trečdalis viso pasaulio maisto yra išmetamas – tai yra apie 1,3 mlrd. tonų per metus. Švaistomas maistas ne tik didina sąvartynų plotą, bet ir gilina bado pasaulyje problemą.
Planuoti protingai ir pirkti tiek, kiek būtina
2022 m. rugpjūtį „Samsung“ atliko Baltijos šalių apklausą, išgryninusią, kad 15 proc. lietuvos jaunuolių būsimas aplinkos problemas sieja būtent su maisto švaistymu. „Tikime jaunąja karta, jos pasiryžimu gyventi žalesnėje planetoje, todėl palaikome visas iniciatyvas, kurios prisideda prie mūsų aplinkos ekobalanso gerinimo“, – teigia programos „Solve for Tomorrow“ vadovė Baltijos šalyse Eglė Tamelytė.
Anot jos, vienas iš būdų pradėti gyventi tvariau ir ekologiškiau – planuoti savo kasdienį meniu ir atkreipti dėmesį į tinkamą maisto produktų suvartojimą. Tai atlikti gali padėti mobiliosios programėlės, kurios ne tik seka turimų maisto produktų galiojimo laiką, bet ir pateikia receptus, kuriuos galima pasigaminti vos iš kelių šaldytuve esančių ingredientų:
1.    „NoWaste“
Šioje programėlėje yra stebimos jūsų šaldytuve ir sandėliuke esančių maisto produktų galiojimo datos. Joje galite rankiniu būdu įvesti maisto produktų galiojimo datas ir aktyvuoti funkcija, kuri jums siųstų pranešimus, kai baigiasi maisto produktų galiojimo laikas. „NoWaste“ taip pat buria ir tvaraus požiūrio bendruomenę, kurioje galima dalytis savo maisto švaistymo statistika ar naudingais patarimais.
2.    „Olio“
Tai programėlė, padedanti kaimynams susivienyti kovai su maisto produktų galiojimo pabaiga ir švaistymu. „Olio“ suteikia galimybę šalia esantiems kaimynams ar draugams pranešti apie turimą maistą, kurio jūs nebevartosite, todėl galima lengvai mainyti turimus maisto produktus. Ši programėlė yra puikus būdas užmegzti ryšius su savo bendruomene, susirasti draugų ir kartu užkirsti kelią maisto švaistymui.
3.    „Nosh“
Tai dirbtiniu intelektu pagrįsta programėlė, siūlanti dar vieną galimybę stebėti namuose esantį maistą. Naudodamiesi „Nosh“ viename ekrane galite peržiūrėti kategorizuotas galiojimo bei tinkamumo vartoti datas ir taip lengvai nustatyti, kuriuos maisto produktus sunaudoti pirmiausia. Galima išbandyti receptų pasiūlymus, aiškiai matyti jau turimus maisto produktus ir savaitės pirkinių sąrašą, sudarytą atsižvelgiant į jų pirkimo ir švaistymo įpročius. „Nosh" kūrėjai apskaičiavo, kad ši programėlė iki šiol padėjo sutaupyti 103 400 maisto produktų ir 41,94 tonos CO2 emisijų.
4.    „Empty My Fridge“
Programėlė padeda sekti maisto ingredientų galiojimo terminus ir atrasti receptus iš to, ką turite šaldytuve ar sandėliuke. Į šią programėlę galite įdėti visą savo šaldytuvo, sandėlio ar šaldiklio turinį ir matyti visų turimų maisto produktų galiojimo laiką. „Empty My Fridge“ skaičiuos produkto galiojimo dienas už jus ir, kai artės tinkamumo vartoti pabaiga, sąraše produktą pažymės geltonai arba raudonai. Čia taip pat galite rasti daugybę lengvų receptų (dalis jų yra vegetariški), taip pat susidaryti pirkinių sąrašą.
Atsisiųsti
Atsisiųsti
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis